534 resultaten
ID: 87905 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Hertsbergsestraat 2-4 (Oostkamp)
Het huidige kasteel van 1907, is ontworpen door architect Stephan Mortier in neo-Vlaamserenaissance-stijl op de plaats van het begin-19de-eeuws kasteel dat werd afgebroken circa 1906. Kasteel, gelegen in een uitgestrekt park met vijver, en bijhorend koetsgebouw, paardenstallen en jachtopzienershuis. Het bestaande kasteelpark wordt in het begin van de 20ste eeuw heraangelegd naar een ontwerp van de Brusselse landschapsarchitect Jules Buyssens. De 19de-eeuwse elementen in het park zoals het boothuis, de obelisk, het prieeltje, tuinbrug en een standbeeld blijven hierbij behouden. In het park zijn verschillende merkwaardige bomen aanwezig met dendrologische waarde vanwege hun omvang, ouderdom, soort of variëteit.
ID: 87929 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kevergemdreef 11 (Oostkamp)
Het domein is gelegen binnen een tweeledige grachtstructuur. Het kasteel zelf, dat in kern zeker opklimt tot de 17de of mogelijks 16de eeuw, doch in de 19de en de 20ste eeuw vrij grondig is verbouwd, is gelegen in de noordwesthoek van het kasteeldomein. Net buiten de omwalling, staat het 19de-eeuwse koetshuis. Een brug over de gracht leidt naar het voorplein met centraal enkele imposante beuken. Ten zuiden van het kasteel is de voormalige parkstructuur nog deels afleesbaar. Beide parkdelen zijn onderling verbonden door een metalen brugje over de gracht. In het zuiden van het domein staat een begin 20ste-eeuws paviljoentje.
ID: 88108 | Bouwkundig element
Lodistraat 86 (Oostkamp)
Omwalde, in oorsprong wellicht eind 18de-eeuwse hoevesite te bereiken via een lange populierendreef en bestaande uit een onverhard erf met hoeve van het langgeveltype, met geïncorporeerde paardenstal en schuur. Tegenover de hoeve staat een koeienstal met wagenkot. Achter de hoeve bevindt zich nog een aardappelkelder en palend aan het erf een afzonderlijk omwalde, kleine heuvel met erop een torenconstructie, in de volksmond Galgentoren genoemd.
ID: 87986 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Nieuwburgstraat 2, 6 (Oostkamp)
Historische kasteelsite getypeerd door de opperhof-neerhofstructuur, vanaf het einde van de 18de eeuw in handen van de familie Peers de Nieuwburgh. Naar verluidt wordt in 1428 op het domein een buitenverblijf gebouwd. De vierkante toren aan de noordoostkant van het huidige kasteel gaat vermoedelijk terug tot deze eerste bouwperiode. Het hoofdvolume aan de werd gebouwd rond 1850. Het kasteel is omgeven door een walgracht en ontsloten via een toegangsbrug. Cirkelvormige moestuinmuur uit circa 1865. Dichte en ruime omgeving van het kasteel met duidelijke parkaanleg in landschappelijke stijl met vijver met ijskelder en tuinbrug en doorsneden en begrensd door enkele dreven. Toegangsdreef met kettingpalen, toegangspoort met cottagekenmerken aan de Nieuwburgstraat. Tuinpaviljoen van 1883 in het park.
ID: 87749 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Stationsstraat 18 (Oostrozebeke)
Restant van het domein De Visscherie, namelijk het bospark met op het zogenaamde Eilandje een tuinpaviljoen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw onder samengestelde, afgewolfde zadeldaken.
ID: 134076 | Landschappelijk element
Marktstraat, Ringlaan (Opwijk)
Tuin in landschappelijke stijl van circa 55 are, met heuveltjes, vijvertje en rustiek paviljoen, aangelegd rond 1900 en in 2007 grotendeels vernietigd.
ID: 11753 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Steenweg op Mol 195 (Oud-Turnhout)
Domein met villa, park en vijver, inplanting en kern klimmen op tot midden 19de eeuw.
ID: 27014 | Bouwkundig element
Achter de Wacht 28 (Oudenaarde)
Alleenstaand herenhuis van twee bouwlagen in eclectische stijl opgetrokken circa 1895 naar ontwerp van architect A. Vossaert. Onderkelderd bakstenen gebouw met verwerking van arduin. Grote tuin in landschapsstijl met boomgaard en moestuin, afgesloten door grote bomenrij en fraai ijzeren hekwerk en bakstenen muur. Achterin de tuin gelegen bakstenen tuinhuisje onder zadeldak met windveren.
ID: 308303 | Bouwkundig element
Armenlos 4-5, 6 (Oudenaarde)
Groot herenhuis uit 1815 van zes + twee traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, opgetrokken in empirestijl. Achterin de tuin gelegen parabolische serre. Bakstenen tuinpaviljoentje van circa 1860 in neogotische stijl, gelegen in uiterste zuiden van de tuin aan de spoorweg.
ID: 27019 | Bouwkundig element
Baarstraat 18 (Oudenaarde)
Classicistisch herenhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, daterend uit het vierde kwart van de 18de eeuw of het eerste kwart van de 19de eeuw. Merkwaardige lijstgevel volledig opgetrokken uit arduin, oorspronkelijk met bekronende attiek. Loodrecht op de woning, dienstgebouw met poorten gevat in arcade van zeven traveeën, afgedekt door schilddak en daterend uit dezelfde bouwperiode. Ten oosten in grote ommuurde tuin met oude rode beuk, vierkant tuinpaviljoen uit de 19de eeuw onder tentdakje.