Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2050 resultaten


ID: 133260 | Landschappelijk element

Opgaande paardenkastanje als hoekboom

Driestenbroekestraat 20 (Brakel)
Aan de achterzijde van het erf staat in een hoek van het kadastrale perceel een mooi ontwikkelde opgaande paardenkastanje. Hij staat op de grens van de achtertuin met het aanpalende weiland en is er op traditionele wijze als hoekboom aangeplant. De boom is beeldbepalend en heeft een stamomtrek van 432 cm.


ID: 133457 | Landschappelijk element

Twee opgaande populieren als hoekboom

Evensveldstraat (Brakel)
De opgaande populieren staan in de perceelshoeken. Het betreft oude variëteiten van populier, de bomen hebben de typerende schuine stammen.


ID: 133372 | Landschappelijk element

Opgaande zomereik als hoekboom

Fayte 96 (Brakel)
De grote opgaande zomereik staat in een perceelshoek van een erf.


ID: 130927 | Landschappelijk element

Twee opgaande linden bij kapel

Hayestraat (Brakel)
De twee opgaande linden staan achter de Sint-Jozefskapel. Deze kapel staat op de splitsing van de Hayestraat met een losweg.


ID: 132807 | Landschappelijk element

Marilandicapopulieren

Hayestraat (Brakel)
De opgaande Canadapopulier 'Marilandica' met hoogte 40 m en omtrek 368 cm staat ten zuiden van een toegangsweg naar de akker- en weilanden.


ID: 132809 | Landschappelijk element

Opgaande Marilandicapopulier

Hayestraat (Brakel)
De opgaande oude populierenkloon staat op de perceelsgrens van enkele weilanden in de vallei van de Verrebeek. De Marilandicapopulier staat in het verlengde van een knotwilgenrij.


ID: 133430 | Landschappelijk element

Opgaande grauwe abeel op talud

Hayestraat, Hoogbos (Brakel)
De opgaande abeel staat op een talud ten oosten van een voetweg. De boom staat op de plaats waar het pad Hoogbos in de Hayestraat uitkomt. De grauwe abeel is de meest noordelijke boom van een zeer gevarieerde houtkant.


ID: 301025 | Landschappelijk element

Twee lindebomen als schermbeplanting

Heinestraat (Brakel)
Twee lindebomen als schermbeplanting bij een inmiddels verdwenen hoevetje aan de overkant kant van de straat. Op hoog gelegen plaatsen werden de gebouwen beschermd tegen weer en wind met bomen en bomenrijen. Linden werden voor deze toepassing gebruikt omdat ze een zéér dicht bladerdek hebben en ze bovendien ook konden gebruikt worden als leverancier van brand-, constructie-, geriefhout en loofvoedering.


ID: 132514 | Landschappelijk element

Twee opgaande welkomstlinden bij het kerkhof van Parike

Hollebeekstraat, Steenweg (Brakel)
Het planten van welkomstbomen is een gebruik dat niet enkel bij erftoegangen werd uitgevoerd. Ook bij de inkom van kerkhoven werden de kerkgangers gezuiverd van kwade invloeden als zij onder de lindebomen de kerk betraden. Een oud heidens gebruik dat werd gerecycleerd voor de toepassing bij kerken en kapellen. Bovendien werden deze bomen in de zomer, bij het gekeuvel na de kerkdiensten, zéér gewaardeerd als parasol. De meeste welkomstbomen bij kerkhoven zijn weliswaar verdwenen. Hier in Parike zijn de lindes vervangen, nadat er één van de twee lindes bij een storm (1983) in de kerk was gevallen.


ID: 130859 | Landschappelijk element

Linde als vredesboom

Hoogstraat (Brakel)
Achter het herdenkingsmonument voor de beide wereldoorlogen staat een recent gekandelaarde lindeboom.