Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4333 resultaten


ID: 31542 | Bouwkundig element

Hoeve- en maalderijgebouwen

Elzendamme 16 (Vleteren)
Hoevegebouw, baksteenbouw met één bouwlaag, en pannen zadeldak. Maalderijgebouw, baksteenbouw met twee bouwlagen en pannen zadeldak, gekenmerkt door kleine rechthoekige vensteropeningen en een grote poort.


ID: 31549 | Bouwkundig element

Herenhuis en maalderij

Kasteelstraat 14-16 (Vleteren)
Oorspronkelijk één groot herenhuis met voormalige maalderij, zie achterliggend gebouwencomplex, thans twee burgerhuizen. Breedhuis van acht traveeën + een recente travee links en twee bouwlagen onder zadeldak. Uit het vierde kwart van de 19de eeuw, met neoclassicistische inslag.


ID: 31550 | Bouwkundig element

Brouwerij

Kasteelstraat 17 (Vleteren)
Achterliggende brouwerijgebouwen, oorspronkelijk U-vormig opgesteld rondom een begrint erf met deels behouden bakstenen stoepen en toegang tussen bakstenen hekpijlers. Ten oosten van het erf, brouwerijgebouw van zeven traveeën en een anderhalve bouwlaag, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Ten noorden 19de-eeuws stalgedeelte.


ID: 31564 | Bouwkundig element

Hoekpand In 't wit paard bij H. Feryn-Gast

Kerkstraat 2A, Oostvleterendorp 1 (Vleteren)
Voormalige brouwerij met herberg. Hoekhuis bij de Kerkstraat van drie traveeën + één afgeschuinde travee + vier traveeën + een dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met rechts wolfseind (Vlaamse + mechanische pannen), uit de 19de eeuw.


ID: 31572 | Bouwkundig element

Site Meestermolen

Veurnestraat (Vleteren)
De Meestermolen is een standaardmolen met open voet. Functioneel gaat het om een korenmolen. Ten zuiden van de standaardmolen, aan de voet van de molenbelt, staat een dwarsschuurtje met wanden in stijl- en regelwerk.


ID: 31576 | Bouwkundig element

Hoeve Het Noordhof

Veurnestraat 36 (Vleteren)
Historische hoeve (aangeduid op de Ferrariskaart 1770-1778), voormalige zetel van heerlijkheid Ten Broucke Gelegen ten westen van de Boezingegracht en aan de rand van de broeken.


ID: 307958 | Bouwkundig element

Arbeiderswoningen

Woestenstraat 61-63 (Vleteren)
Lage arbeidershuisjes, met aanleunende smidse, deel uitmakend van een gehucht uit de 19de eeuw. Breedhuizen van één bouwlaag onder pannen zadeldaken.


ID: 31583 | Bouwkundig element

Herenhuis en maalderij

Woestenstraat 67 (Vleteren)
Herenhuis en maalderij, deel uitmakend van een gehucht uit de 19de eeuw. Breedhuizen van twee bouwlagen, onder pannen zadeldaken.


ID: 135383 | Landschappelijk geheel

's Graven-, Sint-Martens- en Sint-Pietersvoeren

's Gravenvoeren, Remersdaal, Sint-Martens-Voeren, Sint-Pieters-Voeren, Teuven (Voeren)
Het gebied strekt zich uit over het grootste deel van de deelgemeenten ‘s-Gravenvoeren, Sint-Martens-Voeren en Sint-Pieters-Voeren en omvat de dorpskernen van deze gemeentes. De diep ingesneden Voer loopt centraal door het gebied en aan weerszijden strekt zich een agrarisch landschap uit afgewisseld door bossen. Voeren heeft een zeer hoge concentratie aan holle wegen en graften. Typisch voor het landschap zijn de vele kom- en trechtervormige depressies of dolinen.


ID: 304765 | Landschappelijk element

Kruisgraef

's Gravenvoeren (Voeren)
De Kruisgraaf is een diep ingesneden groeve. De vertakte, beboste Kruisgraef is noord-zuid georiënteerd. Het substraat bestaat uit gesteenten uit het Krijt. Bodemkundig bestaat de Kruisgraef uit lemige bodems zonder profielontwikkeling. De lemige gronden rond de Kruisgraef hebben wel een textuur of structuurhorizont. De Kruisgraef is oorspronkelijk een krijtgroeve. De groeve is loodrecht op de vallei georiënteerd. De exploitatie ervan gebeurde via een ontsluitingsweg loodrecht op de parallelweg aan de Voer. In de ravijn komt een zeer grote dassenburcht voor met een lengte van 150 m en 46 uitgangen (1985). De Kruisgraef is een eiken-haagbeukenbos en is beplant met hakhout en opgaande bomen van gewone es, fijnsparren en opgaande populieren. Er komt ook veldolm, hazelaar en meidoorn voor.