Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4034 resultaten


ID: 216218 | Bouwkundig element

Winkelpand

Heldenplein 17 (Zaventem)
Vrij gaaf bewaard voorbeeld van een winkelpand voorzien van een met schijnvoegen gecementeerde lijstgevel, kadastraal geregistreerd in 1891.


ID: 216217 | Bouwkundig element

Winkelpand

Heldenplein 7-8 (Zaventem)
Vrij gaaf bewaard voorbeeld van een winkelpand met schijnvoegen gecementeerde lijstgevel, drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak uit het begin van de 20ste eeuw.


ID: 216229 | Bouwkundig element

Winkel-bedrijfspand uit het interbellum

Marktstraat 32 (Zaventem)
Karakteristiek winkel-bedrijfspand van drie bouwlagen onder pannen zadeldak en begane grond met authentieke pui, in de plint gesigneerd Jos Stukkens 1934.


ID: 209511 | Bouwkundig element

Twee gekoppelde winkels

Brugsestraat 56-58 (Zedelgem)
Op de hoek met Elverdinge. Lage in spiegelbeeld gebouwde winkelhuizen onder mansardedak (leien, zwarte en rode mechanische pannen) met art-nouveau-inslag uit het begin van de 20ste eeuw. Verankerde, witbeschilderde baksteenbouw, bepleisterde voorgevel met imitatievoegen. Zware dakpartij met brede, vlak afgewerkte dakvensters geflankeerd door pilasters (linker met voluten) en dakkapellen.


ID: 209866 | Bouwkundig element

Herberg De Zwaan

Dorp 3-4, 5 (Zedelgem)
Voormalige herberg "De Zwaan", thans restaurant Bisart en verzekeringskantoor. Gelegen binnen het beschermd dorpsgezicht, de dorpskom van Loppem. De herberg wordt vermeld halverwege de 16de eeuw. Vanaf 1800 zetelt de gemeenteraad in "De Zwaan" en wordt de herberg ook wel het "Gemeentehuis" genoemd. Rond 1900 wordt "De Zwaan" afgebroken. Tien meter naar achter worden een huis met wagenmakerij (nummer 3) en een nieuwe herberg met bakkerij en winkel (nummers 4-5) gebouwd. Nummer 3 met dwarsgebouw onder zadeldak (Vlaamse pannen), tuitgevel met schouderstukken in oranje baksteen boven een grijze, bepleisterde plint. Op de traptop een smeedijzeren windvaan. De gevel van de tussenbouw uit de jaren 1950 is geïnspireerd op deze van 1900. Nummers 4-5. Op de hoek met de Rijselsestraat, verankerde baksteenbouw met witbepleisterde muren onder schilddak (mechanische pannen). Van de eenvoudige licht getoogde muuropeningen zijn enkel deze op de verdieping bewaard.


ID: 210084 | Bouwkundig element

Winkelhuis

Koning Albertstraat 4 (Zedelgem)
Op de hoek met de Kloosterstraat opgetrokken circa 1932 door de familie Vantomme. Beeldbepalend volume met opvallende, als toren uitgewerkte hoektravee en aansluitend, laag bijgebouw aan de Kloosterstraat. Verankerde, oranje baksteenbouw onder schilddak (mechanische pannen). De gevels aan de Koning Albertstraat en de hoektravee met geometrisch versierde cementbepleistering boven een plint in imitatie natuursteen. Vooruitgeplaatste ingangstravee onder schilddak (eternietleien) bekroond met pinnen. Driezijdige erker met balkon in de linkertravee. Rechthoekige muuropeningen met gecementeerde omlijstingen onder mijterboog en versierd met geometrische motieven, bewaard schrijnwerk. Eenvoudige gevel aan de Kloosterstraat met rechthoekige vensters onder lateien.


ID: 210087 | Bouwkundig element

Winkelhuis

Koning Albertstraat 85 (Zedelgem)
Gedateerd "1894" zie jaartal op de hoektravee, volgens kadastergegevens opgetrokken door de winkelier Pieter Reynaert uit Zedelgem, het lage bijgebouw aan de Stroelputstraat stond er toen al.


ID: 209427 | Bouwkundig element

Winkelhuis

Snellegemsestraat 40 (Zedelgem)
Halfvrijstaand winkelhuis van twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). In 1935 registreert het kadaster een nieuwbouw en de verbouwing van de woning en het stoelmakersatelier. Voorgevel in rode baksteen met verticaal metselwerk op de plint en muurdammen. Gevelbrede winkelpui onder zware, geprofileerde betonnen latei. Centraal op de verdieping verlicht een verticaal smal venster met horizontale roeden het trappenhuis.


ID: 209424 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Snellegemsestraat 5 (Zedelgem)
Horecazaak op de hoek met de Sint-Laurentiusstraat op de plaats van de aloude herberg "Sint-Hubrecht". In 1907 breekt de nieuwe eigenaar, Jan Meny, de oude herberg af om er een nieuw winkelhuis te bouwen, dat nu nog staat. Baksteenbouw met hoektravee onder trapgeveltje, zadel- en schilddaken (zwarte, mechanische pannen). Deurvenster met gietijzeren balkon op de verdieping van de hoektravee.


ID: 83861 | Bouwkundig element

Café De Mattenmaker

Alois De Beulelaan 29 (Zele)
Hoekpand, samengesteld uit twee huisjes van anderhalve bouwlaag van circa 1900 – 1903 (zie kadasterarchief). Naar verluidt eertijds als cijnshuisjes gebouwd op de gronden van de Godshuizen van Beveren en gekend als winkel annex café "(In) de Mattenmaker", thans woonhuis.