Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4632 resultaten


ID: 87133 | Bouwkundig element

Hoevegebouwen

Keizerstraat 25 (Tielt)
Bewaarde hoevegebouwen van een hoevesite, in kern vermoedelijk teruggaand tot de 18de eeuw. Klein wagenhuis onder schilddak en tot stal aangepaste schuur onder zadeldak, gedateerd 1886. Toegang via zuidelijke erfoprit en bakstenen toegangspijlers tot een onverhard en deels begraasd erf.


ID: 87134 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Keizerstraat 29 (Tielt)
Hoeve met losse bestanddelen, waarvan de stal in kern opklimt tot de 18de eeuw. Erf in beton met centraal grasperkje, waarin een bakstenen pijlerkapelletje onder zadeldakje. Bakstenen boerenhuis van vijf traveeën onder mansardedak.


ID: 86719 | Bouwkundig element

Hof te Kerkebosch

Kerkebosstraat 3 (Tielt)
Historische hoeve minimaal opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie datering "1769" in balk van zoldering in het woonhuis. Naar verluidt zogenaamd naar een kapel die voorheen gelegen in het "Kerkebos", een middelgroot bos van circa vijf hectare in eigendom van de Sint-Pieterskerk. Toegang via nieuw ijzeren hek tot erf met bomen en poel. Ten noordwesten van het erf woonhuis met oorspronkelijk geïncorporeerde paardenstal aan oostzijde, heden deel uitmakend van woonst. Eenlaagse baksteenbouw van negen traveeën onder zadeldak. Aan westzijde, recentere aanbouw onder schilddak met lagere nok. Aan achterzijde, 20ste-eeuws bakhuis. Aan zuidzijde van het erf, in het interbellum herbouwde bakstenen schuurstalvleugel. Aardappelkelder. Enkele nieuwe loodsen.


ID: 86720 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kerkebosstraat 5 (Tielt)
Hoeve minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie parallelle hoevegebouwen met losstaand bakhuisje aan oostzijde weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830).


ID: 87136 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kleine Ruiseledestraat 5 (Tielt)
Hoeve bestaande uit losstaande bestanddelen, waarvan het boerenhuis minstens teruggaat tot het midden van de 18de eeuw, zie voorkomen binnen hoefijzervormige omwalling met drie bijgebouwen ten noorden, in landboek Kanegem, kaart 13de kanton (1762). Erf met een centrale es en een plantsoentje. Aan westzijde een schuur/ stal in verankerde baksteenbouw. Aan zuidzijde van het erf een eenlaags verankerd bakstenen boerenhuis van zeven traveeën op lichte verhoging, witgekalkt met gepekte plint, onder overkragend zadeldak op kardoezen. Westelijke uitbouw onder lessenaarsdak. Aan oostzijde een verankerd bakstenen stalvolume. Stuk wagenhuis met drie poorten onder houten latei. Aan noord- en oostzijde uitbouw van kleine stalletjes.


ID: 86576 | Bouwkundig element

Wiershoeve

Mankemerriestraat 4-6 (Tielt)
19de-eeuwse hoeve Wiershoeve, in oorsprong één landbouwbedrijf gelegen in Den Wier, bestaande uit twee stukken land ten westen van de Dentergemstraat. De oorspronkelijke hoevegebouwen van nummer 6 werden vermoedelijk gebouwd in de eerste helft van de 19de eeuw. Het woonhuis werd omgebouwd tot ast omstreeks 1895. Nummer 4 omvat een hoeve met losstaande verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldak, met een U-vormige schikking van de gebouwen rond het erf, namelijk het woonhuis, gedateerd 1895, ten noorden van het erf, en een losstaande schuur- en stalvleugel uit 1891, respectievelijk ten zuiden en oosten van het erf.


ID: 86764 | Bouwkundig element

Mankemerriehoeve

Mankemerriestraat 7 (Tielt)
Mankemerriehoeve, historische hoeve minimaal opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. Erftoegang gemarkeerd door linden en met rechts rondbogig getralied pijlerkapelletje met witgeschilderde omlijsting, waarin Onze-Lieve-Vrouwebeeldje met Kind. Losstaande verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldaken.


ID: 87139 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Meersstraat 2 (Tielt)
Hoeve gelegen op de grens met Ruiselede en bestaande uit losstaande bestanddelen, waarvan de geschiedenis op zijn minst teruggaat tot de 18de eeuw. De latere stal/ schuur aan zuidoostzijde gaat terug tot vóór 1830, zie primitief kadasterplan. Het boerenhuis wordt in 1841 vergroot aan zuidzijde, om in 1905 gedeeltelijk afgebroken en opgedeeld te worden in twee aparte woningen. Vermoedelijk nog in het begin van de 20ste eeuw wordt een nieuwe stalvleugel tegen de stal/ schuur aangebouwd.


ID: 86782 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Meulebeeksesteenweg 11A (Tielt)
Hoeve minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw. Dieper gelegen, haaks op de straat ingeplant eenlagig woonhuis van zeven traveeën onder zadeldak. Ten zuiden, grote haakse bakstenen schuurstalvleugel,


ID: 87142 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Mooremandestraat 2 (Tielt)
Hoevesite minimum teruggaand tot het begin van de 17de eeuw. Losstaande volumes in donkerrode verankerde baksteenbouw, rondom een grotendeels onverhard erf met struikbegroeiing en centrale eik. Oost-west georiënteerd eenlagig boerenhuis van vijf ongelijke traveeën op een lichte verhoging, onder zadeldak met houten klokkenruitertje. Schuur onder licht overkragend zadeldak. Wagenhuis met twee inritten onder houten latei.