Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7113 resultaten


ID: 134211 | Landschappelijk element

Boomgaard en tuin van het Hof ten Steen

Helen-Bosstraat 30 (Linter)
Feodaal kasteel, afgebrand in 1868 en heropgebouwd in het vierde kwart van de 19de eeuw en opnieuw aangepast in 1906; waterkasteel met boomgaard van circa 2,5 hectare met 4 appelaars en 46 perelaars met stam­ omtrekken tot meer dan 2 m; relicten van landschappelijke sierbeplanting.


ID: 134213 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Wommersom

Melkwezerstraat 73-75 (Linter)
Historische site met relicten van de oude ringgracht, voorzien van een in 1895 door Jacques de T'Serclaes de Wommersom gebouwd landhuis in neotraditio­nele stijl, en een tuinpaviljoen in een gelijkaardige stijl. Op het domein van Wommersom bevindt zich eveneens een in 1862 gerealiseerde gesloten hoeve met monumentale poorttoren. De gebouwen worden omgeven door een landschappelijk park van 3 hectare 39 are, aangelegd in 1900-1914.


ID: 42613 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Site Waterhof met perenboomgaard

Waterhofstraat (Linter)
Restant van een voormalig omwalde herenhoeve waarvan enkel de stalvleugel in typische Maasstijl overblijft, door middel van jaarankers AO 166? gedateerd, een oude productieboomgaard trekt de aandacht door zijn omvang.


ID: 70252 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Belle-Weeden hoeve en knotlinde met boomkapel

Broekstraat 11, Lostraat (Lo-Reninge)
Historische hoeve als site met drie losse bestanddelen en omwalling reeds aangeduid op de Ferrariskaart van 1770-1778. Witgeschilderde bakstenen volumes onder pannen zadeldaken. Het boerenhuis vormt een erg imposant volume met steile dakhelling, mogelijk met 17de-eeuwse kern. Voormalige erftoegang geflankeerd door knotlindes met boomkapelletje.


ID: 70191 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve en wegkapel met knotlindes

Burgweg 56 (Lo-Reninge)
Klein hoevetje aan de bocht van de weg. Naar de straat gericht huis van 1931 confer aanduiding in gele baksteen in de linker zijgevel en mutatieschets. Aan de straat, wegkapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw-van-Troost, beschaduwd door twee knotlindes. Volgens het kadaster werd de kapel circa 1910 opgericht.


ID: 70267 | Bouwkundig element

Opgeheven Belgische militaire begraafplaats

Hoflandstraat (Lo-Reninge)
Opgeheven Belgische militaire begraafplaats. Reeds tijdens de Eerste Wereldoorlog in gebruik, doch de definitieve aanleg dateert pas van 1920. Omstreeks 1968 werd de begraafplaats ontruimd. Aan de straatzijde, roodbakstenen muurtje geritmeerd met bakstenen pijlers en ijzeren hekwerk. Links, gesloten roodbakstenen wachtpaviljoentje onder plat dak met siermetselwerk in dambordpatroon.


ID: 70285 | Bouwkundig element

Hoeve ter Marliereput en wegkapel

Molenstraat 8 (Lo-Reninge)
Aan de straat gelegen hoeve uit de tweede helft van de 19de eeuw met lage losse roodbakstenen bestanddelen rondom een met gras begroeid erf. Eenvoudige boerenwoning, bakhuis van het enkelvoudig type en schuur met geïncorporeerde stal. Eenvoudige roodbakstenen dankkapel van 1945 toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van de Bevrijding. Een meidoornhaag sluit het erf aan de straatzijde af.


ID: 70220 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve en Mariakapelletje

Pollinkhovestraat 42 (Lo-Reninge)
Sterk verbouwde achterin gelegen hoeve met 19de-eeuwse boerenhuis van twee bouwlagen onder zadeldak. De erftoegang, nog met gekasseide strook aan de straat, wordt geflankeerd door twee bakstenen hekpilasters en imposante lindebomen en de kapel op rechthoekig grondplan dateert van circa 1864 of 1872.


ID: 70115 | Bouwkundig element

Donderhoeve en kapel Onze-Lieve-Vrouw van Troost

Reningesteenweg 12 (Lo-Reninge)
Achterin gelegen hoeve met lage losse bestanddelen. De erftoegang is geflankeerd door twee knotlindes en rechts kapelletje, mogelijk van circa 1874. Verbouwd witgeschilderd boerenhuis onder zadeldak met oudere kern en stal onder zadeldak met houten beplanking op bakstenen plint, mogelijk opklimmend tot 18de eeuw.


ID: 132451 | Landschappelijk element

Knotbomenrijen van zwarte populier bij Marchiennegoed

Sint-Corynstraat (Lo-Reninge)
Bij de hoeve Marchiennegoed bevinden zich meerdere knotbomenrijen van zwarte populier bij de perceelranden, de omwalling rond de hoeve en de drinkpoel aan de straat. De natuurlijke populaties van zwarte populier zijn volledig verdwenen. Deze zeldzame populierensoort wordt nog sporadisch aangetroffen meestal als oude geknotte bomen in houtkanten, knotbomenrijen bij poelen, beken, grachten, perceelsgrenzen, op erven of in de buurt van boerderijen. Het merendeel van de gevonden relicten is te vinden in de ruime omgeving van het cultuurlandschap aansluitend bij de IJzervallei en Leievallei (Poperinge, Diksmuide, Veurne en Heuvelland). Het zijn steeds bomen die ooit door menselijk toedoen uit hun natuurlijk biotoop zijn weggehaald en die door het genetisch materiaal voortdurend te klonen, onder de vorm van pootmateriaal, in het landschap zijn blijven bestaan.