Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7113 resultaten


ID: 33539 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Lostraat 152 (Lievegem)
Hoevetje met losse bestanddelen in omhaagde boomgaard, daterend uit de tweede helft van de 18de eeuw en gelegen aan de aardeweg leidend naar de Brugse Vaart.


ID: 33688 | Bouwkundig element

Hoeve Goed te Meerlare

Meirlare 19 (Lievegem)
Een der oudste pachthoven van de streek, gesticht in de 14de eeuw. Deels omgrachte hoeve met losstaande bestanddelen op omhaagd erf met ijzeren toegangshek. Gebouwen heden nog op dezelfde plaats als de houten gebouwen uit de 15de eeuw. Huidig uitzicht van de hoeve voornamelijk resulterend uit bouwcampagne van 1754 en 1806.


ID: 33693 | Bouwkundig element

Nekkekruis

Nekke (Lievegem)
Kruis binnen een geplaveid en met ijzeren hekwerk omheind vierhoekig perk. Volgens M. Ryckaert vermelding van Nekkekruis in 1821. Kruis aangegeven op topografische kaart van 1862.


ID: 33288 | Bouwkundig element

Hoeve

Oostmoer 172 (Lievegem)
Omhaagde hoeve met mooi groen- en witgeschilderd dubbel ijzeren hek. Ten noorden, woonhuis van vijf traveeën onder verspringend zadeldak met sporen van vlechtingen van een steiler dak in linker zijgevel, in kern opklimmend tot de 18de eeuw met latere uitbreidingen rechts.


ID: 33698 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Oude Staatsbaan 70 (Lievegem)
Omhaagde hoeve met achterin gelegen schuin ingeplant boerenhuis van vier traveeën onder zadeldak (pannen), vermoedelijk uit de 18de eeuw.


ID: 33614 | Bouwkundig element

Hoeve Hof van Rapenburg

Rapenburg 9 (Lievegem)
Het Hof van Rapenburg is een nog deels omgrachte grote pachthoeve, omringd door akkers en weilanden. De hoeve is bereikbaar via een populierendreef. De gebouwen van de hoeve met losse bestanddelen dateren voornamelijk uit het eerste kwart van de 18de eeuw.


ID: 33707 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Rijvers 21A-C (Lievegem)
Omhaagde hoeve van het langgestrekte type met naar het zuidoosten georiënteerde voorgevel. Lage boerenwoning van vier traveeën onder zadeldak, waarschijnlijk van circa 1800. Rechts aanleunende stallen. Links aansluitende bakstenen dwarsschuur en stallen.


ID: 33294 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein De Schepper

Schoolstraat 3-5, 27 (Lievegem)
Het huidige domein omvat vandaag een imposante toegangspoort, het landhuis De Schepper en hovenierswoning op de plaats van de vroegere koetshuizen, een uitgestrekte beboomde tuin met merkwaardige treurbeuk, grotendeels behouden omgrachting rond het landhuis en de zogenaamde motte met arbeiderswoning en schuur.


ID: 133182 | Landschappelijk element

Treurbeuk Kasteel de Schepper

Schoolstraat 5 (Lievegem)
Zichtbaar vanaf de Schoolstraat staat er in de voortuin van het kasteel De Schepper een speciale treurbeuk. Fagus sylvatica 'Bornyensis' heeft een asymmetrische treurende kruin met doorgaande kop en afhangende zijtakken die zich meestal aan één zijde bevinden.


ID: 133183 | Landschappelijk element

Winterlinde Kasteel De Schepper

Schoolstraat 5 (Lievegem)
Zichtbaar vanaf de Schoolstraat staat er in de voortuin van het kasteel De Schepper een mooi ontwikkelde opgaande winterlinde. Hij is er geplant dicht bij de rand van de nog deels aanwezige historische gracht bij het kasteel.