49 resultaten
ID: 42139 | Bouwkundig element
Diestsestraat 161-163, Jan-Pieter Minckelersstraat 14 (Leuven)
Met zijn voormalige kapel, kloostergebouw en scholencomplex neemt het miniemeninstituut heden een omvangrijk terrein in, begrensd door de Diestsestraat, de Jan-Pieter Minckelersstraat en de Nerviërsstraat.
ID: 73530 | Bouwkundig element
Kruisstraat 1 (Leuven)
Classicistisch hoekhuis op L-vormige plattegrond dat vermoedelijk als kostershuis gebouwd werd. Omstreeks 1830 werd het pand bewoond door zusters die hier instonden voor de opvang van kleuters; latere uitbreidingen.
ID: 74154 | Bouwkundig element
Monseigneur Ladeuzeplein 21 (Leuven)
Imposant complex op nagenoeg rechthoekige plattegrond bestaande uit twee noord-zuid-georiënteerde langsvleugels verbonden door drie kleinere dwarsvleugels rondom twee binnenplaatsen, naar ontwerp van de Amerikaanse architect Whitney Warren en zijn vennoot Charles D. Wetmore. Eerstesteenlegging op 28 juli 1921.
ID: 77627 | Bouwkundig element
Vilvoordelaan 43 (Machelen)
De oorsprong van deze oude dorpsburcht klimt op tot de dertiende eeuw, het huidige volume en de ordonnantie refereren duidelijk aan de vroegere toestand; het uitspringende toegangsgedeelte geflankeerd door twee torentjes bleef grosso modo behouden evenals de zandstenen toren van 1648 tegen de achtergevel, heden gemeentelijke openbare bibliotheek en sociocultureel centrum.
ID: 134059 | Landschappelijk element
Nieuwelaan (Meise), J.Van Gijsellaan, Kruidtuinlaan 2 (Wemmel)
Park in landschappelijke stijl van 143 hectare, ontstaan uit de samenvoeging van tot de 12de eeuw opklimmende domeinen: Meise en Bouchout, in 1879-1881 aangekocht door koning Leopold II voor zijn zuster Charlotte en omgewerkt tot één landschappelijk park met twee kastelen; circa 1700 een barok lustslot (Meise) en een feodale burcht (Bouchout), beide rond 1810 omringd door 'Engelse' tuinen met diverse 'fabriekjes' en 'follies', die wellicht een maçonnieke betekenis hadden, onder meer een rustieke rotsbrug annex grot (Bouchout) en een neoclassicistische 'Vriendschapstempel' (Meise), met ook nog een monumentale oranjerie (Meise) en een 'hermitage' in neogotische 'troubadourstijl' (Bouchout); in 1938 aangekocht door de Belgische Staat, vestiging van de Nationale Plantentuin; het kasteel van Meise werd in 1944 zwaar beschadigd en gesloopt; bouw van een imposant serrencomplex ('Plantenpaleis') in 1947-1958 en van een elegant, laatmodernistisch herbarium- en bibliotheekgebouw in 1959-1962.
ID: 306620 | Bouwkundig element
Nieuwelaan (Meise)
Het herbariumgebouw dateert uit de periode 1959-1962 en is gelegen in de zuidoostelijke hoek van het domein. Op het kadaster werd het gebouw voor het eerst ingetekend in 1970. Het complex is representatief voor het naoorlogse modernisme.
ID: 90067 | Bouwkundig element
Karel van Manderstraat 26 (Meulebeke)
Voormalige brouwerij Vondel, thans Ontmoetingscentrum Vondel, Openbare Bibliotheek en buitenschoolse kinderopvang, een grootschalig en beeldbepalend complex in het dorpscentrum. In de eerste helft van de 19de eeuw bevinden zich op de betreffende percelen een huis met achterliggende brouwerij, tuin en graanmolen aan de zuidoostzijde, weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830) en eigendom van de Meulebeekse brouwer Joannes Carpentier.
ID: 304389 | Bouwkundig element
Steenweg 88 (Nazareth)
De voormalige bibliotheek in brutalistische stijl, in 1970 ontworpen door architect Juliaan Lampens, is twee bouwlagen hoog en heeft een plat dak. De halfopen bebouwing heeft een vrije doorrit aan de rechterzijde naar de achtergelegen garage, die in eenzelfde stijl is opgetrokken als het hoofdgebouw.
ID: 56947 | Bouwkundig element
Kapellestraat 2, Wapenplein 17-19, Wittenonnenstraat 13 (Oostende)
Gebouwd op de gronden van het vernielde stadhuis in 1956 naar ontwerp van architecten Luc Viérin (Brugge) en Bernard Christiaens (Oostende). Ingewijd in 1958 als onderdeel van de feestelijkheden naar aanleiding van de jumelage Oostende-Monaco (zie opschrift oostmuur ingang). Oorspronkelijk enkel bedoeld als Stadsbibliotheek en Museum voor Schone Kunsten. Evenwel onderbrenging van diverse andere functies. Gebouwencomplex dat heel de zuidkant van het Wapenplein beslaat, opgetrokken in historiserende bouwtrant en bestaande uit vier vleugels rond vierkante binnenkoer. Zijvleugels in Kapellestraat en Kerkstraat; haakse vleugel uitkomend in de Witte Nonnestraat. Noordgevel aan het Wapenplein (hoofdvleugel): horizontaal geritmeerde lijstgevel van elf traveeën en drie bouwlagen onder aflijnende kroonlijst op klossen en leien zadeldak (nok evenwijdig met plein).
ID: 36842 | Bouwkundig element
Stationsstraat 13 (Oosterzele)
Gemeentehuis, gebouwd in 1936 naar ontwerp van architecten E. De Landsheer en A. De Buck. Bak- en natuurstenen gebouw, stilistisch en typologisch aansluitend bij de gemeentehuizen in neotraditionele stijl uit eind 19de eeuw. Rechts achter, in 1981-82 aangebouwde moderne bibliotheek naar ontwerp van architect P. Fovel.