Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

388 resultaten


ID: 306779 | Bouwkundig element

Grafteken voor Oscar De Clerck

Sint-Stefaansstraat 73A (Zaventem)
Naoorlogs modernistisch grafteken voor de beeldhouwer Oscar De Clerck (1892-1968).


ID: 84158 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats

Zevensterrestraat (Zele)
Dodenakker in 1891 ingeplant op zeer groot L-vormig terrein. Oudste gedeelte ten westen is deels omgeven door een muur en haag en toegankelijk via een schuin geplaatst ijzeren hekken. De vergroting uit 1958, situeert zich ten oosten. Er werd voorzien in de bouw van een tweede hoofdingang met woning en dodenhuisje in villastijl en de oprichting van een calvariekruis.


ID: 14629 | Bouwkundig element

Parochiekerk Heilige Elisabeth van Hongarije en kerkhof

Kerkstraat 1 (Zoersel)
Georiënteerde gotische kruisbasiliek ingeplant binnen ommuurd kerkhof. Kapel in 1529 vervangen door een volwaardige gotische kerk opgetrokken uit Kempische baksteen. De toren dateert echter van circa 1480. Naar ontwerp van Louis Gife werd de vergroting en herstelling van de kerk aanbesteed in 1903. De plattegrond ontvouwt een ingebouwde vierkante westtoren, driebeukig schip van drie traveeën met aan noordzijde driezijdige doopkapel, transept van één travee met vlakke sluiting, koor van één travee met driezijdige sluiting, vierkante sacristieën tussen transept en koor.


ID: 304704 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats

Roeselarestraat (Zonnebeke)
Gemeentelijke begraafplaats uit het interbellum met een crypte uit 1921. De deels ommuurde en omhaagde begraafplaats wordt getypeerd door een traditionele opdeling met omlopende en twee kruisende paden. De bakstenen muur aan de straat wordt geritmeerd door getrapte bakstenen lisenen met ertussen spaarvelden, bovenaan afgelijnd met een decoratieve baksteenfries. Tussen de hekpijlers een smeedijzeren hek.


ID: 305024 | Bouwkundig element

Crypte oud-strijders

Roeselarestraat (Zonnebeke)
Crypte met doden uit 1830 en de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Boven de crypte worden de doden uit beide wereldoorlogen herdacht met heldenhuldezerkjes.


ID: 9783 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Leeuwergem

Kasteel van Leeuwergem 1 (Zottegem)
Waterkasteel in Lodewijk XV-stijl uit 1764, toegankelijk via een dreef, een bakstenen brug uit het interbellum en een erekoer met flankerende dienstgebouwen. Het kasteel is uitgewerkt als een sober en symmetrisch volume met rococo-inslag, heeft twee bouwlagen, en is opgebouwd uit negen traveeën bij voor- en achtergevel en zeven aan de zijgevels. Het is gelegen in een omringend park met een geometrische aanleg uit de tweede helft van de 18de eeuw, aangevuld met een vroeg-landschappelijk ‘Engels park’.


ID: 9711 | Bouwkundig element

Kapel

Molenbeekstraat (Zottegem)
Noordelijk transept van de vroegere parochiekerk, opklimmend tot de 14de-15de eeuw en gesloopt in 1858. Opgetrokken uit Balegemse zandsteen in onregelmatig verband op een rechthoekige plattegrond. Omringend beboomd kerkhof onder meer met beuken.


ID: 81040 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats

Theophiel Toyeplein (Zwevegem)
Ommuurde gemeentelijke begraafplaats aangelegd circa 1900 volgens traditioneel dambordpatroon met ijzeren hek aan hoofdingang, met calvarie beschaduwd door eiken en zes Common Wealth Graves. Talrijke graven van blauwe hardsteen opklimmend tot eind 19de eeuw en aansluitend bij de traditionele cipe. Verscheidene monumentale graven van onder meer de familie Bekaert. Imposante grafkapel van de familie Vandevenne-Vandenberghe.