604 resultaten
ID: 48050 | Bouwkundig element
Kallestraat 32 (Maldegem)
Hoeve met losse bestanddelen met ten noorden van het erf ingeplant boerenhuis van één bouwlaag onder zadeldak, uit de 18de eeuw. Ten zuiden, bakstenen schuur van acht traveeën onder zadeldak. Achter de schuur, mestvaalt en bakstenen stalgebouwtje met vier staldeuren onder zadeldak.
ID: 50498 | Bouwkundig element
Warmestraat 29 (Maldegem)
Hoevecomplex bestaande uit een woning met L-vormige plattegrond annex bakhuis, aparte stallen en een grote schuur. Ten oosten van het erf loopt een beek en is een drenkplaats. Achter de schuur bevindt zich de mestvaalt. Het ruime met gras begroeide erf is aan de straatkant deels afgesloten door een meidoornhaag.
ID: 305444 | Bouwkundig element
Amelgemstraat 3-5 (Meise)
Deze in oorsprong vermoedelijk 19de-eeuwse langgestrekte hoeve bestaat momenteel uit een woonstalhuis met voorliggende waterput en mestvaalt en een later toegevoegde vrijstaande schuur ten zuiden, op het kadaster ingetekend in 1935. Het perceel waarop de hoeve is ingeplant, grenst onmiddellijk aan het ronde perceel van de kapel van Onze-Lieve-Vrouw Geboorte.
ID: 305506 | Bouwkundig element
Schriekdreef 39 (Meise)
Hoeve met losse bestanddelen uit de vroege 20ste eeuw, gelegen op een omhaagd perceel in een bocht van de weg ten westen van het centrum van Nieuwenrode, deelgemeente van Kapelle-op-den-Bos. Pal ten zuiden van de hoeve loopt de Birrebeek.
ID: 36290 | Bouwkundig element
Schauwegemstraat 24 (Melle)
Aan de straat palend boerenhuis van één bouwlaag en vijf traveeën, onder zadeldak (voorheen stro, heden kunstleien en pannen, nok loodrecht op de straat), opklimmend tot eind 18de eeuw.
ID: 36491 | Bouwkundig element
Boterhoekstraat 47 (Merelbeke)
Hofstede circa 1700 door ruil verworven door de jezuïeten van Gent van de jezuïeten van Kortrijk die zelf het goed door schenking hadden verkregen in 1640. In 1779 als openbaar goed verkocht. Voornamelijk gewitte bakstenen hoevegebouwen rondom een rechthoekig erf. Poort met doorrit in de blinde straatgevel van de aan de straat gebouwde stallen. Ruim zuidoostelijk georiënteerd boerenhuis minstens opklimmend tot de 18de eeuw.
ID: 36492 | Bouwkundig element
Boterhoekstraat 94 (Merelbeke)
Hoeve van het semi-gesloten type. Aan de straat palend boerenhuis uit de 18de eeuw met 19de-eeuwse aanpassingen.
ID: 36466 | Bouwkundig element
Burg. Van Gansberghelaan 5 (Merelbeke)
Vroeger omgrachte achterin gelegen hoeve met geasfalteerde toegangsweg aanvangend bij twee bakstenen hekpijlers. Lang zuidelijk georiënteerde boerenwoning, vroeger opgevat als tweegezinswoning. Eén bouwlaag en negen traveeën, met zadeldak, uit de tweede helft van de 18de eeuw. Ten zuidoosten in U-vorm gebouwde dienstvleugels met dwarsschuur, stallen en wagenhuis rondom gemetste mestvaalt.
ID: 36573 | Bouwkundig element
Hundelgemsesteenweg 1270 (Merelbeke)
Hoeve met losse bestanddelen uit het derde kwart 18de eeuw. Gewit bakstenen boerenhuis van één bouwlaag en zes traveeën, onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op de straat). Jaarankers 1759 in zijpuntgevel aan straatzijde.
ID: 36604 | Bouwkundig element
Langeweide 4 (Merelbeke)
Grote hoeve met losse bestanddelen op een gedeeltelijk ommuurd voorerf en een naar de Scheldemeersen afhellende ommuurde boomgaard. IJzeren toegangshek tot het voorerf tussen twee geblokte, vierkante bakstenen hekpijlers. Boerenwoning van één bouwlaag en vijf traveeën, met steil zadeldak, minstens opklimmend tot de 17de of 18de eeuw. Bakstenen dwarsschuur van vijf traveeën met doorzakkend zadeldak en rechthoekige vleugel van het vroeger verblijf van de boerenknechten en stallen, onder zadeldak.