Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

9354 resultaten


ID: 88719 | Bouwkundig element

Hoeve d' Oude Stokerij

Aartrijksesteenweg 70 (Jabbeke)
Hoeve "d' Oude Stokerij", teruggaand op het neerhof van een minimaal 16de-eeuwse kasteelsite "Zuytveld", waarvan het opperhof op nummer 72 te situeren is. Hoeve met losse bakstenen bestanddelen op een erf dat via mooie overhoekse hekpijlers vanaf de Aarstrijksesteenweg toegankelijk is. Hoeve bestaande uit twee parallelle, haaks op de steenweg geplaatste historische gebouwen, namelijk het in kern wellicht 16de-eeuwse boerenhuis ten noorden, en het minimaal 18de-eeuwse schuurvolume ten zuiden.


ID: 88720 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Aartrijksesteenweg 72 (Jabbeke)
Hoeve met losse bestanddelen op een rechthoekig omwald, onverhard erf. De hoeve gaat vermoedelijk terug tot het opperhof van een 16de-eeuwse kasteelsite "Zuytveld", gedurende de 19de eeuw tot een landbouwbedrijf geëvolueerd.


ID: 88721 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Aartrijksesteenweg 91 (Jabbeke)
Hoeve met losse bestanddelen op een onverhard erf, gelegen langs de "Waterstraat", een aarden wegel die vanaf de Aartrijksesteenweg naar de Eernegemweg leidt, op het Primitief kadasterplan (1830) "koeyweg" genoemd. Volgens Desmedt ook "Schepenwegelken" genoemd: ooit woonde de burgemeester in deze hoeve; de schepenen kwamen hier vergaderen.


ID: 88764 | Bouwkundig element

Hoeve Bouchouttehof

Boekhoutestraat 25 (Jabbeke)
Historische hoeve die haar naam verleende aan de straat. De Boekhoutestraat was oorspronkelijk de lange erfoprit vanaf de Kerkeweg naar deze hoeve. Hoeve met 19de-eeuwse witgekalkte bakstenen volumes onder pannen zadeldak, namelijk boerenhuis en schuur. De hoeve is via een lange erfoprit te bereiken en is tussen weiden gelegen.


ID: 88803 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve met losse bestanddelen

Cathilleweg 6 (Jabbeke)
Grote historische hoeve met losse bakstenen bestanddelen waaronder een rosmolen, in U-vorm geplaatst op een groot, onverhard rechthoekig erf grenzend aan de Cathilleweg. De hoeve ligt nog steeds in een uitgesproken agrarisch landschap.


ID: 88811 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Cathilleweg 80 (Jabbeke)
Ruime, vrijstaande burgerwoning die circa 1865 wordt gebouwd door Henricus Dhoedt, een plaatselijke winkelier. Haaks achter de woning wordt een landgebouw opgericht, op het erf een schuur. Van 1879 tot 1883 wordt het woonhuis gebruikt als school.


ID: 88851 | Bouwkundig element

Hoeve De Blauwe Toren

de Manlaan 48 (Jabbeke)
Hoeve "De Blauwe Toren", opgetrokken in 1862 op het domein van het Kasteel "De Blauwe Toren" in opdracht van de toenmalige eigenaar Edmond de Man. Edmond en vooral zijn erfgenaam Alfred de Man lieten op het uitgebreide domein twee hoeves en twaalf huizen optrekken, die gekend zijn als "de blauwe huizen", en waarvan deze hoeve de oudste en bekendste is. Alle gebouwen waren naar het voorbeeld van het oude kasteel met blauwe leien of pannen bedekt; het schrijnwerk werd blauw geschilderd. In 1877 wordt de hoeve met een bakhuis en varkensstal uitgebreid.


ID: 88916 | Bouwkundig element

Hoeve uit 1781

Ettelgemstraat (Jabbeke)
Verbouwde historische hoeve, waarvan het oorspronkelijke boerenhuis met jaarankers uit "1781" is gedateerd. Bij deze hoeve stond tot 1913 de "Westmolen", uitgebaat door de familie Acke. Nadien werd een mechanische maalderij geïnstalleerd.


ID: 88854 | Bouwkundig element

Hoeve De Fonteyne

Fonteinebeekdreef 21 (Jabbeke)
Hoeve "De Fonteyne", geïsoleerd gelegen aan de zuidrand van de villaverkaveling "Tafeldijcken" die in de tweede helft van de 20ste eeuw werd aangelegd in de zuidwesthoek van Varsenare. De hoeve ligt op de grens met Snellegem, het erf wordt ten oosten afgegrensd door de Fonteinebeek. Hoeve van het langgeveltype, op een rechthoekig begraasd erf met boomgaard ten noorden en dichte beplanting ten zuiden.


ID: 88855 | Bouwkundig element

Kluis de Blauwe Toren

Gistelsteenweg 20 (Jabbeke)
"Kluis de Blauwe Toren", één van de twaalf "blauwe huizen", die in de jaren 1860-1870 door Alfred de Man op het kasteeldomein "De Blauwe Toren"  als uitbatinghoeves werden opgetrokken. De kluis werd samen met zes andere blauwe huizen in 1874 geregistreerd in het kadaster en was de woning van de hovenier van het kasteel. Pittoreske vrijstaande woning in rode baksteenbouw gevat onder een zadeldak (nok haaks op steenweg) met geglazuurde blauwe pannen, gekend als de blauwe huizen.