Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

61 resultaten


ID: 131487 | Landschappelijk element

Bomenrijen van opgaande okkernoten langs kanaal

Hoge Wieltjesgracht, Masscheleinlaan (Ieper)
De kanaalbeplanting van opgaande okkernoten vormt een representatief voorbeeld van watergebonden bomenrijen. De beplanting is geconcipieerd als laat 19de-eeuwse stadsverfraaiing na ontmanteling van de stadsvesten en met een uitzonderlijk en traditioneel gebruik waarbij de vruchten van de fruitbomen door bewoners kunnen worden geoogst door de bomen tijdelijk af te huren van de stedelijke overheid.


ID: 30852 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve West-Bellegoed

Kemmelseweg 66 (Ieper)
De historische hoeve West-Bellegoed is in 1921-1923 op de vooroorlogse locatie herbouwd door de Ieperse architect Cyrille Schmidt. De regionalistische baksteenarchitectuur van de wederopbouwhoeve is erg beeldbepalend in het open akkerlandschap. De hoeve met semigesloten, vierkante opstelling is omgeven door een grotendeels bewaarde, ruime omwalling, die minstens teruggaat tot de 18de eeuw. Vanaf de straat trekken de imposante, in een tuin gelegen boerenwoning met dakvenster en wapenschild, en de chicorei-ast de aandacht.


ID: 300123 | Landschappelijk element

Opgaande notelaar nabij de Oude Hansbrug

Hansbrug 35 (Keerbergen)
Achter in de tuin van een woning, gelegen nabij de Oude Hansbrug, staat een mooi uitgegroeide notelaar. De boom heeft een omtrek van 3 m (op 50 cm hoogte) en behoort daarmee tot de dikste notelaars in Vlaanderen.


ID: 208723 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Bakhuis van hoevesite met erfbeplanting

Puydsarmoede 8 (Koekelare)
Ten westen van het erf, bakhuis waarvan het volume reeds aangeduid is op de atlas van circa 1846. Witgeschilderde baksteenbouw onder pannen zadeldak, lager ovenhuisje. In de noordgevel, openingen, mogelijk bedoeld voor duiven. Erfbeplanting met welkomstbomen.


ID: 91208 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve met erfbeplanting en boomkapel

Hazewindstraat 2 (Kortemark)
Achteringelegen hoeve. Linde met Mariakapelletje en ijzeren hek bij de erftoegang, meidoornhaag. De hoevesite is alsdusdanig reeds aangeduid met losse bestanddelen, L-vormig rondom het erf opgesteld, op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844). Het boerenhuis is nog deels 19de-eeuws, de overige gebouwen dateren uit de wederopbouwperiode na de Eerste Wereldoorlog.


ID: 301703 | Landschappelijk element

Oude okkernoot

Bloemstraat 3 (Lubbeek)
Een mooi ontwikkelde okkernoot werd volgens overlevering omstreeks het jaar 1900 op het erf geplant. Het erf bevond zich in de rand van de nu nagenoeg volledig bebouwde Krekelendries.


ID: 134652 | Landschappelijk element

Kasteeldomein van Loye

Loyestraat 1 (Lummen)
Cultuurhistorisch belangrijk, uitgestrekt kasteeldomein van circa 205 hectare, met interessante tuinaanleg waarbij pro­duc­tie­bossen, vij­vers, wei-, hooi- en bouw­land horen; com­plex en hete­ro­geen water­kas­teel, daterend uit de 15de tot de 19de eeuw, deels historiserend gerestaureerd.


ID: 300085 | Landschappelijk element

Parkgebied langs de Dijle

Brugstraat, Dijleberg (Mechelen)
Het parkgebied tussen de dorpskern van Muizen en de Dijle werd vermoedelijk aangelegd tussen 1859 en 1903 bij het verdwenen kasteel Estricx. Het park bevat een monumentaal bomenbestand.


ID: 133380 | Landschappelijk element

Okkernoot bij Hof van Quaetham

Ruspoel 7 (Merelbeke)
Een zéér mooi ontwikkelde okkernoot staat op het erf, aan de zuidkant van de hoeve. Okkernoot met een stamomtrek van 286 cm komt men zelden tegen, bovendien is hij door zijn hoogte en kruindoormeter zéér beeldbepalend in de dorpskom van Munte.


ID: 133036 | Landschappelijk element

Okkernoot op heuveltje bij losplaats

Kleine Amer 55-57 (Puurs-Sint-Amands)
Op een erf was het, en is het nog steeds, gebruikelijk om een notenboom te planten omdat men hierdoor minder last zou hebben van muggen. Uiteraard werd de okkernoot ook geprezen omwille van de jaarlijkse notenoogst. Bij de woning aan de losplaats bij de Vliet is een notelaar geplant op een heuveltje en werd hij hierdoor, gezien de standplaats bij de Vliet, beschermd tegen een te natte bodem.