Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3997 resultaten


ID: 209883 | Bouwkundig element

Villa Madonna

Heidelbergstraat 22 (Zedelgem)
Vrijstaand, imposant landhuis. Opgetrokken circa 1911 door Joseph Coppieters, telg van de adellijke familie en zoon van Léon Coppieters, die het "Vijverskasteel" bewoont. Vader Léon blijft eigenaar van de grond. Verankerde (sierankers), oranje baksteenbouw op asymmetrische plattegrond onder zadeldaken met wolfseinden (leien). Eclectische stijl met historiserende inslag getypeerd door vensters en kruiskozijnen, gevat in rond- en tudorboognissen, en kordon en aflijnende tandlijsten. B


ID: 209889 | Bouwkundig element

Orangerie Coppieters

Heidelbergstraat 34 (Zedelgem)
In 1853 laat Vincent Coppieters de huidige bebouwing optrekken als woonhuis en in 1864 aanpassen als oranjerie zie. In 1891 opnieuw als woning ingericht met toevoeging van een bijgebouw. Tot 1985 in handen van de familie Coppieters. Baksteenbouw (roodbruine en gele baksteen) van anderhalve bouwlaag onder tentdak (rode en gesmoorde, Vlaamse pannen) met brede dakranden. Bij de zuid- en oostgevel zijn de traveeën gevat in gevelhoge rondboognissen steunend op pilasters met imposten. Behalve bij de noordgevel zijn de gevels afgewerkt met hoekkettingen in contrasterende gele baksteen en geritmeerd door telkens drie traveeën met rechthoekige, beluikte vensters op de begane grond en rondboogvensters op de verdieping. Enkele blinde vensters aan west- en noordzijde. Nieuw schrijnwerk naar oud model.


ID: 210079 | Bouwkundig element

Architectenwoning

Kloosterstraat 56 (Zedelgem)
Eigen woning van de Veldegemse architect Frans Herregodts, ontworpen in 1966 en gelegen in een ruime tuin. Witbeschilderde baksteenbouw onder platte daken bestaande uit twee achter elkaar gelegen blokken verbonden door een inkomgedeelte. Afwisseling van gesloten en transparante vlakken.


ID: 209357 | Bouwkundig element

Woning Naessens

Léon Claeysstraat 4 (Zedelgem)
Moderne woning in een ruime tuin gelegen, door architect Axel Ghyssaert (Sint-Kruis) in 1962 ontworpen. Het huis krijgt in 1963 de Van de Venprijs, een prijs die het ontwikkelen van nieuwe woonvormen wil stimuleren. Uitgewerkt als een doos en opgetrokken in modernistische stijl. Afwisseling van muren in witbeschilderde baksteen met raampartijen. De constructie bestaat uit een betonnen skelet rustend op palen.


ID: 209907 | Bouwkundig element

Villa M

Merkemveldweg 26 (Zedelgem)
Opgetrokken in 1992 naar een ontwerp van architect Stéphane Beel (Gent). Achterin gelegen en toegankelijk via een beukendreef die het perceel aan westzijde afbakent. Ingeplant in de voormalige moestuin van het kasteel "Baesveld" waarvan het oostelijk deel nu hoort bij de voormalige oranjerie van het kasteel. Langgerekt, balkvormig volume parallel aan de oude tuinmuur gebouwd. Het volume is een weinig verhoogd, steunend op een naar binnen liggende sokkel en geeft daardoor een zwevend effect. Opgedeeld in gesloten en open delen wat doorheen de ruimte een afwisseling geeft van binnen en buiten met als gevolg een contrast tussen beslotenheid en openheid


