118 resultaten
ID: 206972 | Bouwkundig element
Kerkstraat 11 (Dilbeek)
Eind 19de-eeuws brouwerijcomplex met aanpassingen uit verschillende perioden, bewaarde installaties en een woonhuis uit het interbellum, gelegen in het centrum van het dorp, ten westen van de kerk. Heden geuze- en lambiekbrouwerij Timmermans.
ID: 8217 | Bouwkundig element
Dorpsstraat 144 (Erpe-Mere)
Achter een recent woonhuis bevindt zich de voormalige brouwerij De Arend. Bakstenen gebouw van vijf traveeën en kelderverdieping plus anderhalve bouwlaag onder twee gelijklopende zadeldaken. Toegangen in tweede travee van de kelderverdieping en eerste bouwlaag. De achterbouw met graanmagazijnen en mouterij, lijkt van recentere datum.
ID: 8232 | Bouwkundig element
Gentsesteenweg 41 (Erpe-Mere)
Van de voormalige mouterij en brouwerij "Gezondheidsbrouwerij" (ontstaan circa 1835, de brouwerij stilgevallen na 1918, de mouterij in 1935) blijven enkel een aantal opslagplaatsen en het gebouw met de kiemvloeren der mouterij over.
ID: 33930 | Bouwkundig element
Lindenlaan 25 (Evergem)
Brouwerij, opgericht in 1789 als brouwerij van hoge gisting en tot 1902 landbouwbedrijf. Later uitgebreid met mouterij en hopcultuur. Van de oude brouwerijgebouwen bleef enkel een beraapt gebouw met paardenstallen en ernaast een duiventil behouden. Het woonhuis zou dateren van 1860, maar is eveneens vernieuwd in aangepaste stijl.
ID: 36014 | Bouwkundig element
Biesstraat 1 (Gavere)
Brouwerij gebouwd in 1835, in het vierde kwart van de 19de eeuw uitgebreid met een mouterij, heden stopgezet en gedeeltelijk verbouwd tot woonhuis.
ID: 18826 | Bouwkundig element
Achterleie (Gent)
Constructief bijzonder interessante brouwerij Blommaert, welke reeds begin 19de eeuw bestond; sedert circa 1870 stoombrouwerij. De brouwerij omvatte oorspronkelijk een aantal gebouwen van één bouwlaag, geschikt omheen binnenkoer, en behield deze grondvorm ondanks tal van uitbreidingen.
ID: 20170 | Bouwkundig element
Akkerstraat 82-84, 84A-M, Brugsepoortstraat 1-11 (Gent)
Rijhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder aangepast(?) pseudomansardedak, daterend uit de tweede helft van de 18de eeuw en aangepast in de eerste helft van de 20ste eeuw. Erachter resten van een complex dat vanaf het vierde kwart van de 19de eeuw minstens twee brouwerijen, deze van de Gebroeders Van Bambeke en de Brouwerij Vanderhaegen, en een stokerij van de Gebroeders Van Bambeke conglomereert.
ID: 19618 | Bouwkundig element
Bachtenwalle 10, Prinsenhof 54-56, 141 (Gent)
Van het grootse omwalde en ommuurde kasteel Prinsenhof, dat in de loop van 14de-16de eeuw gegroeid was uit het verdwenen Hof ten Walle, rest slechts één van de drie poorten die toegang verleenden tot het voorhof, namelijk de Donkere Poort. Poortgebouw uit 15de-16de eeuw. Haaks en aansluitend herenhuis, zogenaamd Sastehuis, bij de binnengevel van de Donkere Poort circa 1750 opgetrokken op oudere overwelfde kelders. Voorts rechts van de poort voormalige brouwerij van twee bouwlagen, met stallen en koetshuizen op begane grond, opgericht begin 19de eeuw als Brouwerij Gebroeders Vanden Berghe.
ID: 19513 | Bouwkundig element
Gillis Coppinssteeg, Sleepstraat 79 (Gent)
Gebouwen van de in 1876 gestichte stoommoutmakerij N.V. Frans Van der Cruyssen-De Moor & Cie. De vroegere hoofdgevel behoorde bij een vroegere mouteest van 1876, drie bouwlagen hoog en met een bakstenen voorgevel gescheiden door lisenen en onder de gootlijst verbonden door een bogenfries. Ten westen ervan graanmagazijnen met industriële gevel palend aan de Gillis Coppinssteeg. Vijf bouwlagen hoog met kleine getoogde openingen en zware verankering, onder drie aanleunende zadeldaken. In 1884 werd de mouterij in de Gillis Coppinssteeg voorzien van een exacte kopie van de hoofdgevel uit 1876.
ID: 83653 | Bouwkundig element
Kartuizerlaan (Gent)
Voormalige brouwerij-mouterij gelegen aan weerszijden van een gekasseide doorgang, vroeger behorend bij het woonhuis der brouwer in de Sleepstraat (nummer 69-71). De brouwerij bestond in essentie reeds tijdens eerste kwart negentiende eeuw, doch werd vanaf de tweede helft van de negentiende eeuw uitgebreid en omgevormd tot stoombrouwerij.