Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3059 resultaten


ID: 305195 | Landschappelijk element

Zwarte knotpopulier als hoekboom

Burreken (Brakel)
De knotboom van zwarte populier te Zegelsem is één van de weinig bekende locaties met zwarte populier in Vlaanderen. De knotboom staat op de hoek van een weiland, langs een voetweg die uitkomt op Burreken. Deze hoekboom is een beeldbepalend object langs de weg. De knotbomenrij van zwarte populieren is één van de zeldzaamste inheemse boomsoorten in Vlaanderen omdat hij sinds de tweede helft van de 18de eeuw bijna volledig door de Canadapopulier (bastaard van zwarte populier met de Noord-Amerikaanse Populus deltoides) is vervangen. Er zijn slechts vijf locaties in Oost-Vlaanderen gekend (Michelbeke, Zegelsem, Elst, Oosterzele en Sint-Denijs-Boekel). Elke plaats van voorkomen heeft daarom een belangrijke natuurwetenschappelijke (genetische) waarde. De knotbomenrij vervult een veelheid aan cultuurhistorisch waardevolle functies.


ID: 301380 | Landschappelijk element

Geknotte schietwilg als hoekboom

Doensberg (Brakel)
De geknotte schietwilg staat in een hoek van een perceel aangeplant, ter markering van de kadastrale grens.


ID: 301381 | Landschappelijk element

Beekbegeleidende beplantingen

Doensberg (Brakel)
De beekbegeleidende beplantingen bestaan uit enkele geknotte zwarte elzen (omtrek 206 cm) en een knothaagbeuk (omtrek 181 cm). De bomen werden op een hoogte van 2,5 m geknot. Een opgaande gewone es is aangeplant als hoekboom.


ID: 74099 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Wegkapelletje met twee lindes

Dorrebeekstraat, Lepelstraat (Brakel)
Gecementeerd rechthoekig kapelletje met pannen zadeldak tussen aandaken, waarschijnlijk opklimmend tot de 18de eeuw, mogelijk aangepast in de loop van de 19de eeuw, horend bij de schuin tegenover liggende hoeve Lepelstraat nummer 70. De kapel wordt beschaduwd door twee opgaande lindes.


ID: 133260 | Landschappelijk element

Opgaande paardenkastanje als hoekboom

Driestenbroekestraat 20 (Brakel)
Aan de achterzijde van het erf staat in een hoek van het kadastrale perceel een mooi ontwikkelde opgaande paardenkastanje. Hij staat op de grens van de achtertuin met het aanpalende weiland en is er op traditionele wijze als hoekboom aangeplant. De boom is beeldbepalend en heeft een stamomtrek van 432 cm.


ID: 133452 | Landschappelijk element

Geschoren hagen van rode kornoelje

Driestenbroekestraat 46 (Brakel)
De geschoren hagen van rode kornoelje bevinden zich ten noorden en ten zuiden van het perceel 127C. Dit kleine perceel ligt ten westen van de semi-gesloten hoeve met vakwerk. In de haag zijn enkele bol geschoren kornoeljes aanwezig als topiary. Het omhaagd perceel is als moestuin ingericht.


ID: 133463 | Landschappelijk element

Geschoren haag als erfafsluiting

Driestenbroekestraat 46 (Brakel)
De geschoren haagbeukhaag, bevat eveneens olm en es. De haag sluit het zuidelijk erf van van de semi-gesloten hoeve aan straatzijde af. De oorspronkelijke scheerhoogte bedraagt 1 m, en werd later verhoogd naar 1,8 m.


ID: 133457 | Landschappelijk element

Twee opgaande populieren als hoekboom

Evensveldstraat (Brakel)
De opgaande populieren staan in de perceelshoeken. Het betreft oude variëteiten van populier, de bomen hebben de typerende schuine stammen.


ID: 133458 | Landschappelijk element

Gemengde houtkant langs gracht

Evensveldstraat (Brakel)
De soortenrijke houtkant staat langs een perceelsgrens met een grachtje. Aan de westelijke zijde staan enkele omvangrijke veldesdoornen. Naast knotveldesdoorn bevat de houtkant ook knotwilgen. Er komen in de houtkant ook opgaande grauwe abelen, gewone essen en populieren van een oude variëteit voor. Meidoorn, sleedoorn en hazelaar behoren tot de natuurlijke verrijking van de houtkant.


ID: 130196 | Landschappelijk element

Geknotte eik als grensboom

Fayte (Brakel)
Als dikste, en vermoedelijk ook oudste knoteik in Oost-Vlaanderen vormt deze boom het belangrijkste beeldbepalende object in het graslandcomplex waarvan hij deel uitmaakt, mede door zijn mooie, representatieve groeivorm.