ID: 209740 | Bouwkundig element

Villa Krekaertvijver

Prof. Nelisstraat 6 (Zedelgem)
Gebouwd in 1873 en uitgebreid in 1912. Opgericht als buitenverblijf voor de Brugse familie Maertens. In 1873 een woning met achthoekige toren gebouwd door de architect is J. Van Hecke. In 1912 woning uitgebreid met een hoger gedeelte met trapgevel door de architect Joseph Viérin (Brugge). Oorspronkelijk bestaande uit lager, gedeeltelijk witbeschilderd volume op L-vormige plattegrond met traptoren (1873) in de oksel en aanbouw in regionalistische stijl van 1912. Eindgevels afgewerkt met trapgevels Bruine baksteenbouw onder zadeldaken (Vlaamse pannen) gelegen in een ruime tuin. De vleugel van 1912 ontworpen door architect Joseph Viérin is geïnspireerd op de Brugse architectuur getypeerd door verankerde trapgevels gecombineerd met eigentijdse vensteropeningen onder segmentbogen.


ID: 209975 | Bouwkundig element

Villa

Rode Beukendreef 29 (Zedelgem)
Gelegen in een tuin, ten westen palend aan het kasteeldomein van het "Kasteel van Loppem". Eventueel in oorsprong een bijgebouw van het kasteel (jaren 1860), maar voortgaande op de architectuur in een latere neostijl te situeren rond 1910. Bruine, verankerde baksteenbouw op L-vormige plattegrond onder zadeldaken (mechanische pannen). Historiserende architectuur gebaseerd op Brugse 16de-eeuwse voorbeelden met gebruik van tuitgevels met vlechtingen en kruiskozijnen in rondboognissen. Nieuw schrijnwerk met kleine roedeverdeling naar oud model. Gecementeerde rechterzijgevel.


ID: 209428 | Bouwkundig element

Villa

Snellegemsestraat 57 (Zedelgem)
Vrijstaande villa, gelegen in een ruime tuin, volgens kadastergegevens circa 1937 opgetrokken door onderwijzer Maurice Jonckheere. Rode baksteenbouw (streklagen) van twee bouwlagen onder schilddak (zwarte, mechanische pannen) en boven een witbepleisterde plint. Afgeronde rechterhoek van de voorgevel met hoekige luifel boven het venster op de verdieping.


ID: 209980 | Bouwkundig element

Villa Verhaeghe

Stationsstraat 18 (Zedelgem)
Gelegen in een ruime tuin op de hoek met de Kattestraat. Ontworpen en gebouwd in 1932 in opdracht van Karel Lodewijk Verhaeghe van het aannemersbedrijf-schrijnwerkerij Verhaeghe. Monumentale villa met kasteelallures in een typische jaren 1930-stijl met lichte art-deco-inslag. Oranje baksteenbouw op vierkante plattegrond onder schilddak (leien) met aan alle zijden erker- en/ of torenuitbouwen. De gevels worden enerzijds verlevendigd door het gebruik van zandsteen voor de lateien (met afgeschuinde hoeken) en de tussendorpels, anderzijds door geometrisch siermetselwerk, onder andere op de plint en omlopende tandlijst onder de dakranden. Voorgevel met centrale deur links geflankeerd door een ronde toren onder kegeldak en rechts door een rechthoekige uitbouw geaccentueerd door een bow window met aansluitend terras en opengewerkte balustrade. Tuingevel met middenrisaliet en ingang onder luifel en op de verdieping


ID: 209438 | Bouwkundig element

Villa

Torhoutsesteenweg 206 (Zedelgem)
Villa gelegen in een ruime tuin. Volgens kadastergegevens circa 1929 opgetrokken door Aimé Claeys, fabrikant in Zedelgem en familielid van het Claeysimperium. Circa 1938 wordt de woning achteraan vergroot. Witbeschilderde baksteenbouw met vooruitspringende rechtervleugel met tuittop onder schild- en zadeldak (zwarte, mechanische pannen). Centrale, licht vooruitspringende inkomtravee met segmentboogvormig portaal. Driezijdige erker onder half schilddak (leien) op de begane grond van de rechtertravee.