Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2368 resultaten


ID: 77746 | Bouwkundig element

Hoeve Aandekooi

Aandenkooi 1 (Brugge)
Hoeve van drie losse bestanddelen in een U-vorm gesitueerd rondom een deels verhard erf. Boerenhuis van het langgeveltype met centraal het voormalige woongedeelte, rechts een lager volume met bakhuis en links een vrij groot stal-/schuurvolume.


ID: 74950 | Bouwkundig element

Hoeve De Zwarte Koe

Grote Moerstraat 173 (Brugge)
Hoeve "De Zwarte Koe" gelegen op de hoek van de Koestraat. Gebouwen zijn fasegewijs tot stand gekomen. 1561-1571: hoeve staat weergegeven op de kaart van Pieter Pourbus. De omwalde hoeve wordt afgebeeld met losstaande bestanddelen toegankelijk via een poortgebouw.


ID: 74979 | Bouwkundig element

Hofstede met losse bestanddelen

Koestraat 16 (Brugge)
Oorspronkelijk omwalde hoeve "TER ZALE", zie houten naambord. Toegankelijk via een lange eikendreef. Hofstede bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een verhard erf toegankelijk via hekken gevat tussen twee overhoeks geplaatste bakstenen pilasters. In het verlengde hiervan restant van brug met aan weerszijden lage muurtjes onder ezelsrug.


ID: 29407 | Bouwkundig element

Stadswoningen

Kortewinkel, Vlamingstraat 90 (Brugge)
Complex oorspronkelijk bestaande uit drie huizen: een houten gevel aan Kortewinkel, een achterhuis en een huis aan de Vlamingstraat. Thans een houten lijstgevel en een bakstenen puntgevel, laatst genoemde zichtbaar vanaf de Vlamingstraat.


ID: 75028 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Messem met villa en hoevegebouwen

Legeweg 412, 416 (Brugge)
Domein Messem bestaat nu enerzijds uit een grote villa en anderzijds uit de hoevegebouwen. De woning is ondergebracht in de verbouwde voormalige remisegebouwen met geïntegreerde duiventoren vermoedelijk uit de 17de eeuw. Voormalige duiventoren op vierkante plattegrond, verankerd bakstenen parement met ingewerkt Sint-Andrieskruis. Ten noorden van erf schuur met centrale wagendoorrit. In dit park is het voorste gedeelte een getuige van een landschappelijke aanleg, in het achterste zitten nog structuren van een vroegere Franse geometrische aanleg met onder andere dreefstructuren ronde en centraal punt (vijvertje). In het uiterste zuidoosten een kapel uit 1873.


ID: 215064 | Bouwkundig element

Hoeve Pannenhof

Pannenhof 1-10, 13-16 (Brugge)
Historische hoeve Pannenhof met omgracht opper- en neerhof. Hoevegebouwen uit de 17de, 18de en 19de eeuw.


ID: 29598 | Bouwkundig element

Burgerhuis uit 1624

Philipstockstraat 33 (Brugge)
Diephuis van drie en drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, gedateerd 1624 in cartouche, verwijzend naar een gevelaanpassing in dat jaar in opdracht van bakker Adriaan Wouters-Valyn. Laatgotische verankerde bakstenen trapgevel, met in de zijgevel een 17de-eeuwse winkelpui.


ID: 79819 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Site Abdij Ter Doest

Ter Doeststraat 4, 4A-B (Brugge)
Historische abdijsite, toegankelijk via een toegangsdreef met L-vormig verloop beginnend bij de Ter Doeststraat. Aan het begin van de dreef bevindt zich een kapel van 1687. Op het einde van de toegangsdreef, ten westen ervan een poortgebouw, gedateerd 1661. De hoevegebouwen met 17de-eeuwse kern met L-vormige plattegrond zijn ten noorden van het erf ingeplant. Ten noorden van de hoevegebouwen bevindt zich een voormalig woonhuis uit de 17de eeuw. De voormalige imposante abdijschuur uit de 13de eeuw en het wagenhuis bevinden zich ten zuiden van het erf.


ID: 16276 | Bouwkundig element

Omwalde hoeve Palinckhove

Noordhoekstraat (De Panne)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse opstelling van witgekalkte bakstenen gebouwen onder zadeldaken, rondom onverhard erf; gelegen midden weilanden, ten zuiden van spoorweglijn Veurne-Adinkerke.


ID: 86275 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Diependaele 22 (Deerlijk)
Dwars op de straat ingeplante (boeren)arbeiderswoning. Vormde oorspronkelijk samen met nummer 24 een klein hoevetje zie primitief plan (circa 1835) en was vermoedelijk tot het begin van de 20ste eeuw het schuurtje/stalvleugel. Later verbouwd tot woning en vermoedelijk met oude 18de-eeuws kern zie sporen van vakwerk. Verankerde baksteenbouw onder hoogopgaand pannen schilddak.