73 resultaten
ID: 21242 | Bouwkundig element
Ter Platen 12-13 (Gent)
Aan verschillende kleinbedrijven onderverhuurd voormalig textielbedrijf Vander Haeghen, dat zich in 1889 op deze plaats vestigde. De muurpartijen van het centrale gedeelte dateren nog grotendeels van 1889, doch werden waarschijnlijk tijdens de eerste uitbreidingsfase (1898) van nieuwe raekemdaken voorzien.
ID: 18777 | Bouwkundig element
Wielewaalstraat 7 (Gent)
Voormalige katoenspinnerij "L'avenir" (later ook weverij) van de firma L. & F. Motte uit Tourcoing (Noord-Frankrijk), gefusioneerd met de weverij van de Forelstraat tot "Filatures et Tissages L'Avenir".
ID: 217094 | Bouwkundig element
Voldersstraat 34-36 (Geraardsbergen)
De brouwerij Dendria is opgericht in 1939 door de familie Vanderhaegen. De eerste brouwerijgebouwen werden opgetrokken in 1939 naar ontwerp van architect A. Steenhoudt uit Idegem. Hij ontwierp een complex van bakstenen gebouwen in een functionele moderne stijl met detailleringen in romantisch kubisme.
ID: 8864 | Bouwkundig element
Molenveld 1 (Haaltert)
Vroegere stoom-oliemolen, later maalderij (met gasmotor) "De Graeve",voornamelijk uit het eerste kwart van de 19de eeuw; productie stopgezet na de Eerste Wereldoorlog.
ID: 22042 | Bouwkundig element
Molenpoort 12/1 (Hasselt)
Langgestrekt, witgekalkt bakstenen gebouw van tien traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.
ID: 30338 | Bouwkundig element
Lombaardstraat 14A-D, 14G (Ieper)
Zogenaamd 't Hof ter Donck; kunstgalerij, theater, en restaurant ondergebracht in de voormalige brouwerij Donck, nieuw gebouwd in 1920, naar verluidt werkzaam tot aan de Eerste Wereldoorlog, en ontmanteld in de jaren 1950.
ID: 51919 | Bouwkundig element
Stationsstraat 30 (Izegem)
Voormalige "Brosserie l'Hirondelle", gesticht in 1840 door Jules Demeester. In 1887 oprichting van de Maatschappij Demeester en Paret en bouw van een nieuw werkhuis op de huidige plaats. In 1913 wordt de fabriek aangekocht door A. Devolder. In 1962 wordt de productie stilgelegd en worden de fabrieksgebouwen verhuurd aan een breigoedfabrikant. In 1987 aankoop van de vervallen fabriek door het Vlaams Woningfonds. Afbraak van verschillende vleugels, die vervangen worden door nieuwbouw; de directeurswoning, de magazijnen en het stookgebouw blijven bewaard. Daarnaast wordt de gezonde betonstructuur van de werkplaatsen behouden en opnieuw gebruikt. Het project werd geleid door architect G. Soenen en thans biedt de gerenoveerde fabriek plaats aan acht grote gezinnen.
ID: 60896 | Bouwkundig element
Engelse Wandeling 2F, 2I-K (Kortrijk)
"Bouwcentrum de Pottelberg", voormalige pannenfabriek. Dieper in gelegen imposant bedrijf gesitueerd langs de spoorlijn Kortrijk-Moeskroen.
ID: 59949 | Bouwkundig element
Minister Liebaertlaan 1, 1B (Kortrijk)
Voormalige textielfabriek De Stoop. De site van de voormalige textielfabriek ligt parallel aan de Minister Liebaertlaan. Zij is toegankelijk via de voormalige burelen (nu restaurant) gelegen aan de Minister Liebaertlaan. In het westen paalt de fabriek aan het domein van de middelbare school Onze-Lieve-Vrouw-ter-Engelen (zogenaamd "'t Fort"). In het noorden paalt het voormalige fabrieksterrein aan de rechteroever van de Leie. Ten zuidoosten paalt het aan de tuinen van de privé-woningen in de Gentsestraat, waar zich tevens de voormalige directeurswoning bevindt. Op oude stadsplannen is merkbaar dat de ligging van het fabriekspand zich situeert vlak naast de binnenzijde van de oude stadswallen, die verdwenen in het midden van de 19de eeuw. Onder de weg die langs de fabriek loopt bevindt zich nog steeds de 19de-eeuwse riolering.
ID: 74305 | Bouwkundig element
Kasteeldreef 5-7, Nokeredorpstraat 28-30, 28A (Kruisem)
Oorspronkelijk achterin gelegen hoeve vermoedelijk begin 19de eeuw voorzien van nieuw woonhuis aan de straat, uitgebreid met een maalderij, opgericht als korenstoommolen in 1893, in bezit van de kasteelheren. Laatst gekend als maalderij De Baere.