Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

40 resultaten


ID: 27236 | Bouwkundig element

Huis De Lelie

Markt 18A-E (Oudenaarde)
Diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder vooraan afgewolfd zadeldak met bepleisterde en geschilderde lijstgevel. Links arduinen buitentrap met kelderluik naar overwelfde kelder.


ID: 27238 | Bouwkundig element

Herberg De Zwane

Markt 20-21 (Oudenaarde)
Herberg De Zwane, voor het eerst vermeld begin 15de eeuw, vernield tijdens de bombardementen van Lodewijk XIV in 1684, sinds 1692 gesplitst in twee woningen. Twee bepleisterde en geschilderde lijstgevels van drie traveeën en oorspronkelijk twee bouwlagen onder zadeldak met diepe achterbouw, in de loop van de 19de eeuw verhoogd met één verdieping. Nummer 20: monumentale laat 18de-eeuwse arduinen rondboogdeuromlijsting op neuten met imposten en sluitsteen, onder zware geprofileerde kroonlijst op consoles en kelderluik naar oude overwelfde kelder, de eerste bierkelder op de Markt.


ID: 27239 | Bouwkundig element

Huis De Gulden Mortier

Markt 22 (Oudenaarde)
Huis De Gulden Mortier, gekend midden 15de eeuw. Tijdens de Franse overheersing bewoond door dokter Van Cauwenberghe die het huis naar ontwerp van architect Ph. Van der Meersch liet verbouwen. Diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder schilddak; oude onderkelderde verankerde kern met twee bouwlagen en voorpuntgevel.


ID: 27243 | Bouwkundig element

Huis De Tanghe

Markt 29 (Oudenaarde)
Onderkelderde bak- en zandsteenbouw met in- en uitgezwenkte gevel in barokstijl van drie traveeën en drie bouwlagen met zadeldak, vermoedelijk uit de 16de eeuw. Cartouches in geveltop met vermelding Anno 1670, aangebracht bij de restauratie van 1912. Twee achter elkaar gelegen kelders uit de 13de eeuw.


ID: 27244 | Bouwkundig element

Huis en brouwerij De Clocke

Markt 30 (Oudenaarde)
Onderkelderd diephuis met laatgotische kern van drie bouwlagen verbouwd tot bepleisterde lijstgevel van drie en een halve bouwlaag, heden gedecapeerd. Oorspronkelijk zandstenen gebouw met sporen van Doornikse steen in de zijpenanten van de bovenbouw en in het eerste kwart van de 19de eeuw toegevoegde halve verdieping van baksteen.


ID: 27250 | Bouwkundig element

Huis Het guldin Hooft en Steenhuyse

Markt 37 (Oudenaarde)
Zeer ruim onderkelderd breedhuis, oorspronkelijk twee diephuizen uit de 16de eeuw, met zandstenen voorgevel met zes traveeën, twee bovenverdiepingen en schilddak en twee zadeldaken.


ID: 27260 | Bouwkundig element

Herberg De Croone

Markt 53 (Oudenaarde)
Huis en herberg van ouds zogenaamd De Croone, reeds vermeld begin 15de eeuw. Heropgebouwd diephuis van 1704 zie jaarstenen MDCCIV bovenaan; oorspronkelijk drie traveeën en slechts twee bouwlagen onder zadeldak, met in- en uitgezwenkte top, vernield in 1918. Heden identieke gevel als nummer 52. Bewaarde oude gewelfde kelder met tongewelf.


ID: 27262 | Bouwkundig element

't Voogdenhuus

Markt 57 (Oudenaarde)
Eigendom van de stad en tot de oprichting van het stadhuis vergaderzaal van de oppervoogden. Grotendeels afgebrand in 1803 en heropgebouwd in empirestijl met behoud van de oude overwelfde kelders. Heden breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met houten dakkapellen; voorheen met drie bouwlagen onder schilddak. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel op arduinen plint met keldergaten.


ID: 27263 | Bouwkundig element

Herberg en afspanning Den Oliphant

Markt 58-59 (Oudenaarde)
Herberg en afspanning met halte van de postkoets, vermeld sinds eind 15de eeuw. In de tweede helft van de 19de eeuw gesplitst in twee woningen. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel van zes traveeën en drie bouwlagen onder één groot schilddak, in loop van de 19de eeuw aangebracht ter vervanging van de oorspronkelijke voortrapgevels. Twee parallelle gewelfde kelders met bakstenen tongewelven op lage muurtjes van Doornikse steen.


ID: 12033 | Bouwkundig element

Middeleeuwse kelder

Grote Markt 52 (Turnhout)
De 13de-eeuwse romaanse kelder aan de Grote Markt van Turnhout is een van de oudst gekende relicten van de stad.