Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7113 resultaten


ID: 10594 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Jezuïetenhoeve met toegangsdreef en grachten

Neerloop 12-13 (Lier)
Omgrachte hoeve met losstaande bestanddelen, in kern zeker opklimmend tot de 17de eeuw, doch herhaaldelijk aangepast. De site is toegankelijk via een half verharde toegangsdreef met opgaande lindes.


ID: 10611 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Ravensteenhof

Ravenstijn 1 (Lier)
Domein met neoclassicistisch landhuis, koetshuis, boswachterswoning, kapel, als folly opgetrokken toilet, een hoeve met deels ommuurde moestuin en relict van een hoogstamboomgaard, bereikbaar via een korte dreef. Park met deels bewaarde oudere walgracht, heringericht in laat-landschappeijke stijl met vijvers, tuinbruggen, parkbos, bomenrijen en bomengroepen, centraal gazon en solitaire monumentale bomen, standbeeld en bewaard toegangshek.


ID: 10638 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Slenderstraat 12 (Lier)
Achterin gelegen, grondig gerestaureerde langgestrekte hoeve, in kern mogelijk opklimmend tot eind 18de eeuw. Ingeplant op omhaagd terrein.


ID: 10648 | Bouwkundig element

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw

Spreet (Lier)
Geschilderde houten veldkapel, op rechthoekige plattegrond, omgeven door haagbeuk. Sterk vooruitspringend zadeldak (mechanische pannen) met windbord en bekronend houten kruis.


ID: 43876 | Bouwkundig element

Wegkruis met linden

Bergstraat (Lierde)
Traditioneel wegkruis opgesteld aan straathoek met twee linden, aangegeven op topografische kaart van 1910. Witgeschilderd Christusbeeld aan bruingeschilderd ijzeren kruis tegen ruitvormig bord met afgeronde hoeken, onder afdakje.


ID: 131435 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde linden bij wegkruis

Bergstraat, Breebijl (Lierde)
Op de straathoek van Breebijl en Bergstraat staat een wegkruis. Bij het kruis werden twee gekandelaarde lindes aangeplant als kapelbomen.


ID: 131433 | Landschappelijk element

Taxusrelict van verdwenen boerenerf

Dorpstraat 23 (Lierde)
Oude taxus bij de noordwestelijke hoek van een inmiddels verdwenen boerderij. De taxus heeft naar Vlaamse normen een zéér zware stamomtrek van 470 cm (gemeten op een hoogte van 20 cm boven het maaiveld, 1982). Dit is volgens BELTREES, de databank van de Belgische Dendrologische Vereniging, de dikste en vermoedelijk ook de oudste taxus van Vlaanderen. Het is nu niet meer zo duidelijk op het terrein, maar de taxus is hoogstwaarschijnlijk aangeplant als hoekboom en dit om een moeilijke en/of omstreden kadastrale situatie te fixeren.


ID: 74208 | Bouwkundig element

Hoeve Hof van Bacro

Gentse Steenweg 1 (Lierde)
Omvangrijke bakstenen hoeve onder snijdende pannen zadeldaken met twee binnenplaatsen en nog enkele losstaande bedrijfsgebouwen.


ID: 131956 | Landschappelijk element

Taxus vlechtwerkhaag bij hoeve Den Stricht

Holderbeke 21 (Lierde)
De gewezen moestuin op het erf wordt aan de straatzijde afgesloten door een wintergroene geschoren taxushaag. Hierdoor ontstond in de moestuin een microklimaat, een gunstige situatie om vroege groenten te telen. Het is een grotendeels afgestorven vlechthaag van taxus met hier en daar nog een paar uitlopers. Vermoedelijk dateert de haag uit de bouwperiode van de gesloten hoeve (1820).


ID: 132719 | Landschappelijk element

Knoteik op perceelsgrens

Hoogstraat (Lierde)
Op de grens van twee landbouwpercelen staat een enkele oude knoteik die hier de vervaagde perceelgrens markeert. Bomen die met deze bedoeling zijn aangeplant, worden zéér oud. Van vader op zoon wordt er op gewezen dat de boom waakt over de eigendomssituatie.