236 resultaten
ID: 19561 | Bouwkundig element
Nieuwland 66 (Gent)
Voormalige vlasspinnerij Grenier, opgericht in 1852, met uitzondering van de vijf rechter traveeën welke tussen 1892 en 1898 tot stand kwamen. Witgeverfde baksteenbouw van twee bouwlagen onder mansardedak.
ID: 19961 | Bouwkundig element
Vogelenzang 1-3 (Gent)
Vlasspinnerij La société Linière Gantoise, gesticht in 1838. Rechter deel fabrieksgebouw in eclectische stijl uit de tweede helft van de 19de eeuw. Rechthoekig bepleisterd gebouw van drie bouwlagen. Links bevindt zich vermoedelijk het huis van de directeur. Drie bouwlagen hoog herenhuis in Louis-Philippestijl onder schilddak, naar ontwerp van Guislain-Claude van 1862, van de straat afgesloten door een ijzeren hek. .
ID: 300295 | Landschappelijk geheel
Bavikhove (Harelbeke), Beveren, Desselgem (Waregem), Ooigem (Wielsbeke)
De Leie was tot in de 17de eeuw slecht bevaarbaar door het onregelmatige debiet. Door verbeterwerken waaronder de aanleg van sluizen en stuwen werd de rivier bevaarbaar. Ook in latere periodes werden nog verbeteringen doorgevoerd waaronder rechttrekkingen rond 1970. Enkele afgesneden riviermeanders zijn nog zichtbaar in het landschap. De Leievallei was lager gelegen dan het omringende land en daarom concentreren de wei- en hooilanden zich daar. Het Ooigembos is een soortenrijk eiken-haagbeukenbos is met kenmerkende oud-bosplanten. De hoger gelegen gronden worden gebruikt als akkerland. Het Kasteel van Ooigem, het Groot Goed van Sint-Pieters (Munkenhof) en het Goed te Beaulieu zijn belangrijke ontginningsites in de vallei. Verder wordt het gebied gekenmerkt door een rijkdom aan vlaserfgoed waaronder vlasroterijen en kenmerkende schuren.
ID: 205285 | Bouwkundig element
Bavikhoofsestraat (Harelbeke)
Voormalige vlassite bestaande uit vlasschuur, magazijn en motorzwingelarij, gelegen op de hoek met de Europastraat. De vlasschuur op de hoek Bavikhoofse-/ Europastraat wordt volgens het kadaster circa 1920 gebouwd door vlaskoopman René Belaen. In 1925 bouwt men de achterliggende motorzwingelarij en vanaf 1927 worden de schuur en de motorzwingelarij met elkaar verbonden door een magazijn.
ID: 205009 | Bouwkundig element
Beversestraat 85, Damweg 10 (Harelbeke)
Bedrijfsgebouwen van het bedrijf Robert Bossuyt, gelegen aan een zijtracé van de Beversestraat en uitgestrekt tot tegenaan de Leie. In het laatste kwart van 19de eeuw ontstaan als vlassite en in de jaren 1930 herbestemd tot tegelfabriek.
ID: 205374 | Bouwkundig element
Blauwhuisstraat 16 (Harelbeke)
Begin 20ste-eeuwse woning, gebouwd door winkelier Leo Devos, uitgebreid in 1908 met een aanpalende vlasschuur. De achtergelegen bijgebouwen met onder andere een roterij zijn van de Ter Elstweg afgesloten door een smeedijzeren hek tussen een bijgebouwtje en een betonnen paal.
ID: 205400 | Bouwkundig element
Brugsestraat 79 (Harelbeke)
Woning met aanpalend vlasschuurtje, gebouwd in 1897 door landbouwer Jozef Kerckhof en bijzondere Richard Allaert. Tijdens het interbellum wordt de schuur uitgebreid en wordt vermoedelijk een deel van de schuur bij de woning gevoegd en wordt de straatgevel van de woning aangepast.
ID: 205309 | Bouwkundig element
Eerste Aardstraat (Harelbeke)
Vlasfabriek bestaande uit een kunstmatige roterij, een stoomzwingelarij en magazijnen. Thans gebruikt als opslagplaats voor een houthandel. Vlassite met stoomzwingelarij aan de straatzijde, en aansluitend aan de oostzijde een kunstmatige roterij en ten noorden ervan een vrijstaande, monumentale schuur.
ID: 205308 | Bouwkundig element
Eerste Aardstraat 10 (Harelbeke)
Vlasserswoning met schuur en zwingelarij. De woning met aanpalende schuur dateert volgens het kadaster van 1909 en is gebouwd door vlashandelaar Decaluwé. In 1929 laat Georges Decaluwé de zwingelarij achter de schuur bouwen en in 1941 is hij in het bezit van drie zwingelmolens.
ID: 205083 | Bouwkundig element
Iepersestraat 86 (Harelbeke)
Hoeve bestaande uit een woonhuis en klein landgebouw, die beiden zeker opklimmen tot de 18de eeuw.