Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

15260 resultaten


ID: 8233 | Bouwkundig element

Hoeve

Beekkantstraat 56 (Erpe-Mere)
Ten zuidoosten, aan de straatkant, twee rechthoekige inrijpoorten, opgenomen in de stalvleugel. Rechts, voetgangersdeurtje. Ertegenover, boerenhuisje van het dubbelhuistype met anderhalve bouwlaag van zeven traveeën onder zadeldak.


ID: 8234 | Bouwkundig element

Hoeve

Beekkantstraat 60 (Erpe-Mere)
Ten zuidwesten, aan de straatkant, inrijpoort opgenomen in de stalvleugel. Ten zuidoosten, aan de straatkant, boerenburgerhuisje met ommuurd voortuintje met gietijzeren hek.


ID: 8238 | Bouwkundig element

Hof ten Dale met kapel

Daalstraat 2 (Erpe-Mere)
Hof ten Dale, reeds vermeld in 1571. Voorheen semigesloten hoeve met gebouwen gegroepeerd rondom een deels gekasseide binnenkoer met tuin. Gietijzeren inrijpoort opgenomen in bakstenen muur afgedekt met pannen. Boerenburgerhuis van het dubbelhuistype met anderhalve bouwlaag van zes traveeën onder zadeldak, uit de 19de eeuw, mogelijk met oudere kern. Stalvleugel van één bouwlaag onder overhellend zadeldak. In de tuin bevindt zich de eerste kapel van de Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkransommegang, bestaande uit dertien nagenoeg gelijke neogotische kapelletjes opgericht in 1892.


ID: 8249 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Delestraat 17 (Erpe-Mere)
Gesloten hoeve met bakstenen hoevegebouwen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom een vierkante gekasseide binnenkoer. Poort aan de straatkant, opgenomen in de dienstgebouwen. Ten noordoosten, boerenhuis met anderhalve bouwlaag van acht traveeën onder zadeldak, 1761 gedateerd door middel van muurankers op de erfgevel.


ID: 8278 | Bouwkundig element

Hoevegebouwen en kapel

Dorent 32 (Erpe-Mere)
Resterende bakstenen hoevegebouwen van een oorspronkelijke grote gesloten hoeve met bijhorende, maar heden verdwenen jeneverstokerij uit de tweede helft van de 19de eeuw. Behouden boerenburgerhuis, opgevat als een volume van anderhalve bouwlaag en vijf traveeën onder zadeldak met klokkenruiter. Aan de straatkant, ten noordoosten van het voormalige erf, restant van de dwarsschuur. Onze-Lieve-Vrouwekapel, uit dezelfde tijd als de hoeve, opgenomen in de omheiningsmuur van de achtertuin.


ID: 8217 | Bouwkundig element

Brouwerij De Arend

Dorpsstraat 144 (Erpe-Mere)
Achter een recent woonhuis bevindt zich de voormalige brouwerij De Arend. Bakstenen gebouw van vijf traveeën en kelderverdieping plus anderhalve bouwlaag onder twee gelijklopende zadeldaken. Toegangen in tweede travee van de kelderverdieping en eerste bouwlaag. De achterbouw met graanmagazijnen en mouterij, lijkt van recentere datum.


ID: 8288 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Erondegemdorp 1 (Erpe-Mere)
Voorheen gesloten hoeve met gebouwen gegroepeerd rondom een vierkante gekasseide binnenkoer met tuin, schuin ingeplant grosso modo ten westen van de kerk. Rechthoekige inrijpoort opgenomen in de deels gesloopte stalvleugel.


ID: 8289 | Bouwkundig element

Boerenhuis

Erondegemdorp 9 (Erpe-Mere)
Eénlaags boerenhuis van het dubbelhuistype onder zadeldak, uit de tweede helft van de 18de eeuw.


ID: 8290 | Bouwkundig element

Gesloten hoevetje

Gentsesteenweg 376 (Erpe-Mere)
Hoevetje met bakstenen gebouwen onder zadeldaken, uit de 19de eeuw, gegroepeerd rondom een vierkante gekasseide binnenkoer met afgesnuite hoek en poort. Aan de straatkant, boerenwoning van het dubbelhuistype met zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, uit het eerste kwart van de 19de eeuw. Gebouw van baksteen met beraapte en geschilderde voorgevel met aflijnende getrapte baksteenfries.


ID: 8285 | Bouwkundig element

Hoeve Hof ten Brempt

Gentsestraat 119 (Erpe-Mere)
Voorheen omwalde hoeve, vermeld in 1570 als eigendom van de abdij van Drongen. Gesloten hoeve gelegen in een open landschap met bakstenen gebouwen van diverse volumes onder pannen zadeldaken, gegroepeerd rondom een gekasseide binnenkoer met vaalt en toegankelijk via deels gekasseid wegje met recente Onze-Lieve-Vrouwekapel aan de baan. Boerenburgerhuis met twee bouwlagen van zeven traveeën onder zadeldak met lantaarn, uit de 19de eeuw.