Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1592 resultaten


ID: 48379 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Apolloniaparochie met tuin

Hoofdstraat 49 (Dendermonde)
De pastorie is een typisch dubbelhuis uit 1769 naar ontwerp van Pieter Joannes Oste en Simon (van) Swaervelde. De pastorie heeft een volledig afgesloten voorhof met gemetste poort onder leien schilddakje, oorspronkelijk verbonden met tuinmuren, en een siertuin langs beide kanten geflankeerd door een bijgebouw. De tuin laat nog duidelijk de 18de-eeuwse formele en axiaal-symmetrische aanleg herkennen die vermoedelijk uit de bouwperiode van de pastorie dateert.


ID: 48861 | Bouwkundig element

Hoeve

Opstalplein 22 (Dendermonde)
De woning klimt wellicht op tot de tweede helft van de 18de eeuw; dit oudste onderdeel van de hoeve is als afzonderlijk bouwvolume. De bedrijfsgebouwen sluiten in U-vorm bij elkaar aan onder snijdende bedaking met vrijwel idem nokhoogte; zoals dikwijls voorkomt werden zij in een jongere periode dan de woning opgericht, hier ten laatste in 1829, zie primitief kadasterplan. Vijver met oude natuurstenen oeverversteviging.


ID: 48859 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Plesbosstraat 1 (Dendermonde)
Op de kaart van graaf de Ferraris van 1771-1778 is op dezelfde locatie een gebouwengroep aangeduid met losse configuratie en omhaagde boomgaard ten zuiden. De hoeve is van noord tot west omgeven door het bijhorend erf met deels door hagen afgeboorde boomgaard. Een grote eik markeert de toegang van de hoeve. De woning werd in het tweede kwart 19de eeuw vergroot en door aanpassing en uitbreiding van het L-vormig bedrijfsgebouw ten zuiden omgevormd tot gesloten hoeve in het derde kwart van de 19de eeuw.


ID: 48567 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis met tuin

Sint-Margrietstraat 24 (Dendermonde)
Achterin gelegen landhuis in een omringende ruime aangelegde en ommuurde tuin, toegankelijk via verharde oprit tussen twee schamppalen. Het landhuis werd volgens de bestaande plattegrond herbouwd in de tweede helft van de 19de eeuw en in 1906 uitgebreid met de zuidwestelijke hoektoren. Huidige voortuin als lusttuin en boomgaard achteraan in 1925 aangelegd. Eclectische villa met neoclassicistische stijlkenmerken, van twee bouwlagen en drie + drie + twee traveeën onder een verspringend half schild-, leien schild- en plat dak, en rechts aangebouwd terras met achterliggende hoektoren.


ID: 48289 | Bouwkundig element

L-vormige dijkhoeve

Sint-Onolfsdijk 44 (Dendermonde)
Voormalig dijkhoevetje met L-vormige aanleg aan boomgaard, volgens kaartmateriaal minstens opklimmend tot het derde kwart van de 19de eeuw. Nu gewijzigd in buitenverblijf.


ID: 48854 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Ursmarusparochie met tuin

Sint-Ursmarusstraat 98 (Dendermonde)
Pastorie van circa 1850 naar ontwerp van de Dendermondse stadsbouwmeester Johan Beeckman met voortuin achter een gemetselde en van traliewerk voorziene straatafsluiting. Neoclassicistisch bakstenen dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak. Achter de pastorie gelegen bijgebouw, vermoedelijk de woning van de stalknecht met bijhorende paardenstal. Daarachter grote L-vormige pastorietuin met boomgaard, een oude paardenkastanje en rest van de omgrachting van de 17de-eeuwse pastorie.


ID: 48849 | Bouwkundig element

Hoeve Cuypershof

Wolvestraat 14 (Dendermonde)
Hoeve genaamd "Cuypershof" naar de familie die de hoeve sinds generaties bezit. In 1834 eigendom van de heer De Cuyper, met aanhorende boomgaard en tuin; vergroot in 1860. Verbouwingen in de jaren 1950.


ID: 84418 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Adamstraat 9 (Dentergem)
Boerenarbeiderswoning, opgetrokken volgens kadaster circa 1917, gelegen in de bocht van de weg. Lage baksteenbouw onder zadeldak in Vlaamse pannen. Ten westen van het huis ligt een boomgaard.


ID: 84314 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Bamstraat 12 (Dentergem)
Hoeve met losse bestanddelen, heden niet meer in gebruik als landbouwuitbating. Toegankelijk via een grinten oprit met bakstenen hekpijlers en afgezoomd met jonge knotwilgen. Links van de oprit bevindt zich een (voormalige) kapel. De site staat op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1843). Ten zuiden van de oprit een boomgaard met meidoornhaag. Woonhuis, waarschijnlijk teruggaand tot de 18de eeuw, in verankerde, bruine baksteen onder pannen zadeldak. Tegenover het huis ligt de voormalige schuur met wagenhuis. Bakhuis.


ID: 84509 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen Saeysenhof

Boerderijstraat 19 (Dentergem)
De naam houdt verband met de Saaisenbeek die ten noorden van en parallel loopt met de Boerderijstraat. Achterin gelegen hoeve toegankelijk via een oprit geflankeerd door boomgaarden. De site staat op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1846). Woonhuis volgens het kadaster herbouwd circa 1933. Dubbelhuis onder pannen zadeldak.