Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4680 resultaten


ID: 9540 | Bouwkundig element

Boerenhuisje

Cruysrede 1 (Sint-Lievens-Houtem)
Boerenhuisje met geplaveid erf en muur met hek. Eén bouwlaag van vijf traveeën onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen), uit eind 18de eeuw tot begin 19de eeuw.


ID: 9578 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Stephanus-vinding

Gentsestraat (Sint-Lievens-Houtem)
Neoromaanse basilicale kerk van 1862, naar ontwerp van architect Edmond De Perre-Montigny, in omringend ommuurd kerkhof met gesmeed ijzeren hek aan de westzijde. Overluifelde calvarie uit de 18de eeuw tegen de rechte koormuur.


ID: 9542 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Kerkkouterstraat 18 (Sint-Lievens-Houtem)
Burgerhuis met twee bouwlagen van drie traveeën onder zadeldak, 1849 gedateerd door middel van muurankers in de linker zijpuntgevel. Links, aanbouw van één bouwlaag onder lessenaarsdak. Rechts, vlak afgedekte aanbouw van één travee en twee bouwlagen. Deels gekasseide voortuin afgesloten door middel van muur en hek.


ID: 9570 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Oordegemstraat 16 (Sint-Lievens-Houtem)
Burgerhuis met twee bouwlagen van vijf traveeën onder complexe bedaking, 1902 gedateerd op gevelstenen in de linker topgevel, gelegen middenin tuin, vooraan met gesmeed ijzeren hek.


ID: 9538 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Polbroek 35 (Sint-Lievens-Houtem)
Burgerhuis met twee bouwlagen van drie traveeën onder schilddak, met ommuurde voortuin en ijzeren hek. Links, aanbouw met twee bouwlagen van één travee onder bekronende balustrade en plat dak.


ID: 9587 | Bouwkundig element

Brouwerij Rubbens

Steenbergstraat 17, 17/5 (Sint-Lievens-Houtem)
Brouwerij Rubbens, een brouwerij met bijbehorende brouwerswoning en aanhorigheden, werd opgericht in de tweede helft van de 19de eeuw en werd gedurende ongeveer een eeuw door dezelfde brouwersfamilie werd uitgebaat. De opmerkelijke vleugel met paardenstallen en duiventoren kwam tot stand bij de latere uitbreiding en aanpassing van de brouwerij in het begin van de 20ste eeuw.


ID: 38715 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Baarle-Frankrijkstraat 12 (Sint-Martens-Latem)
Hoeve met losse bestanddelen, toegankelijk via een ijzeren hek tussen overhoekse bakstenen hekpijlers. Woonhuis van zeven traveeën onder zadeldak met huidig voorkomen uit de tweede helft van de 19de eeuw. Ruime schuur en stal onder overstekend zadeldak. Bakhuis achteraan.


ID: 38719 | Bouwkundig element

Hoeve

Brandstraat 70 (Sint-Martens-Latem)
19de-eeuws hoevetje met woonhuis met aangebouwde stallen ten noorden en in L-vorm gebouwde stallen en schuur ten zuidoosten van het begroeide erf.


ID: 38720 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Dorp (Sint-Martens-Latem)
Gelegen in een ommuurd kerkhof ten oosten van het dorpspleintje in de nabijheid van de Leie. Oudste vermelding in 1121. Vermoedelijk was het een kleine basilicale kerk met achthoekige kruisingstoren en koor, opgetrokken uit Doornikse kalksteen in onregelmatig verband waarvan duidelijk sporen bewaard zijn. Beschadigd tijdens de godsdiensttroebelen van de 16de eeuw en belangrijke verbouwingen en herstellingen in het tweede kwart van de 17de eeuw; vergrotingswerken in 1771-1772.


ID: 38723 | Bouwkundig element

Twee hoeves De Brabandere

Dorp 18-20, 18A (Sint-Martens-Latem)
Twee hoevetjes van de gebroeders De Brabandere die in vierde kwart 19de eeuw elk een landbouwstokerij oprichtten. Begin 20ste eeuw werd de stokerij achter nummer 18 omgevormd tot maalderij, deze achter nummer 20 werd uitgebreid met een brouwerij die in 1922 werd stopgezet.