136 resultaten
ID: 71514 | Bouwkundig / Landschappelijk element
de Schiervellaan 5, 5A-D (Dilsen-Stokkem)
Het Verschuylenhof of Olmenhof is één der eerste ontginningen in Rotem. Eerste vermelding in 1371. Resten van een mergelstenen donjon, waarschijnlijk daterend uit de 14de of eerste helft 15de eeuw. Hoogstamboomgaard en geschoren meidoornhaag die de huiskavel begrenst.
ID: 200336 | Bouwkundig element
Senator G. Ruttenstraat, Wal (Dilsen-Stokkem)
Bij grondwerken in 1971 werden de funderingen van de Dilserpoort blootgelegd. Ze hadden een breedte van 3,60 meter. De muren waren opgetrokken uit baksteen, maaskeien en mergelblokken. De poort had een centrale gewelfde doorgang met aan weerszijden een torentje met schietgaten.
ID: 134183 | Landschappelijk element
Kasteellaan 17 (Geetbets)
Hoevegebouwen en hoektoren uit het tweede kwart van de 17de eeuw, toebehorend aan het in 1906 afgebroken kasteel van Rummen, omgeven door een tuin met restanten van de oude ringgracht; relicten van een kasteelcomplex uit 1629 met parterretuin en dreven.
ID: 24673 | Bouwkundig element
Geraard de Duivelstraat 1 (Gent)
Voormalig romaans steen uit de 13de eeuw, gerestaureerd tussen 1890 en 1902 onder leiding van ingenieur A. Verhaegen en ingericht als Rijksarchief. Voor dit doel werd ten noordwesten een nieuwe vleugel, in een gelijkaardige stijl bijgebouwd. Van het oorspronkelijke steen bleef de heden sterk gerestaureerde oostelijke vleugel in Doornikse kalksteen langs de Nederschelde met donjon bewaard.
ID: 24492 | Bouwkundig element
Hoogpoort 64 (Gent)
Voormalig middeleeuws steen zogenaamd naar de patriciërsfamilie Van der Zickelen. Ingrijpende restauratie tussen 1900 en 1908 door architect Van Hamme en ingericht als muziekconservatorium naar ontwerp van stadsarchitect Ch. Van Rysselberghe met nieuwe vleugels in een aansluitende stijl aan de Biezekapelstraat. De Grote Sikkel omvat twee trapgevels van 1481, bij de restauratie gereconstrueerd in Doornikse kalksteen. Gelijkaardige zijgevel van zes traveeën in de Biezekapelstraat en achtertrapgevel. Aan Hoogpoort sluit de vroegere "Zael" aan, voorzien van een lijstgevel van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. De Achtersikkel omvat verscheidene gebouwen, voornamelijk te dateren van eerste helft 14de eeuw tot 16de eeuw, en uit verschillende materialen opgetrokken, ingeplant rondom een open pleintje, van de Biezekapelstraat afgesloten door een ijzeren hek. Deze gebouwen omvatten onder meer een bakstenen en kalkzandstenen toren, een oostvleugel met arcaden en een gotische kapel.
ID: 200809 | Bouwkundig element
Isabellakaai (Gent)
In de loop van de 16de eeuw kreeg Gent nieuwe stadsmuren. De oude middeleeuwse versterkingen maakten plaats voor het modernere bastionstelsel. Ook nog niet ommuurde delen van de stad werden toen in het nieuw beschermingssysteem opgenomen. Aan het eindpunt van de Schelde richtte men twee uitkijktorentjes in zandsteen op, waaronder de "Peperbus".
ID: 25890 | Bouwkundig element
Sint-Veerleplein 11 (Gent)
In 1180 gebouwd door Filips van de Elzas, graaf van Vlaanderen, op de plaats van een kleiner kasteel uit de 9de-10de eeuw, en naar het voorbeeld van de versterkte kastelen door de kruisvaarders in Syrië opgericht. Het complex, slechts ten dele met water omringd, bestaat uit een poortgebouw, een ringmuur met walgang, een krocht, een donjon met bijgebouwen en het huis van de graaf.
ID: 8340 | Bouwkundig element
Boerenhol (Geraardsbergen)
Toren verwoest in 1485 door de soldaten van Jan de Ligne; nadien heropgebouwd. In 1686 hersteld op bevel van abt Foucqier van de Sint-Adriaansabdij. In de middeleeuwen gebruikt als vergaderplaats voor de boogschutters van Sint-Sebastiaan.
ID: 21699 | Bouwkundig element
Brugstraat 9 (Gingelom)
De plattegrond beschrijft een vierkante westelijke toren, aan de zuidelijke zijde door een portaal geflankeerd, en een driebeukig schip van vijf traveeën, voorzien van een koor met driezijdige sluiting.
ID: 21677 | Bouwkundig element
Kruisstraat (Gingelom)
Sporen van een kloosterkozijn met negblokken van kalksteen, bewaard in de zijgevels van het gecementeerde, vierkante woonhuis met hogere daknok, naar verluidt de vroegere woontoren.