Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

419 resultaten


ID: 79375 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis Groot Huys met park en tuinpaviljoen

Baron Tibbautstraat 2 (Berlare)
Het Groot Huys is een voorbeeld van een minstens tot de 17de eeuw opklimmende afspanningssite, die in de loop van de 18de eeuw evolueerde tot een landhuis met aanzien als eigendom van een adellijke familie. Gedurende de 19de eeuw werd het landhuis verbouwd en uitgebreid tot een U-vormige residentie in empire- en neoclassicistische stijl met een rijkelijk interieur en bijhorend koetshuis. Tot het domein behoort een park in landschappelijke stijl, aangelegd rond 1866 en voorzien van een tuinpaviljoen uit dezelfde bouwperiode.


ID: 38906 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Onze-Lieve-Vrouwkapel met gekandelaarde winterlinde

Kamstraat (Bever)
Op een kruispunt van wegen staat de Onze-Lieve-Vrouwkapel die dateert uit 1725. Achter de kapel werd een winterlinde aangeplant. De Winterlinde (Tilia cordata) werd gekandelaard en heeft een mooie representatieve vorm. Gezien de geschatte leeftijd is de kans zeer groot dat het autochtoon genetisch materiaal betreft van winterlinde.


ID: 130887 | Landschappelijk element

Gekandelaarde winterlinde bij Onze-Lieve-Vrouwkapel

Kamstraat (Bever)
Op een kruispunt van wegen staat de Onze-Lieve-Vrouwkapel die dateert uit 1725. Achter de kapel werd een winterlinde aangeplant. De Winterlinde (Tilia cordata) heeft een mooie representatieve vorm. Gezien de geschatte leeftijd is de kans zeer groot dat het autochtoon genetisch materiaal betreft van winterlinde. In de regio komen meerdere kruisbeelden en kapellen voor die getuigen van een diepgewortelde volksdevotie en een lange bedevaarttraditie.


ID: 305512 | Landschappelijk element

Miraculeuze Linde van Gaverland

Gaverlandstraat (Beveren)
De kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Gaverland werd gebouwd bij de Miraculeuze Linde. Zo’n 500 jaar geleden (1511 -1512) werd er tot driemaal toe het beeldje van Onze-Lieve-Vrouw gevonden en teruggeplaatst bij de lindeboom. De kapel is uitgegroeid tot een bedevaartsoord, de lindeboom bij het koor van de kapel is nog steeds dezelfde boom die op postkaarten te zien is (postkaarten dateren van vooraan de 20ste eeuw). Zoals te zien is werd de boom afgeschermd met een houten schutting. De boom had het vermoedelijk hard te verduren om dat men in die periode geloofde in de miraculeuze kracht van bomen en andere natuurelementen. Mogelijks werden bladeren, takjes en schors verzameld om als amulet te gebruiken of werd de boom vernageld of met lapjes behangen.


ID: 17336 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel Heilige Harten Jezus en Maria, omgeven door linden

Hoog-Kallostraat 1 (Beveren)
Bakstenen constructie met eertijds 1818 gedateerde puntgevel, doch vandaag volledig bepleisterd en geschilderd, afgelijnd door hoekpilasters. Kapel is omgeven door lindes.


ID: 300758 | Landschappelijk element

Tuin van het Papiermoleken

Oaselaan 27 (Bierbeek)
Landschappelijke tuin van 2 hectare rond watermolen en molenvijver, aangelegd in 1920; hoogstammige beplanting gegroepeerd rond vijver met eilandje en betonnen boogbrug.


ID: 303251 | Landschappelijk element

De Borreberg

Borreberg (Bilzen)
Beboomd perceel met steile helling, relict van de stadswallen, waarop in 1966 een nu verwaarloosde uitkijktoren werd gebouwd.


ID: 133156 | Landschappelijk element

Drie gekandelaarde linden bij Kasteel Groenendaal

Groenendaal (Bilzen)
Drie oude gekandelaarde linden markeren een 18de-eeuwse situatie waarvan we nu nog enkel de sporen terug vinden op de kadasterkaart. Het zijn hoogstwaarschijnlijk hoekbomen die geplant zijn bij een kruising van dreven. Enkel de boom in het weiland had een takvrije stam waarvan de stamomtrek kom gemeten worden.


ID: 130989 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde in Engels park Alden Biesen

Kasteelstraat (Bilzen)
Het betreft een Hollandse linde (Tilia x europaea) in het Engels park van de 'Landcommanderij Alden Biesen', op 20 meter van de toegangspoort in de Kasteelstraat. Van een ooit glorieuze rij knotbomen is dit het enige exemplaar dat zich heden nog in een goede conditie bevindt. Andere exemplaren in de rij sterven af omwille van schaduwdruk. Naast zijn artistieke waarde heeft de boom ook een cultuurhistorische waarde omwille van de historische eenheid met de landcommanderij.


ID: 707 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Monument voor de gesneuvelden

Martenslindestraat (Bilzen)
Op het kruispunt van de Martenslindestraat en de Buitenbankstraat, monument voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog, omgeven door een hekje en drie lindenbomen.