Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4333 resultaten


ID: 79356 | Bouwkundig element

Olieslagerij-zeepziederij Scaldis

Oudenaardsesteenweg 369 (Avelgem)
Diephuis uit de tweede helft van de 19de eeuw. Het gebouw maakte oorspronkelijk deel uit van de olieslagerij-zeepziederij Scaldis.


ID: 79289 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein d'Heye

Oudenaardsesteenweg 566-568, 566A (Avelgem)
Beeldbepalend en imposant landhuis (nummer 566). In 1957 werd het kasteel ingericht als schoenenfabriek. Gelegen te midden van park aan de straat afgezet door gewitte bakstenen muur op gepikte plint. Muur geritmeerd door steunberen. Aflijnende muizentandfries. Centrale poort met korfbogige doorgang naar huis in het park met vijver (nummer 568). Dwars op de straat staat ingeplante hovenierswoning.


ID: 46368 | Bouwkundig element

Dubbelhuis en voormalig bedrijfsgebouw

Chaamseweg 4 (Baarle-Hertog)
Halfvrijstaand dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen, samen met voormalige leerlooierij van vier traveeën en drie bouwlagen onder doorlopend zadeldak. In kern opklimmend tot de 19de eeuw, echter met circa 1931 herbouwde woning en vernieuwd bedrijfsgebouw.


ID: 135066 | Landschappelijk geheel

Grote Netevallei te Balen met De Most

Balen, Olmen (Balen), Lommel (Lommel)
Dit gebied is gelegen in Balen in de Antwerpse Zuiderkempen. Het betreft een kleinschalig gesloten landbouwlandschap, gelegen in een uitgestrekte alluviale vlakte die wordt gevormd door de meanderende Grote Nete en verschillende van haar zijlopen. In het noordwesten is er een overgang naar duinen. De langgerekte percelering, de houtkanten, grachten en greppels, alsook het wegenpatroon zijn allen sporen van de eeuwenoude antropogene invloed in dit al bijna 100 jaar relatief gaaf bewaard bleven. De vijvers in de ‘Eendenkom’ refereren naar hun vroeger gebruik als eendenkweekvijvers. Aan de Grote Nete in Balen liggen nog verschillende watermolens.


ID: 135067 | Landschappelijk geheel

Rammelaars

Olmen (Balen), Kwaadmechelen (Ham), Meerhout (Meerhout)
Dit gebied, gelegen in de zuidelijke Kempen, op de grens van de provincies Limburg en Antwerpen wordt begrensd door het kanaal Dessel – Kwaadmechelen het Albertkanaal. Het kleinschalige valleilandschap wordt doorsneden door de Luikse Beek die het gebied ontwatert. Het weinig uitgesproken afhellend reliëf zorgt voor een gradiënt van venige naar ijzerhoudende moerasgronden waarin turf en ijzererts ontgonnen werd. Het gebied wordt gekenmerkt door een gevarieerd coulissenlandschap dat vooral in het zuidelijk deel gaaf is bewaard. De historische percelering is in dit kleinschalig cultuurlandschap nog intact en goed herkenbaar door de typische houtkanten op de perceelsgrenzen en afwateringsgrachten loodrecht op de beken. In het noordelijk deel werden vele percelen verlaten door landbouwers en heeft de vegetatie zich spontaan ontwikkeld tot elzen- en wilgenbroekbossen.


ID: 51933 | Bouwkundig element

Brouwerij

Bevrijdingsstraat 2 (Balen)
Brouwerij van Gust Van Dingenen, heden ingericht als woning, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.


ID: 51941 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoolstmolen met omgeving

Hoolstmolenstraat (Balen)
Watermolen van het onderslagtype met molenvijver gelegen op de Grote Nete. De waterloop zelf is afgeboord door bomenrijen. De oudste officiële vermelding dateert van circa 1289; mogelijk bestond de molen reeds in 1223.


ID: 52220 | Bouwkundig element

Springstoffenfabriek La Forcite

Japanse-Kerselarenlaan 1 (Balen)
Het oorspronkelijke gebouwenbestand werd door een ontploffing grotendeels vernield tijdens de Tweede Wereldoorlog; na de oorlog heropgebouwd en gemoderniseerd.


ID: 51959 | Bouwkundig element

Huis Bierkens

Markt 23 (Balen)
Halfvrijstaand herenhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, in kern opklimmend tot het eerste kwart 19de eeuw.


ID: 52216 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Watermolen Topmolen en molenaarswoning en omgeving

Topmolenstraat 5 (Balen)
Kleine watermolen van 1850, gelegen op de Zweilingsloop, een kunstmatig aangelegde zijarm van de Grote Nete. Enige molen van het bovenslagtype in de provincie. De omgeving van de molen bestaat voornamelijk uit een open landschap met weiland begrensd door gemengde houtkanten. Bij de watermolen staan twee welkomstlindes en schaduwlindes.