Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4333 resultaten


ID: 89970 | Bouwkundig element

Banbrouwerij-herberg De Kam

Steenweg op Brussel 7 (Wemmel)
De banbrouwerij-herberg is opgevat als een onderkelderd breedhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder een mank zadeldak, opgetrokken in de eerste helft van de 18de eeuw in een sobere traditionele stijl.


ID: 32836 | Bouwkundig element

Conciërgewoning

Kasteelstraat 25 (Wervik)
Voormalige conciërgewoning bij achterin gelegen eclectisch kasteel van 1908, dat na zware schade uit de Eerste Wereldoorlog gesloopt werd . Plaats later ingenomen door weefgetouwenfabriek, nu aangepast tot stedelijk depot.


ID: 32847 | Bouwkundig element

Brikkenmolen

Koestraat 63 (Wervik)
De Brikkenmolen, ook de Witte Molen genoemd, is een stenen stellingmolen, die fungeert als koren- en oliemolen, en werd vermoedelijk gebouwd tussen 1800 en 1805.


ID: 32851 | Bouwkundig element

Eclectische villa

Kouterstraat 4 (Wervik)
Eclectische villa met voortuin, afgezet door middel van witgekalkte, geajoureerde betonnen afsluiting. Laag dubbelhuis van drie traveeën onder geknikt zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen + schaliën) met wolfseinden; jaartal 1944 in zijgevels.


ID: 201069 | Bouwkundig element

Windmolen Ma Campagne

Kruisekestraat (Wervik)
De molen Ma Campagne, ook gekend als de Kruisekemolen, is een standaardmolen met open voet. Functioneel gaat het om een korenwindmolen.


ID: 32881 | Bouwkundig element

Fabriekscomplex

Menensesteenweg 274 (Wervik)
Aan de Leie gelegen fabriek van brandslangen, bijhuis van de in 1846 opgerichte fabriek te Wervicq-Sud. Fabriekscomplex bestaande uit conciërgewoning en achterliggende bakstenen gebouwen gegroepeerd rondom binnenplaats. Oudste gedeelte getypeerd door zaagdak.


ID: 215783 | Bouwkundig element

Vlasroterij Decruyenaere-De Brabandere

Schendekouterstraat 28 (Wervik)
Vlasverwerkende site Decruyenaere-De Brabandere, representatief voorbeeld van een mechanische vlaszwingelarij en -roterij. De oudste plannen dateren van 1941 en werden opgemaakt door het bedrijf van de gebroeders Vanhauwaert uit Kuurne. De vlassite omvat een bakstenen vlasloods en zes rootputten in gewapend beton, waarvan ene later opgetrokken tot tabaksast. Er was een ruimte voorzien als stookruimte met schoorsteen, en een machinekamer met ruimte voor het zwingelen van het vlas.


ID: 32994 | Bouwkundig element

Brouwerij Belle vue

Sint Denijsplaats 11 (Wervik)
Voormalige brouwerij zogenaamd "Belle vue", in 1976 aangepast tot het onthaalcentrum "De Gaper" naar ontwerp van architect W. Barthier (Ieper). Opgericht in de loop van de 19de eeuw tengevolge de samensmelting van twee oudere brouwerijen zogenaamd "Den Fransche Schild" en "Het Gouden Hoofd"; wederopgebouwd na de Eerste Wereldoorlog en naar verluidt gebruikt tot in het begin van de jaren 1960.


ID: 32923 | Bouwkundig element

Tabaksfabriek

Speiestraat 124 (Wervik)
Tabaksfabriek naar verluidt sinds circa 1951 en teruggaand op distillerie van glycerine en olieslagerij; laatst genoemde was ondergebracht in fabrieksgebouw uit het vierde kwart van de 19de eeuw uitziend op de Leie.


ID: 32919 | Bouwkundig element

Slachthuis

Speiestraat 48 (Wervik)
Voormalig slachthuis met directeurswoning - een tijdlang gemeentehuis - en achterliggende binnenplaats waar nutsgebouwen, toegankelijk via bakstenen hekpijlers links; nu benut als tekenschool.