Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

924 resultaten


ID: 30363 | Bouwkundig element

Twee stadswoningen

Fiersstraat 1, Maloulaan 22-24 (Ieper)
Hoekproject met "regionale" stijlkenmerken, van 1924.


ID: 307554 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve

Gasthuisstraat 1 (Ieper)
De aan de straat gelegen kleine hoeve met drie vrijstaande gebouwen gaat in kern minstens terug tot de tweede helft van de 18de eeuw. Tijdens de Eerste Wereldoorlog liep de hoeve beperkte schade die omstreeks 1922 werd hersteld.


ID: 308163 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve Goed der Hoge Zieken

Groenestraat 39 (Ieper)
Achterin gelegen wederopbouwhoeve, Goed der Hoge Zieken genoemd als verwijzing naar laatmiddeleeuwse leprozerie. Bij de wederopbouw werd de oude hoevelocatie ten noordwesten van de kerk van Sint-Jan verlaten voor een inplanting dichter bij de Groenestraat. De vooroorlogse site met nog een bewaard stuk walgracht en de heropgebouwde hoeve zijn omgeven door weide- en akkerlandpercelen. Vanaf de straat biedt een weide met knotbomen een zicht op de beeldbepalende wederopbouwhoeve. De vrijstaande gebouwen onder pannen zadeldaken zijn in U-vorm rondom het deels gekasseide erf opgesteld. De boerenwoning is met de representatieve gevel met getrapte dakvensters naar de straat gericht. Tegenover de L-vormige stallen bevindt zich de schuur met wagenhuis. De cichorei-ast is geïsoleerd ingeplant. De eenvoudige regionalistische baksteenarchitectuur wordt gecombineerd met het gebruik van beton. Het rood-witte geschilderde houtwerk is kenmerkend voor de hoeves van de Burgerlijke Godshuizen.


ID: 30672 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Hallebaststraat 2 (Ieper)
Wederopbouwhoeve, teruggaand op de regionale hoevebouw zie, opstelling: U-vormige opstelling van losse, lage bestanddelen.


ID: 30792 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Hazewindstraat 20 (Ieper)
Wederopbouwhoeve, teruggaand op de regionale hoevebouw. Losse, L-vormige opstelling van boerenhuis en schuurvleugel, respectievelijk ten noordwesten en ten zuidwesten van een geasfalteerd erf; erfoprit ten westen.


ID: 30753 | Bouwkundig element

Hoeve Wilgenhof

Hogeziekenweg 4 (Ieper)
Wederopbouwhoeve grosso modo teruggaand op regionale hoevebouw, zie opstelling: losse, lage bestanddelen U-vormig gegroepeerd rondom een geasfalteerd erf, ten zuidwesten toegankelijk via geasfalteerde erfoprit.


ID: 30754 | Bouwkundig element

Hoeve 't Langemarkcasteel

Hogeziekenweg 7 (Ieper)
Hoeve, teruggaand op het voormalig tweemaal omwalde Langemarkkasteel, gelegen ten noorden ervan, zie aanduiding op Ferrariskaart en op Vandermaelenkaart. Volgens bewoners, tijdens de 19de eeuw in verval geraakt en vervangen door hoeve.


ID: 30794 | Bouwkundig element

Herberg Paviljoen

Hospitaalstraat 2 (Ieper)
Zichtbepalend hoekhuis van vijf op drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, daterend van de jaren 1920.


ID: 30799 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Hospitaalstraat 23 (Ieper)
Hoeve, gelegen tegenover de oprit van het kasteel van Vlamertinge, aan de kruising Kasteelstraat; heropgebouwd naar plannen van de Belgische Boerenbond, zie gevelsteen "B.B. - 1920" rechts in schuurgevel; wederopbouw teruggaand op de regionale hoevebouw.


ID: 30649 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Kapellestraat 22 (Ieper)
Hoevetje, gelegen in de straatbocht. Volgens bewoners, voor de Eerste Wereldoorlog uitgebaat als herberg De Lelie; in 1921-1922 heropgebouwd in regionaliserende trant.