1812 resultaten
ID: 35385 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Poeldendries 9 (Deinze)
Het 19de-eeuwse kasteel werd na de vernieling van de Eerste Wereldoorlog in aangepaste stijl, naar het vroegere model, heropgebouwd. Heden bakstenen kasteel van drie bouwlagen onder schilddak, gelegen in een mooi park met verschillende vijvers in landschappelijke stijl. IJskelder in de vorm van een trechtervormige kuip van drie meter op twee meter zestig met twee hellingen, daterend van circa 1880.
ID: 35403 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Stationsstraat 11 (Deinze)
Pastorie, volgens gevelsteen boven de plint, rechts van de deur, gebouwd onder F. De Smet pastor 1836. Bakstenen lijstgevel met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak. Voortuin afgesloten door ijzeren hekken tussen overhoekse bakstenen pijlers. Ommuurde achtertuin met serre.
ID: 38331 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Tabakstraat 2 (Deinze)
Alleenstaand huis met ommuurde tuin en ijzeren hek tussen overhoekse hekpijlers. Bakstenen dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, naar ontwerp van architect Hoste, op een gevelsteentje boven de deur gedateerd 1895. In de beboomde achtertuin, stalletje en bakhuis gebouwd in 1904 en zogenaamde celgevangenis, een bakstenen gebouwtje met twee celdeuren uit de 19de eeuw, naar verluidt in gebruik tot 1910.
ID: 35539 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Veldestraat 148 (Deinze)
Kasteel met omringend park van twee bouwlagen, gebouwd naar ontwerp van architect Jozef De Waele in 1900 op de plaats van een ouder kasteeltje. Twee toegangen tot het domein. Hoofdingang met ijzeren hek tussen geblokte bakstenen pijlers met bolbekroning. Kleiner ijzeren hek verderop.
ID: 35516 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Veldestraat 48 (Deinze)
Neoclassicistisch kasteel van eind 17de eeuw in mooi aangelegd omwald park naar Engels model. Kasteelpark toegankelijk via ijzeren hek tussen veelhoekige bepleisterde hekpijlers met bolbekroning. Verschillende aanhorigheden waaronder twee wagenhuizen, een schuur, een merkwaardig gebouwtje aan de vijver, vermoedelijk bakhuis en hondenhok. Eenvoudige oranjerie ten noorden in moestuin, in de eerste helft van de 19de eeuw tegen de ovale omheiningsmuur aangebouwd.
ID: 35324 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Warandestraat 7-13, 9A (Deinze)
Classicistisch kasteel van circa rond 1790, gelegen in uitgestrekt park met dreven, vijver en grachten en monumentale ingang met ijzeren afsluiting en hek tussen gecementeerde pijlers met vaasbekroning. Voor de brand in 1985 onderkelderd bak- en hardstenen kasteel van zeven traveeën en drie bouwlagen onder een schilddak met later toegevoegde dakkapellen. In het park verschillende bijgebouwen uit de tweede helft van de 19de eeuw: kinderspeelhuisje, hondenhok, ezelshokje, wagenhuis met dienstwoning, oranjerie in ommuurde moestuin en personeelswoningen.
ID: 38345 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Zeverenkerkstraat 1 (Deinze)
Gekalkt bakstenen dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak, opgetrokken in 1751, ten zuiden van de kerk in een ruime, beboomde tuin met lindenprieel.
ID: 8164 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Dorp 18 (Denderleeuw)
Alleenstaand huis van twee bouwlagen onder schilddak. Baksteenbouw uit het vierde kwart van de 18de eeuw met verwerking van zandsteen. Grote beboomde en deels ommuurde achtertuin gelegen aan de Dender. Voortuintje afgesloten door middel van een hoge aansluitende muur bij de kerkhofomheining; overluifeld poortje tussen natuurstenen pijlers.
ID: 8192 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Welleplein 27 (Denderleeuw)
Pastorie uit de 19de eeuw met voortuintje en hekwerk op bakstenen muurtje en voorts aan zuidelijke kerkzijde en langs de Kerkstraat ommuurde tuin. Dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder zadeldak met klokkenruitertje.
ID: 48850 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Brusselsestraat 67 (Dendermonde)
Achterin gelegen omgrachte 19de-eeuwse pastoorswoning met grote tuin. Domein enkel toegankelijk via het sierlijke gesmeed ijzeren hekwerk aan de Brusselsestraat. Huidige pastorie in 1852 naar ontwerp van stadsarchitect Johan Baptist Beeckman in neoclassicistische stijl opgetrokken. Asymmetrisch dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak. De tuin werd wellicht bij de bouw van de pastorie in landschappelijke stijl aangelegd.