Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

212 resultaten


ID: 200562 | Bouwkundig element

Watercentrale

Koolmijnlaan (Beringen)
Ten zuiden van centrale en ketelhuis: watercentrale voor ontijzering grondwater. In 1943-1945 uitgevoerd in zuiver functionele betonbouw met bakstenen gevel.


ID: 200563 | Bouwkundig element

Betonnen klaarvijvers

Koolmijnlaan (Beringen)
Grenzend aan Waterstraat: betonnen klaarvijvers, 1938.


ID: 200564 | Bouwkundig element

Werkhuizen

Koolmijnlaan (Beringen)
Huidige werkhuizen opgetrokken vanaf 1920. De centrale werkhuizen bezitten originele uitwerking van gewapend betonnen raekemspanten op gewapend betonnen skelet, 1920.


ID: 200565 | Bouwkundig element

Betonblokkenfabriek

Koolmijnlaan (Beringen)
Betonblokkenfabriek in het noordoosten van het mijnterrein: bestemd voor vervaardiging van betonblokken en -panelen, en onder meer voor beschoeiing mijngangen en diverse bovengrondse constructiedoeleinden.


ID: 200569 | Bouwkundig element

Kleedkamers en stortbaden

Koolmijnlaan (Beringen)
Kleedkamers en stortbaden opgetrokken in drie bouwfasen: 1922-23, 1925-26 en 1953, telkens naar ontwerp van eigen studiebureel.


ID: 120883 | Bouwkundig element

Steenkoolmijn van Beringen

Koolmijnlaan 201-203 (Beringen)
Deels gelegen op grondgebied Koersel, deels op grondgebied Paal. In de streek van Beringen hadden de eerste verkenningsboringen plaats vanaf 1902: deze bewezen dat de ondergrond voldoende kolen bevatte om er een mijnzetel te vestigen.


ID: 200571 | Bouwkundig element

Omheining, controlegebouw en sociaal gebouw

Koolmijnlaan 203-205 (Beringen)
De toegang tot het mijnterrein is afgezet met smeedijzeren hekken of ommuurd met betonblokken. Aan de toegangspoorten bevindt zich het controlegebouw, naar ontwerp van A. Huybrighs en G. Nijs uit 1924. In 1953 werd erachter een sociaal gebouw gerealiseerd.


ID: 200566 | Bouwkundig element

Watertoren

Stationsstraat (Beringen)
Watertoren van 200m3 in gewapend beton en gewapend betonmetselwerk, naar ontwerp van de Societé d'Etudes Pelnard, Considere et Caquot S.A. uit 1929.


ID: 135203 | Landschappelijk geheel

Oude Scheldemeander van Overmere-Donk en Berlare Broek

Berlare, Overmere, Uitbergen (Berlare), Wichelen (Wichelen)
Het gebied ‘Oude Scheldemeander van Overmere-Donk en Berlare Broek’ omvat een (afgesneden) paleomeander van de Schelde gelegen op de linkeroever van de Schelde. Deze meander is heel goed herkenbaar in het landschap omdat door de lage ligging van de meander het om zeer natte gebieden gaat waar veen kon groeien en later ook veenwinning plaatsvond. De waterplassen die hierbij ontstonden volgen de oude meander en benadrukken deze vorm. Het deelgebied Turfput en Het Broek bevinden zich respectievelijk ten noorden en westen van Berlare. Ze vormen samen een ongeveer 300 meter brede en 5 kilometer lange, sikkelvormige strook tussen Berlare-Sluis en Overmere-Donk. In dezelfde meander ten zuidwesten van Berlare ligt het Donkmeer, ook gekend als Overmere-Donk, waar een goed bewaarde eendenkooi ligt.


ID: 135202 | Landschappelijk geheel

Kalkense Meersen en Heisbroek

Overmere, Uitbergen (Berlare), Kalken (Laarne), Wetteren (Wetteren), Schellebelle (Wichelen)
Dit gebied bevindt zich tussen Kalken en Schellebelle. Het Scheldemeersen zijn hier gekenmerkt door open graslanden met sloten en beken, gelegen in een fossiele meanderbocht van de Schelde. In het noorden ligt de dorpskern van Kalken bovenaan een steilrand. In het zuidoosten gaan de meersen bruusk over naar het rivierduin van Uitbergen. Op zandige opduikingen hebben zich bewoningskernen gevestigd.