Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

9354 resultaten


ID: 88786 | Bouwkundig element

Hoeve Het Oosthof

Oostmoerstraat 1 (Jabbeke)
"Het Oosthof" van Snellegem is één van de oudste en meest tot de verbeelding sprekende hoeves in de streek. De ligging naast de Sint-Eligiuskerk, het indrukwekkende boerenhuis, de toegangspoort en de omgrachting, getuigen van het belang van de site in de ontstaansgeschiedenis van Snellegem. Monumentale historische hoeve met losse bakstenen bestanddelen, gelegen op een groot erf dat deels verhard is. Het oorspronkelijk volledig omgrachte erf bewaart enkel aan de westelijke zijde een deel van de walgracht, voor het woonhuis. De opstelling van de historische gebouwen, namelijk poort, boerenhuis met aansluitende stallen, en schuur met stallen, bleef ongewijzigd sinds de 17de eeuw. Het boerenhuis en de toegangspoort zijn nog ouder en gaan terug tot de 15de of 16de eeuw.


ID: 88787 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Oostmoerstraat 44 (Jabbeke)
Historische hoeve met losse bestanddelen. Het is één van de oudste en best bewaarde hoeves van Snellegem. De huidige gebouwen gaan terug tot de 17de eeuw, maar de hoeve zou reeds uit de 15de eeuw dateren.


ID: 88874 | Bouwkundig element

Hoeve in omhaagde tuin

Oude Dorpsweg 20 (Jabbeke)
Hoeve in omhaagde tuin, volgens kadastergegevens gebouwd in 1866. Lage woning van vijf traveeën met rechts aansluitende schuur. Rode baksteenbouw op gele bakstenen plint, gevat onder pannen zadeldak. Getoogde venster- en poortopening met gele bakstenen strek. Deur in brede rechthoekige omlijsting van zwarte baksteen.


ID: 88790 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Oude Gistelsteenweg 8 (Jabbeke)
Gerenoveerde hoeve gelegen op een deels gekasseid erf met aan oostkant bewaarde omwalling. Ten zuiden toegankelijk via een lange gekasseide oprit vanaf de Oude Gistelsteenweg, waarlangs een grote, prachtige rozentuin is aangelegd. Op deze plaats vond Desmedt in een archiefdocument van 1478 al een hoeve terug, eigendom van Jacques van de Peerbome. De huidige hoevegebouwen zijn wellicht 19de- en 20ste-eeuws.


ID: 88889 | Bouwkundig element

Hof van Proven

Popstaelstraat 72 (Jabbeke)
Monumentale hoeve, die met haar huidige voorkomen nog steeds getuigt van het enorme historische belang van deze site. De huidige gebouwen gaan in kern tot de 16de en de 17de eeuw terug. De benaming van de hoeve deed haar intrede omstreeks 1501, als Jan van Gistel, Heer van der Mote en van Proven, de bezitting door huwelijk in handen krijgt. losse bakstenen bestanddelen op een groot, vierkant erf met een monumentale omwalling.


ID: 88824 | Bouwkundig element

Hoeve De Rode Poort

Spanjaardstraat 47 (Jabbeke)
Hoeve met losse bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken op een deels verhard erf aan de straat. De benaming van de hoeve is vrij recent en is ontleend aan een hoeve verder in de straat. Sommige auteurs hebben het ook over de "Schaep Hofstede". Toegankelijk via een hek met twee witgekalkte bakstenen hekpijlers.


ID: 88826 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Spanjaardstraat 53 (Jabbeke)
Hoeve met losse bestanddelen op een rechthoekig erf met ten zuiden een poel. In kern is de hoeve 18de-eeuws; de meeste gebouwen zijn echter gebouwd in de 19de eeuw.


ID: 88827 | Bouwkundig element

Blauwe Hoeve

Spanjaardstraat 54 (Jabbeke)
Historische hoeve van het langgeveltype. Haaks op de straat ingeplant langgestrekt volume onder pannen zadeldaken. Witgekalkt woonhuis van vier traveeën onder zadeldak met opklimmend dakvenster + twee opkamertraveeën onder zadeldak met hogere nok.


ID: 88756 | Bouwkundig element

Hoveniershof

Stationsstraat 63 (Jabbeke)
Fraaie 18de-eeuwse hoeve "Hoveniershof", bestaande uit twee parallelle, haaks op de straat ingeplante lange gebouwen op een verzorgd begraasd erf aan de straat.


ID: 88759 | Bouwkundig element

Hoeve Tempeliershof

Torhoutweg 22 (Jabbeke)
Indrukwekkende hoeve met losse bakstenen bestanddelen geschikt rond een vierkant gekasseid binnenerf met grote treurwilg. Ten zuiden, woonhuis op L-vormig grondplan, volgens de literatuur in kern eind-17de-eeuws, maar met belangrijke uitbreidingen van circa 1864 en recent gerenoveerd, deels als gastenkamers. Ten westen, grenzend aan de straat, de schuur, in zijpuntgevel uit 1822 gedateerd. Ten noorden het opvallend lange stalvolume, deels 18de-eeuws, ten westen met uitbreiding van circa 1864.