Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4333 resultaten


ID: 12289 | Bouwkundig element

Fabriekscomplex in nieuwe zakelijkheid

Steenweg op Mol 60 (Turnhout)
Fabriekscomplex onder plat dak, gebouwd circa 1932 naar opdracht van J. Luyts.


ID: 12296 | Bouwkundig element

Goormolen met molenaarswoning

Steenweg op Oosthoven 239 (Turnhout)
De Goormolen (genoemd naar de nabijgelegen Meirgoren) is een stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (stellingmolen) uit 1786. De molenaarswoning dateert uit het vierde kwart van de 19de eeuw of begin 20ste eeuw.


ID: 16876 | Bouwkundig element

Hoeve Het Blauwhuis

Blauwhuisstraat 3 (Veurne)
Nog deels omwalde hoeve met gesloten opstelling van de verankerde bakstenen hoevegebouwen onder zadeldaken rondom rechthoekige binnenplaats met bakstenen stoepen en circulaire loopgang van vroegere "paardenmanege". Ten noorden en noordwesten, met bomen afgezoomde resten van omwalling onder meer achter en langs het herenboerenhuis.


ID: 16945 | Bouwkundig element

Sint-Karelsmolen

Debarkestraat (Veurne)
De Sint-Karelsmolen, gelegen op de Molenvaart nabij de Ringsloot, is een bakstenen bovenkruier van het type grondzeiler. Als poldermolen met een vijzel is de molen uniek in Vlaanderen.


ID: 16946 | Bouwkundig element

Romp van Sint-Gustaafmolen

Debarkestraat (Veurne)
De Sint-Gustaafsmolen, gelegen op de Oude Pompsloot nabij de Ringsloot, was een bakstenen bovenkruier van het type grondzeiler, waarvan vandaag enkel nog de romp rest. Net als de Sint-Karelsmolen deed deze windmolen in eerste instantie dienst als poldermolen. De Sint-Gustaafsmolen werd vermoedelijk gebouwd omstreeks 1850.


ID: 16969 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Dorpsstraat 33 (Veurne)
Ten opzichte van rooilijn uitspringend hoekhuis met tuintjes rechts lijstgevel van twee traveeën + afgeschuinde deurtravee onder overstek + drie traveeën en één bouwlaag onder geknikt schilddak (Vlaamse en mechanische pannen) voorzien van vier dakkapellen met neoclassicistische inslag, uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 16976 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Driekoningenstraat 1 (Veurne)
Hoeve ten zuidoosten van het kanaal Veurne-Sint-Winoksbergen. Semigesloten opstelling van verankerde bakstenen bestanddelen van één bouwlaag onder zadeldaken rondom begrint rechthoekig erf.


ID: 16671 | Bouwkundig element

Brouwerij Houvenaghel

Duinkerkestraat 10 (Veurne)
Voormalige brouwerij Houvenaghel volgens opschrift van poort, thans drankopslagplaats. Breedhuis van zes traveeën en twee en een halve bouwlaag onder mank zadeldak (Vlaamse pannen). Oude kern uit de 18de eeuw, zie bewaard linker aandak bij achtergevel; 19de-eeuwse gevelordonnantie met toevoeging van halve verdieping.


ID: 17053 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning en smidse

Gouden-Hoofdstraat 22-24 (Veurne)
Arbeiderswoning en links voormalige smidse met travalje. Breedhuizen van één bouwlaag met respectievelijk vier, en drie traveeën + linker travaljetravee, uit het eerste kwart van de 19de eeuw.


ID: 16713 | Bouwkundig element

Brouwerij met brouwerswoning en mouterij

Ieperse Steenweg 96 (Veurne)
Herenhuis (nok loodrecht op de straat) ingeplant midden omhaagde tuin met hek; rechts, aan de straat gelegen voormalige brouwerij en mouterij, thans drankenopslagplaats zogenaamd "De fabriek" volgens opschrift; beide uit het vierde kwart van de 19de eeuw.