Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4941 resultaten


ID: 31223 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Sint-Sixtusstraat 82 (Poperinge)
Hoeve met losse bestanddelen onder zadeldaken rondom een licht verhard erf met deels behouden, bakstenen stoep rondom het boerenhuis; ten zuiden en tevens in de nabijheid van de voormalige hopast, kleine drenkplaats afgezoomd met knotwilgen.


ID: 31501 | Bouwkundig element

Hoeve met hopasten

Steenvoordestraat 59 (Poperinge)
Hoeve, reeds weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778, met losse, lage bestanddelen rondom een erf met poel. Ten westen ligt een onverharde erfoprit met aan de straatzijde enerzijds een 19de-eeuws kapelletje en anderzijds een ast. Ten noorden van het erf bevindt zich een boerenhuis met geïncorporeerde paardenstal en aangebouwd bakhuis.


ID: 31238 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel van Merris met tuin

Veurnestraat 108 (Poperinge)
'Kasteel Van Merris', naar de bouwheer vrederechter L. Van Merris en de huidige bewoners. Eclectisch herenhuis te vergelijken met andere soortgelijke 'kasteeltjes' van circa 1900 te Poperinge. Omgevende siertuin met tuinpaviljoen, vijver met eendenverblijf, ijskelder, bewaard padenpatroon, hek met pijlerkapel en hekwerk en interessant bomenbestand, waaronder enkele zeldzame soorten.


ID: 200958 | Bouwkundig element

Grootebeek British Cemetery

Vlamertingseweg (Poperinge)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog, naar ontwerp van W.H. Cowlishaw. De begraafplaats, omgeven door een kronkelende beek, kan via een natuurstenen brugje bereikt worden en is in twee niveaus aangelegd. Er is een 'Cross of Sacrifice', terwijl de witte grafstenen eerder onregelmatig zijn aangelegd. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken, waterplanten en opgaande bomen.


ID: 31440 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Weggevoerdenstraat 16 (Poperinge)
Hoekhuis uit 1860 bij de Molenwalstraat, vroeger genaamd 'In de doorn - Tramstatie - Pakhuis', naar de voormalige tramlijn Poperinge-Roesbrugge-Veurne.


ID: 200945 | Bouwkundig element

Controletoren

Westvleterseweg (Poperinge)
De toren behoorde tot het Duitse vliegveld 'Der Flugplatz Peselhoek', waaraan de Duitsers begonnen in augustus 1940. Het vliegveld situeerde zich tussen de Poperingevaart en de Westvleterseweg. Langsheen de Westvleterseweg werd de controletoren van het vliegveld gebouwd. Mogelijks was het een schijnvliegveld om de Britten te misleiden.


ID: 2934 | Bouwkundig element

Kleine Schranshoeve

Bredestraat 91 (Putte)
Oorspronkelijk woonstalhuis met breder uitgebouwde zuidelijke stalling, volgens jaarsteen in deuromlijsting opklimmend tot 1771.


ID: 3037 | Bouwkundig element

Externesthoeve

Draplei (Putte)
Verankerde, meermaals aangepaste hoeve, baksteenbouw van acht traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, volgens bewoner/eigenaar opklimmend tot 1645.


ID: 2721 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Grensstraat 47 (Putte)
Achterin gelegen hoeve van één bouwlaag, opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw (zie reeds ingetekend op Vandermaelenkaart).


ID: 2945 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Hoogveld 27 (Putte)
Alleenstaand huis van één bouwlaag onder verspringend zadeldak met aandaken in oudste deel, datering 1776.