Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

685 resultaten


ID: 134065 | Landschappelijk element

Gemeentelijk park Neromhof

De Biest 10, Ossegemstraat 163, Papenboskant 1A (Meise)
Park in landschappelijke stijl van circa 9,5 hectare met vijver, aangelegd in een bosrijke omgeving bij een rond 1905 gebouwde cottage met neerhof; sporen van oudere aanleg; gemeentelijk openbaar park sinds 1977. Van het oorspronkelijke Neromhof bleef enkel het poortgebouw in cottagestijl bewaard.


ID: 132136 | Landschappelijk element

Zomereik als hoekboom bij Kasteel de Bueren

Kalverhagestraat 1-3 (Melle)
Mooi ontwikkelde opgaande zomereik die vermoedelijk is aangeplant in de hoek van een kadastraal perceel als hoekboom en dit om er een complexe eigendomssituatie vast te leggen.


ID: 302526 | Landschappelijk element

Knoteik met herinneringskruis bij toegangsweg Hof Ter Spelt

Terspelt 20 (Merchtem)
Knoteik (Quercus robur) gelegen langs de toegangsweg naar kasteel Hof ter Spelt met een herinneringskruis opgericht vlak na de Eerste Wereldoorlog.


ID: 133383 | Landschappelijk element

Houtkanten op talud langs holle weg

Biest (Merelbeke)
Houtkanten op talud met sporen van traditioneel hakhoutbeheer langs gekasseide holle weg en op taluds die haaks op de weg in het landschap verlopen. De soorten met sporen van hakhoutbeheer zijn: es, tamme kastanje (ook als knotboom), esdoorn, hazelaar en haagbeuk (restant van een kaphaag). Er is veel opslag van olm en een natuurlijke verrijking van meidoorn, sleedoorn en vlier. Er staan ook verschillende mooie opgaande bomen op het talud: zomereik, zomerlinde en twee beuken.


ID: 131452 | Landschappelijk element

Opgaande zomereik als welkomstboom

Ruspoel 14 (Merelbeke)
Twee welkomstbomen flankeren de erftoegang naar de Hoeve Clays van Muntestede. Links een opgaande zomereik en aan de rechterkant van de inkom een gekandelaarde zomerlinde. Het aanplanten van welkomstbomen is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden.


ID: 132597 | Landschappelijk element

Bomenrijen van opgaande eiken Kasteel Nazareth

Kasteelstraat (Nazareth)
Verschillende rechte en straalsgewijze ingeplante dreven aan de noordzijde van het kasteeldomein verbinden de vroegere site met walgracht van de kerk in het noordwesten en de omliggende dorpsstraten met het kasteel van Nazareth. Twee parallelle bomenrijen verlopen zoals een dreef vanaf de kasteeltoegang in de richting van de wegkapel. De dreef met opgaande eiken is 125 meter lang en bestaat uit 26 exemplaren. Op het moment van de inventarisatie was de dreef volledig.


ID: 305805 | Landschappelijk element

Vier eiken als herdenkingsbomen van verbroedering

Kerkplein, Steenweg (Nazareth)
Op het plein voor de kerk van Eke staan vier eiken. Deze bomen zijn aangeplant tijdens de verbroederingsfeesten (verschillende jaartallen, o.a. in 1987). De bomen staan symbool voor de vier verbroederde dorpen (Vier–Dörfer–Partnerschaft, 1969); Eichen-Bruche (Duitsland), Eecke (Frankrijk), Eiken (Zwitserland) en Eke (België).


ID: 132042 | Landschappelijk element

Vier opgaande eiken bij wegkruis

Leegzakstraat (Nazareth)
Vier opgaande eiken omringen het wegkruis. Het kruis is opgericht op de plaats waar, na een kerkdiefstal, de gestolen monstrans werd terug gevonden. Een inscriptie op de sokkel van het kruis vermeldt daarom: “Tot uitboeting Der Godslastering en Herstelling van de oneer Het Heilig sacrament aangedaan”.


ID: 133001 | Landschappelijk element

Kaphagen van zwarte els en knotwilgenrij

Snepstraat 6 (Nazareth)
Perceelsrandbegroeiing aangeplant met in hoofdzaak zwarte els en in mindere mate bindwilg. Hier en daar heeft er zich ook een zomereik gevestigd. Langs de houtkanten zijn er nog sporen aanwezig van grachten. De houtkant is hier gevormd door een kaphaag en een stuk waar de kaphaag is omgevormd naar hakhout.


ID: 306291 | Landschappelijk element

Park van het Kasteel de Bist

Beukenlaan 16 (Nijlen)
Sterk verbost en ingekrompen parkje waarvan de bestaande lay out nog grotendeels schatplichtig is aan de vroeg landschappelijke aanleg uit de eerste helft van de 19de eeuw.