Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7113 resultaten


ID: 70303 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Het Marchiennegoed

Sint-Corynstraat 2 (Lo-Reninge)
18de-eeuwse omwalde hoeve met losse lage bestanddelen; U-vormig gegroepeerd rondom een met gras begroeid erf. Korte onverharde erfoprit afgezoomd met knotbomen en ten zuiden ervan drenkplaats met knotbomen en gekandelaarde linde. Achter het boerenhuis en binnen de met knotbomen afgezoomde U-vormige omwalling: moestuin met boomgaard. De mestvaalt is uitgewerkt met een muurtje van betonstenen. Langgestrekt boerenhuis. Verankerde gele baksteenbouw van twee staltraveeën, acht traveeën en vier opkamertraveeën onder doorlopend zadeldak met jaarankers 1749.


ID: 70304 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve met losse bestanddelen

Sint-Corynstraat 8 (Lo-Reninge)
Historisch hoevetje wellicht teruggaand tot de 18de eeuw. Lage losse bestanddelen in vakwerkbouw rondom met gras begroeid erf en waterput. Resten van wal afgeboord met rij knotwilgen. Boerenhuis met aanpalende dwarsschuur onder doorlopend zadeldak en stalvleugel van één bouwlaag en vier traveeën onder schilddak, beide met strobedekking en kleivorst met donderkruid. Eénbeukig wagenkot onder; mank schilddak. Schaapskooi met één bouwlaag.


ID: 70129 | Landschappelijk element

Caesarsboom, eeuwenoude taxus

Weststraat (Lo-Reninge)
Aan de voet van de Westpoort te Lo, op de overgang tussen de Weststraat en de Hogebrugstraat, staat een eeuwenoude taxus (Taxus baccata), de zogenaamde Caesarsboom. De taxus is een historische boom die samen met de Westpoort de overgang tussen de omwalde (en vroeger ommuurde) vestingstad en het buitengebied markeert.


ID: 73724 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve

Woestenstraat 9 (Lo-Reninge)
De hoeve bestaat uit lage bakstenen bestanddelen met L-vormige opstelling rondom het deels verhard driehoekig erf met centrale mestvaalt. Geelbakstenen boerenhuis dat in kern zeker teruggaat tot de 18de eeuw; links aansluitend een kleine, smalle stalling aan. Ten oosten van het erf, één vrij lange stal- en schuurvleugel. In weide, geelbakstenen bakhuis van het tweeledige type onder zadeldak, opklimmend tot 1879. Links van de erftoegang, drinkpoel, en kapelletje van 1928 met buxus topiary.


ID: 34204 | Bouwkundig element

Hoeve in L-vorm

Bastelare 120 (Lochristi)
Gerenoveerde voormalige hoeve gebouwd in L-vorm, deels omheind door een meidoornhaag. Bij de straat ingeplant boerenhuis van vijf traveeën, onder zadeldak en haaks achter aansluitende lange gewitte bakstenen bedrijfsvleugel met gepikte plint.


ID: 131436 | Landschappelijk element

Opgaande plataan als vrijheidsboom

Beervelde-Dorp (Lochristi)
Op een kleine middenberm van de weg Beervelde-Dorp te Beervelde, ten noorden van de parochiekerk Sint-Daniël, bevindt zich een opgaande plataan die hier werd aangeplant als vrijheidsboom.


ID: 131437 | Landschappelijk element

Leilindenrij Beervelde-Dorp

Beervelde-Dorp (Lochristi)
De dorpskom van Beervelde wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van een leilindenrij. Deze in een verticaal vlak gesnoeide lindebomen staan bij zuid georiënteerde gevels en functioneren in de zomer als zonnescherm.


ID: 34499 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Beervelde

Beervelde-Dorp 71-77, Toverstraat 3-5 (Lochristi)
Huidig kasteel, gewitte villa van circa 1950 naar ontwerp van architect Pierre Agie de Selsaeten, met bijgebouwen, onder meer portierswoningen, modelhoeve met personeelswoning, paardenstallen, koestallen, koetshuizen, in park met vijver en begrensd door de Beerveldse Baan, de spoorlijn Gent-Antwerpen, de Toverstraat en een beek. De keldergangen van het voormalige kasteel zijn bewaard en bevatten muurschilderingen naar ontwerp van Roger Raveel.


ID: 300425 | Landschappelijk element

Kasteeldomein van Beervelde

Beervelde-Dorp 71-77, Toverstraat 3 (Lochristi)
In 1873 door Louis Fuchs voor de Graven de Kerchove de Denterghem ontworpen kasteelpark in laat landschappelijke stijl.


ID: 34019 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Bosstraat 29 (Lochristi)
Hoeve met losse bestanddelen omheind door een meidoornhaag. Achterin gelegen naar het zuiden georiënteerd boerenhuis van vijf traveeën, onder zadeldak, daterend van circa 1900. Ten oosten op het voorerf lange bakstenen bedrijfsvleugel.