Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

637 resultaten


ID: 132013 | Landschappelijk element

Essenkaphaag als erfafsluiting

Bossenaarstraat 8 (Maarkedal)
Het erf wordt aan de achterzijde afgesloten met een kaphaag. Door het periodiek knotten voorzag men in brandhout, geriefhout en loofvoedering.


ID: 304147 | Landschappelijk element

Vlechthaagrelict van gewone beuk

Bosstraat 4 (Maarkedal)
Op het einde van de Bosstraat en bij de rand van het Bos Ter Rijst staat aan de straatzijde van het voormalige boerderijerf nog een relict van een vlechthaag van gewone beuk. Aanpalend is nog een muur in opstand van de vierkantshoeve die inmiddels werd afgebroken.


ID: 133107 | Landschappelijk element

Taxus afsluitingshaag bij moestuin

Holandstraat 2 (Maarkedal)
De moestuin op het erf van de gesloten hoeve in Holandstraat is aan de noord- en oostzijde afgesloten met een wintergroene taxushaag. Een dichte scheerhaag voorkwam indringing en door haar wintergroen karakter ontstond er een microklimaat en een windscherm ter bescherming van de gewassen.


ID: 132000 | Landschappelijk element

Gemengde afsluitingshaag bij boerenhuis

Hollebeek 5 (Maarkedal)
Aan de voorzijde van het boerenhuis wordt het erf afgesloten met een gemengde scheerhaag. Met wat de haag in oorsprong is aangeplant is niet meer zo duidelijk, het huidige assortiment bestaat uit soorten die er al dan niet door natuurlijke verrijking zijn gekomen. Ook de stamopslag van de twee welkomstlindes is in de haag gegroeid.


ID: 132031 | Landschappelijk element

Haagbeuken haag met uitgeschoren hofgat

Omer Wattezstraat 2 (Maarkedal)
In de Omer Watezstraat, op de hoek met de stokstraat staat aan de straatzijde, op het erf van een verbouwd hoevetje, een oude geschoren haagbeukenhaag. Twee oude haagbeuken flankeren vermoedelijke de oude toegang tot het hoevetje. De afstand tussen de twee haagbeuken bedraagt circa 3 meter en wordt met naar elkaar toe geleide takken overwelfd. De haag staat dicht bij het hoevetje en beschermt het gebouw tegen gure weersinvloeden. Dit is een typische schermbeplanting die werd toegepast bij kwetsbare gebouwen zoals vakwerkhuizen en strodaken.


ID: 57013 | Bouwkundig element

Adegem Canadian War Cemetery

Prins Boudewijnlaan (Maldegem)
Het Adegem Canadian War Cemetery werd aangelegd in 1945, naar ontwerp van architect Philip Hepworth en wordt onderhouden door de Commonwealth War Graves Commission. De definitieve symmetrische aanleg met ingangspoort, centraal kruis en gedenkhal dateert van 1952-53.


ID: 50044 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Vakebuurtstraat 277 (Maldegem)
Hoeve opklimmend tot de 18de eeuw. Erf met boomgaard aan de straatkant afgesloten door meidoornhaag. Ten noorden op erf, boerenwoning van vijf traveeën en één later aangebouwde travee en één bouwlaag onder zadeldak. Tegen de rechter zijgevel aangebouwd bakhuis, volgens kadasterarchief gebouwd in 1866.


ID: 13749 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Martinus met tuin

Berckhovenstraat 11 (Malle)
Pastorie met omhaagde tuin, gebouwd in 1777 door de paters bernardijnen van Hemiksem, verscheidene malen hersteld in de 19de en de 20ste eeuw.


ID: 13556 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand met Mariapark

Herentalsebaan (Malle)
Neogotische bakstenen kapel, opgericht in 1837 en vergroot in 1844. Een in 1930 aangelegd park met Lourdesgrot, calvarie en kruisweg omgeeft de kapel.


ID: 13753 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus met kerkhof

Kasteellaan 32 (Malle)
In de kern dateert het gebouw uit de late 15de eeuw; het huidige uitzicht dateert van de heropbouw van 1926-1927 door architect V. Lenaerts. De kerk wordt omgeven door een ommuurd kerkhof.