Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4632 resultaten


ID: 86786 | Bouwkundig element

Hoeve

Nachtegaalstraat 8 (Tielt)
Hoeve met 19de- en 20ste-eeuwse gebouwen, waarvan de site evenwel opklimt tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie weergave op de Ferrariskaart (1770-1778) van groot beboomd erf dat het straattracé doorbreekt, waarop twee losstaande volumes ten noorden en omhaagde moestuin ten zuidoosten.


ID: 87145 | Bouwkundig element

Hoeve Moeninckhof

Nagelstraat 26 (Tielt)
Historische hoeve met losstaande bestanddelen, gelegen aan het begin van de voormalige Vlaagtmolenvoetweg. Het boerenhuis is in kern mogelijk teruggaand tot de 16de eeuw, zie schetsmatige kaart van de parochie Kanegem (circa 1600). Landgebouwen klimmen minimaal op tot 1830, zie voorkomen op primitief kadasterplan.


ID: 87155 | Bouwkundig element

't Merelhof

Ondankstraat 4 (Tielt)
Gerenoveerde hoeve met losstaande hoevegebouwen, in geschiedenis minimum teruggaand tot de 16de eeuw, zie schetsmatige kaart van de parochie Kanegem (circa 1600): weergave van een woonhuisvolume, vermelding van pachter of eigenaar "Jan Clais". Erf toegankelijk via hek tussen pijlers. Aan oostzijde van het erf staat een witgekalkt en verankerd gerenoveerd boerenhuis van vijf traveeën onder nieuw zadeldak. en zuiden van het woonhuis ligt een half ondergrondse overgroeide gemetselde aardappelkelder met rechte toegangswand met korfboogvormige ingang. Aan noordzijde van het erf ligt een haakse bakstenen schuur onder overkragend zadeldak in zwarte en rode Vlaamse pannen, gesteund op schoringen. Ten zuiden van het erf en diagonaal ten opzichte van de straat staat een bakstenen bakhuis met bewaard ovenhuisje onder lagere nok, onder zadeldak in Vlaamse pannen. Poel aan zuidzijde.


ID: 86809 | Bouwkundig element

Hoevetje

Plantinstraat 19A (Tielt)
Hoevetje met lange erftoegang vanuit de Kasteelstraat en smalle toegang vanaf de Plantinstraat. De hoeve klimt minimaal op tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie boerenhuis, schuurstalvleugel en bijgebouwtje weergeven op het primitief kadasterplan (circa 1830). Mogelijk oudere kern zie twee volumes weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778).


ID: 87049 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Poekestraat 25 (Tielt)
Hoeve, bestaande uit losse hoevegebouwen aan weerszijden van een erf, opklimmend tot 1818. Oorspronkelijk staat een boerenhuis parallel met een schuur, met kleinere gebouwtjes ten oosten van het erf, zie primitief kadasterplan (circa 1830).


ID: 87050 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Poekestraat 36 (Tielt)
Hoeve met losse bestanddelen, in site opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie voorkomen van twee volumes op de Ferrariskaart (1770-1778). Volgens kadaster wordt in 1927 een nieuw woonhuis opgetrokken aan de westzijde van het erf, in opdracht van landbouwer Camiel Goethals. Na 1927 wordt de zuidelijke stal vergroot en een westelijke stal gebouwd.


ID: 86847 | Bouwkundig element

Hoeve 't Stocktbos

Ruiseleedsesteenweg 38 (Tielt)
Achterin gelegen hoeve waarvan de site minimaal opklimt tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie losstaande volumes weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778). Lange erfoprit, deels afgezoomd door populieren. Bakstenen pijlers waartussen ijzeren hek. Ten noorden van het erf, eenlagig woonhuis. Deur met gedeeld bovenlicht. Ten zuiden, dwarsschuur met grote rechthoekige poort. Ten zuidwesten, stal. Op het erf, begroeide half ondergrondse aardappelkelder, heden gedempt.


ID: 86854 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Schuiferskapelsesteenweg 35 (Tielt)
Achterin gelegen gaaf bewaard hoevetje opklimmend tot de 17de eeuw, zie geschilderd jaartal "1699" op de erfgevel van het éénlagig woonhuis ten noorden. Lange erfoprit met toegang via ijzeren hek. Onverhard erf met gemetste mestvaalt aan zuid- en poelrestant aan oostzijde. Ten westen van het erf, haakse bakstenen schuurstalvleugel. Ten zuidoosten van het erf, oud bakhuisje.


ID: 86859 | Bouwkundig element

Hoeve 't Leen Ten Damme

Sint-Amandstraat 19 (Tielt)
De hoeve gaat terug op een voormalig leengoed te Tielt-buiten en Aarsele, behorend tot de heerlijkheid "Tielt-ten-Hove" of "Gruuthuse", het leenhof van Tielt opgericht in de 14de eeuw en via de ammanie van Tielt afhankelijk van het grafelijk kasteel van Kortrijk. Beboomde oprit en ijzeren toegangshek naar heraangelegd erf, onder meer met solitaire boom. Ten noorden eenlagig woonhuis van zeven traveeën onder zadeldak. Witgeschilderd houtwerk van T-ramen met grote roedeverdeling. Zijpuntgevel met spitsboognisje in bakstenen omlijsting met topkruis, waarin beeldje van Onze-Lieve-Vrouw met Kind. Ten zuiden van het woonhuis, gerenoveerde bakstenen bijgebouwen. Schuur uitgebreid aan achterzijde. Bakhuis met ovenhokje. Begroeide, half ondergrondse gemetste aardappelkelder en aanpalend groot bakstenen hondenhok. Recentere nutsgebouwen.


ID: 86874 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Sint-Martenstraat 11 (Tielt)
Hoeve gelegen aan de zuidoostzijde van de Sint-Pieterswegel, minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie losstaande bestanddelen reeds weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830), doch wellicht ouder. Volgens kadaster laat de toenmalige eigenares, weduwe Frans Besien-Vander Espt, het woonhuis in 1906 gedeeltelijk herbouwen en een klein bijgebouw optrekken ten noordoosten van het erf.