Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

89 resultaten


ID: 26872 | Bouwkundig element

Klooster Sint-Jozefgesticht

Kortrijksesteenweg 1025 (Gent)
Gesticht als benedictijnenklooster door graaf Jozef de Hemptinne naast zijn kasteel te Maaltebrugge in 1866. Oorspronkelijk kloostergebouw en kapel in neogotische stijl naar ontwerp van baron J. Bethune. Achterin gelegen gebouwen op vierkante plattegrond met centraal binnenplein. Heden Instituut Don Bosco.


ID: 26880 | Bouwkundig element

Klooster, school en ouderlingentehuis van de zusters van Sint-Vincentius-à-Paulo

Loofblommestraat 2, Oudeheerweg 5 (Gent)
Klooster, school en ouderlingentehuis, gesticht in 1827. In 1831 eerstesteenlegging van een klooster. In 1845 werd een weeshuis opgericht gevolgd door een kostschool. Vanaf de jaren 1860 begint de grootste bouwcampagne. Heden enorm complex begrensd door de Loofblommestraat, Pastorijdreef, Krijzeltand en Oudeheerweg met nog behouden oude kapel doch grotendeels vernieuwde school- en kloostergebouwen. Tot het complex behoort ook het neogotisch huis van de directeur, daterend van 1900.


ID: 18472 | Bouwkundig element

Jongensweeshuis

Martelaarslaan 13 (Gent)
De Gentse weesjongens waren tot 1873 ondergebracht in een deel van het Geeraard de Duivelsteen en de school aan het Bisdomplein. In 1869 werd gestart met de bouw van een nieuw complex aan de huidige Martelaarslaan. Dit enorme opgevatte complex naar ontwerp van stadsarchitect A. Pauli was voltooid in 1873. Het huidige gebouw met twee bouwlagen en drieëntwintig traveeën onder vooraan afgeschuind zadeldak, is slechts de resterende rechterdwarsvleugel na een hevige brand van 1947. Rechts aanleunende vleugel van zeven traveeën met één bouwlaag onder afzonderlijk schilddak. Oorlogsgedenkteken tegen de gevel.


ID: 25478 | Bouwkundig element

Wulfaert Vilainsteen en Hof van Schardau

Onderstraat 10 (Gent)
Het Hof van Schardau is een gotisch steen, volgens archiefstukken gebouwd circa 1540 door F. Van der Gracht. Einde 16de eeuw klooster der Rijke Claren, in 1623, samen met het zogenaamde Wulfaert Vilainsteen door de schepenen gekocht en ingericht als weeshuis voor meisjes zogenaamd Blauwe Meiskensschool. Circa 1902 werd de 18de-eeuwse Blauwe Meiskensschool afgebroken en in 1902 vervangen door het huidige schoolgebouw naar ontwerp van stadsarchitect Charles Van Rysselberghe.


ID: 20840 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Klooster van Poortakker

Oude Houtlei 50, 56-58, Wellingstraat 32 (Gent)
De laat 19de-eeuwse Poortakkerkapel en het bijhorend kloostercomplex met kloostertuin vormen een voorbeeld van neogotische bouwkunst, een constructie van vooraanstaande kunstenaars voor de neogotiek, namelijk Arthur Verhaegen in samenwerking met Jean-Baptiste Bethune en Florimond Van de Poele. Het goed bewaard geheel dankt zijn architecturale kwaliteiten onder meer aan het totaalconcept en de consequente eenheidsstijl.


ID: 19644 | Bouwkundig element

Klooster en godshuis van Sint-Magdalena

Rodelijvekensstraat 19 (Gent)
Voormalig "Klooster en godshuis van Sint-Magdalena", later "Rode Lijvekensschool" en thans "Secundair Kunstinstituut". De kloostergebouwen klimmen op tot eind 16de eeuw of de eerste helft van de 17de eeuw. Ze zijn opgevat als twee verdiepingen hoge vleugels onder zadeldaken en uitgewerkt in baksteenbouw. In de loop van de tweede helft van de 19de eeuw uitgebreid naar het westen met twee dwarsvleugels van één bouwlaag.


ID: 8327 | Bouwkundig element

Weeshuis

Abdijstraat 47-49 (Geraardsbergen)
Voormalig weeshuis voor meisjes. Eertijds een dubbelhuis met zes traveeën en twee verdiepingen onder een afgesnuit zadeldak.


ID: 8375 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwhospitaal

Gasthuisstraat 2, Grotestraat 20A, Kattestraat 3 (Geraardsbergen)
Groot complex gelegen ten westen van de Markt en de Dender, tussen de Grotestraat, de Gasthuisstraat, de Kattestraat en de Meerstraat.


ID: 85438 | Bouwkundig element

Sint-Vincentiusklooster

Marktplein 20 (Hamme)
Complex samengesteld uit vier volumes, hoofdvolume, twee kloostervleugels en kloosterkapel, gegroepeerd rond een deels verharde vierkante binnentuin met heiligenbeelden en kleine bakstenen pijlerkapel.


ID: 21854 | Bouwkundig element

Jongensweeshuis van de Pertdemer

Bonnefantenstraat 1 (Hasselt)
Gebouwd in 1847. In 1856 ingericht als school door de Broeders der Onbevlekte Ontvangenis, en in 1885 overgenomen door de Broeders van Liefde. Thans wijkschool van het Sint-Jozefscollege.