Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1011 resultaten


ID: 216562 | Bouwkundig element

Stal en koetshuis ontworpen door E. Leyns

Hertstraat 2, 2A (Gent)
Voormalige paardenstal en koetshuis, thans woning, in neotraditionele stijl horend bij het woonhuis Muinkkaai nummer 42 volgens bouwaanvraag van 1903 opgericht naar ontwerp van architect Edmond Leyns en zoon in opdracht van bouwheer Achille Dutry-Massy. Gebouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder een scheluw zadeldak.


ID: 20385 | Bouwkundig element

Stedelijke lagere hoofdschool voor meisjes met kindertuin

Hippoliet Lammensstraat 10 (Gent)
Stedelijke lagere hoofdschool voor meisjes met kindertuin. Eenlaags breedhuis in neotraditionele stijl, naar ontwerp van architect Ch. Van Rysselberghe. Gedateerd 1914 door middel van cartouches. Bak- en natuurstenen lijstgevel van negen traveeën, met schilddak. Licht uitspringende rechter deurtravee met deur in neobarokke omlijsting en drie linker traveeën gemarkeerd door een getrapt dakvenster.


ID: 24492 | Bouwkundig element

Grote- en Achtersikkel

Hoogpoort 64 (Gent)
Voormalig middeleeuws steen zogenaamd naar de patriciërsfamilie Van der Zickelen. Ingrijpende restauratie tussen 1900 en 1908 door architect Van Hamme en ingericht als muziekconservatorium naar ontwerp van stadsarchitect Ch. Van Rysselberghe met nieuwe vleugels in een aansluitende stijl aan de Biezekapelstraat. De Grote Sikkel omvat twee trapgevels van 1481, bij de restauratie gereconstrueerd in Doornikse kalksteen. Gelijkaardige zijgevel van zes traveeën in de Biezekapelstraat en achtertrapgevel. Aan Hoogpoort sluit de vroegere "Zael" aan, voorzien van een lijstgevel van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. De Achtersikkel omvat verscheidene gebouwen, voornamelijk te dateren van eerste helft 14de eeuw tot 16de eeuw, en uit verschillende materialen opgetrokken, ingeplant rondom een open pleintje, van de Biezekapelstraat afgesloten door een ijzeren hek. Deze gebouwen omvatten onder meer een bakstenen en kalkzandstenen toren, een oostvleugel met arcaden en een gotische kapel.


ID: 214957 | Bouwkundig element

Burgerhuis met dienstwoning door Charles Hoge

Hubert Frère-Orbanlaan 150, Vijfwindgatenstraat 23 (Gent)
Burgerhuis en aanpalende dienstwoning in traditionalistische stijl naar ontwerp van de Gentse architect Charles Hoge van 1940.


ID: 307414 | Bouwkundig element

Burgerhuis in neotraditionele stijl

Jakob Heremansstraat 25 (Gent)
Dit burgerhuis in een neotraditionele stijl werd in 1936 ontworpen door architect Charles Hoge. De opdrachtgever was kunsttandenvervaardiger Frans Vanhove-Smets. Elementen die opvallen zijn de puntgevel met imitatievakwerk, de erker, het verfijnd uitgewerkte, gedecoreerde schrijnwerk en het gebruik van glas-in-loodruitjes in de muuropeningen. Deze elementen zijn typerend voor het oeuvre dat Hoge in de jaren 1930 vooral bij monumentale villa’s en rijwoningen ontwikkelde, en dat de naam “style Hoge” verkreeg.


ID: 307415 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Jakob Heremansstraat 49 (Gent)
Dit burgerhuis werd in 1933 ontworpen in een neotraditionele stijl aansluitend bij de cottagestijl door architect Fritz Coppieters, en uitgevoerd door het bouwbedrijf Comptoir Immobilier Belge Des Flandres (CIB). De bouwaanvraag werd ingediend door Georges Duez. Deze woning is zeer representatief voor het oeuvre van Fritz Coppieters.


ID: 24997 | Bouwkundig element

Neotraditioneel burgerhuis

Jan Breydelstraat 8 (Gent)
Diephuis met trapgevel in neotraditionele stijl, gedateerd en gesigneerd "ANNO / 1934" architect C. Bar. Bak- en zandsteenarchitectuur met drie bouwlagen en drie traveeën brede voorgevel onder zadeldak. Zijgevel van drie traveeën met getrapt dakvenster. Achteraan, tuitgevel en aanleunend hierbij enkele bijbouwen in dezelfde stijl.


ID: 25669 | Bouwkundig element

Neogotisch hoekhuis Sint-Michiel en neotraditionele burgerhuizen

Jan van Stopenberghestraat 2, Predikherenlei 1, Sint-Michielshelling 7 (Gent)
Merkwaardig neogotisch hoekhuis zogenaamd Sint-Michiel, volledig opgetrokken uit zandsteen in 1912 naar ontwerp van architect Louis Cloquet. Aan de Predikherenlei en Jan van Stopenberghestraat recentere uitbreidingen in neotraditionele bak- en zandsteenstijl.


ID: 18675 | Bouwkundig element

Tweezijdig bebouwd steegbeluik

Kettingstraat (Gent)
Oorspronkelijk beluik in de zogenaamde Rooigemstraat, ook zogenaamd de "Rode cité". Volgens bouwaanvraag naar ontwerp van architect F. Minne. Tweezijdig bebouwd steegbeluik met toegang op straatbreedte. Twee identieke gevelwanden in neotraditionele baksteenstijl, gedateerd door middel van gevelstenen 1887.


ID: 26219 | Bouwkundig element

Villa in neotradionele stijl

Kleinemoortelputstraat 4 (Gent)
Aan de boorden van de Leie gelegen ruime villa in landelijke neotraditionele stijl, daterend van circa 1913, met verankerde gewitte bakstenen gevels met één bouwlaag onder zadeldak met verschillende haakse trapgevels.