Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4019 resultaten


ID: 209977 | Bouwkundig element

Huis De Kapelle

Rolleweg 26 (Zedelgem)
Achterin gelegen vrijstaand volume. Eventueel vroeger een kapel, thans in gebruik als woonhuis. Volgens de literatuur opgetrokken in "17" "16" (zie gevelankers), mogelijk als kapel. Verankerde, oranje baksteenbouw onder half schilddak (Vlaamse pannen), gedeeltelijk vernieuwd.


ID: 209390 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Elooi

Sint-Elooistraat (Zedelgem)
Georiënteerde zaalkerk in roze baksteen onder hoog zadeldak (leien) met koor, klokkentoren op de noordwesthoek en sacristie tegen het zuidkoor. Ontwerp van de architect architect Antoine Dugardyn (Brugge), eerst opgesteld in 1939, maar door allerlei omstandigheden kon de bouw pas in 1959 beginnen. In 1960 werd de kerk ingewijd. Eigentijdse interpretatie van traditionele architectuur in een versoberde, neogotische stijl met gebruik van de spitsboog en steunberen. Westgevel met uitgebouwd portaal onder leien zadeldak en aan de noordkant geflankeerd door een aan drie zijden vrijstaande klokkentoren. Ingangspoort met twee vleugels in een brede, geprofileerde spitsboog. De eenvoudige westgevel wordt boven het portaal doorbroken door een vijflichtvensters en naast het portaal door een tweelichtvenster. Vierkante klokkentoren, aan de vier zijden opengewerkt door drie gekoppelde spitsboogopeningen met galmgaten en erboven een uurwerk. De kegelvormige spits is met leien bedekt.


ID: 209986 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Loppem

Steenbrugsestraat 22, 26-28, 26A-B (Zedelgem)
Omgracht, neogotisch kasteel van 1858-1863 in een park met vijver, doolhof, poortgebouw met brug, stallingen, koetshuizen, manege, klein paviljoen ongeveer uit dezelfde periode van het kasteel. Hoeve en achthoekig tuinpaviljoen daterend uit de tijd van het vroegere 18de-eeuws landhuis. Tuinierswoning van 1910 en bibliotheek van 1949. De parkaanleg dateert uit dezelfde periode als het kasteel, het doolhof van circa 1873.


ID: 209994 | Bouwkundig element

Priorij Onze-Lieve-Vrouw van Bethanië

Sysen 8 (Zedelgem)
Achterin en volledig in het groen gelegen priorij "Onze-Lieve-Vrouw van Bethanië", behorend tot de benedictijnerorde. Geheel van kerk, klooster, gastenverblijf en internaat tussen 1924 en 1957 opgetrokken in een neoromaanse stijl, naar ontwerp van architect Joseph Viérin (Brugge). In 1969 wordt het meisjesinternaat van de abdijschool van Zevenkerken hier gehuisvest. Vierkante plattegrond met vier vleugels rond een kloostertuin. De kerk en de refter bevinden zich in elkaars verlengde op een centrale as, de voeding van lichaam en geest symboliserend. De gebouwen zijn opgetrokken in rozerode baksteen onder zadel- of lessenaarsdaken (leien). De neoromaanse stijl is geïnspireerd op de basiliek van Sint-Laurentius-buiten-de-Muren in Rome en de abdijkerk van San Miniato te Firenze.


ID: 210024 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Ter Loo

Torhoutsesteenweg 56-58 (Zedelgem)
Kasteeldomein (voormalige zetel heerlijkheid Loppem) dat doorheen de jaren ingrijpende veranderingen heeft doorgemaakt. Landhuis op een hoogte gelegen in een park en toegankelijk via een onverharde oprit met bijhorende en achterin gelegen voormalig noviciaat met kapel van 1949. Park in landschappelijke stijl met licht verzonken, kronkelende paden en kleine kunstmatige reliëfverschillen, gazons, vijver, hoogstamboomgaard en merkwaardige bomen op de rand van het bos en als solitair aangeplant. Kasteel van drie bouwlagen op quasi rechthoekige plattegrond, onder schilddak. Ten zuiden van het kasteel staat een grote geënte beuk met een achttal vertakkingen van deels rode en deels groene beuk. Het leengoed reeds vermeld in 1322. In 1551, wanneer het goed gekocht wordt door Daniël de Schietere, is er in elk geval al sprake van een hofstede. Het kasteel is te zien op de Grote Kaart van het Brugse Vrije door Pieter Pourbus (1571). Omstreeks 1845 wordt het kasteel volledig ver- of herbouwd.


ID: 83863 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwkerk, hulpkerk Avermaat

Avermaat (Zele)
Eenbeukig zaalkerkje van vijf traveeën begrensd door smaller vlak afgesloten koor en flankerende sacristie en berging, gebouwd in 1955-1956 naar de plannen van Maurice Vermeiren.


ID: 83867 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouw ter Noodkapel wijk Heikant

Bosstraat (Zele)
Bedevaartkapel in neoclassicistische stijl, gebouwd in 1813 en beschaduwd door twee lindebomen.


ID: 83871 | Bouwkundig element

Parochiale meisjesschool met kloosterhuis wijk Heikant

Bosstraat 179 (Zele)
Schoolgebouw met aan de straatkant kloosterhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak gebouwd in het vierde kwart van de 19de eeuw, schoolgebouw vergroot in 1910 en 1930.


ID: 89693 | Bouwkundig element

Parochiekerk Heilig Hart wijk Durmen

Durmen (Zele)
Een moderne kerk vervangt de in 1975 gesloopte neogotische kerk van Durmen. De nieuwe kerk werd ingewijd op 4 juli 1976. Eind 2006 werd een torenuurwerk en een kleine beiaard met twaalf klokjes toegevoegd aan de half vrijstaande campanile rechts van het kerkgebouw.


ID: 84184 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jozef en Sint-Antonius van Padua

Heikant (Zele)
De plattegrond ontvouwt een driebeukige transeptloze kerk van zes traveeën met een smaller koor van één travee en een driezijdige sluiting, aan weerszijden ingesloten door sacristieën met een rechthoekig grondplan. Eerstesteenlegging op 21 juni 1854. in 1859 werd de kerk verheven tot een onafhankelijke parochiale hulpkerk voor de wijken Heikant en Bos. De kerktoren werd gebouwd in 1865.