Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7113 resultaten


ID: 131580 | Landschappelijk element

Kapelboom Bevende Hazelaar

Wittemoer (Lievegem)
In het Meistraatje, een zandweg van Oostmoer naar de Lembeekse bossen, bevindt zich de kapel van de ‘Bevende Hazelaar’, een houten boomkapelletje dat tegen de stam van een lindeboom werd bevestigd. Volgens de legende vond op deze plaats de zoon van Filips Van Kleef de dood. De aanvoerder van de Gentenaars in de strijd tegen Maximiliaan van Oostenrijk werd gedood of vermoord en in het geheim begraven. Een boom moest de plaats aanduiden. Na 500 jaar is het nog steeds een bedevaartsoord met processie in de meimaand. De oude lindeboom ging in 2005 tegen de vlakte en werd kort daarop vervangen door een nieuw exemplaar. De boomkapel werd opnieuw opgehangen bij de jonge lindeboom.


ID: 47475 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Achterste Moereind 16 (Lille)
Hoeve met waterput in omhaagde moestuin vooraan en boomgaard links; zeven traveeën en één bouwlaag onder rechts afgewolfd zadeldak, opklimmend tot midden 19de eeuw, op het kadaster ingetekend in 1858.


ID: 47407 | Bouwkundig element

Boskapel

Boskapelstraat (Lille)
Baksteenbouw op rechthoekige plattegrond met driezijdige sluiting onder vooraan overkragend zadeldak, opgericht door de familie Wuyts in 1875.


ID: 47479 | Bouwkundig element

Afspanning Den Hert

Den Hert 17-18 (Lille)
Afspanning, voorafgegaan door twee monumentale linden en opgericht in 1603 in opdracht van Peter Proost, rentmeester van de toenmalige heer van Wechelderzande Conrad Schetz.


ID: 131564 | Landschappelijk element

Achtzalighedenboom Haarlebeek

Haarlebeek (Lille)
De Achtzalighedenboom is een meerstammige grove den die ooit bestond uit acht gesteltakken. Op het moment van de inventarisatie (2009) waren er nog zeven takken aanwezig waarvan er maar vijf in leven waren. Bij recent dendrochronologisch onderzoek (2014) kon de leeftijd van een omgewaaide stam worden bepaald. De omgewaaide stam had een leeftijd van 190 jaar.


ID: 47463 | Bouwkundig element

Heerlekapel

Heerle (Lille)
Heerlekapel, toegewijd aan Sint-Cornelius, omgeven door linden en toegankelijk via een lindedreef.


ID: 47412 | Bouwkundig element

Sint-Annakapel

Kapelstraat (Lille)
Gelegen op een driehoekig graspleintje, afgezoomd met jonge linden en opgetrokken eind 19de eeuw ter vervanging van een eeuwenoud zaalkerkje.


ID: 47419 | Bouwkundig element

Hoeve De Schrans

Kerkstraat 79 (Lille)
Oudste burgerlijk gebouw van Lille. Destijds een riante woning met schuur en brouwerij. Achterin gelegen, omgracht L-vormig hoevecomplex.


ID: 47437 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Middelveld 13 (Lille)
Hoeve, ingeplant op een aan straatzijde omhaagd terrein met boomgaard ten westen. Huidig uitzicht en bijgebouwen van circa 1900.


ID: 47491 | Bouwkundig element

Hoeve d'Akkere

Pulsebaan 74 (Lille)
Langgestrekte hoeve van negen traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw; ingeplant op omhaagd terrein.