Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

563 resultaten


ID: 39308 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Westvaartdijk 11 (Grimbergen)
Verhoogd dubbelhuis van vijf traveeën en heden twee bouwlagen, onder een stomp zadeldak (pannen); gecementeerde voorgevel, met een inrijpoort in de zesde travee, door verankering gedateerd 1639.


ID: 39310 | Bouwkundig element

Huis De Hoorn

Westvaartdijk 18 (Grimbergen)
Zogenaamd "De Hoorn", bakstenen gebouw met kwartronde kroonlijst, in kern opklimmend tot einde 18de- begin 19de eeuw, doch met verbouwde muuropeningen.


ID: 39317 | Bouwkundig element

Domein Van der Noot

Sint-Amandsplein (Grimbergen)
Beboomd goed met herenhuis, in zijn huidig aspect daterend uit begin 19de eeuw.


ID: 131495 | Landschappelijk element

Libanonceder in het Domein van het Gravenkasteel

Warandestraat 100 (Grimbergen)
De libanonceder flankeert de toegangsweg naar het kasteel. De libanonceder en atlasceder bevinden zich in het bomenrijk park met oud drevenpatroon rond het Gravenkasteel in de Grimbergse deelgemeente Humbeek, ten zuiden van het Gravenbos, een typisch 18de-eeuws sterrenbos, waarvan het hoofdpatroon nagenoeg ongewijzigd bleef.


ID: 131496 | Landschappelijk element

Atlasceder in het Domein van het Gravenkasteel

Warandestraat 100 (Grimbergen)
Beide bomen maken deel uit van het kasteelpark rond het Gravenkasteel. Volgens het gewestplan staat de Libanonceder in het parkgebied. De Atlasceder staat in het natuurgebied.


ID: 131515 | Landschappelijk element

Canadapopulier bij Kasteel van Bever

Boechoutlaan 221 (Grimbergen)
De Populus x canadensis ‘Marilandica’ vormt een belangrijk beeldbepalend object in het park van het Kasteel van Bever. De Canadapopulier heeft een grote omvang en een mooie representatieve vorm. De boom werd bij de Dendrologische Inventarisatie, opgemaakt door de Belgische Dendrologische Vereniging, het label toegekend van kampioenboom. Dit is de dikste voor Vlaanderen gekende Canadapopulier 'Marilandica', en vermoedelijk is hij ook de oudste en de hoogste. Met zijn stamomtrek van 668 cm wordt aan deze populier een hoge leeftijd toegekend.


ID: 133123 | Landschappelijk element

Knotbomenrij van els en wilg

Benedestraat (Grimbergen)
De knotbomenrijen liggen rond een weiland dat in de buurt van de Benedestraat ligt. De drie zuidelijke bomen zijn zwarte elzen met knothoogte 1,8 meter. De middelste heeft een omtrek van 123 centimeter. Ten noorden van deze bomen, op dezelfde perceelgrens, staan er 3 bindwilgen. De knothoogte bedraagt hier 2,5 meter. De zuidelijkste van dit groepje van drie bomen heeft een omtrek van 310 centimeter. De bomen vertegenwoordigen een bepaalde beheervorm uit het verleden waarbij beplantingen werden geschoren, gekapt, geleid of geknot. Ze werden geplant met een welbepaalde functie, zoals: brand-, ambachts-, bouw-, geriefhout, loofvoedering.


ID: 133124 | Landschappelijk element

Drie opgaande populieren

Benedestraat (Grimbergen)
De groep van drie opgaande populieren ligt in de hoek van een weiland. Het aanpalende weiland heeft enkele knotbomenrijen. Het betreft een oude kloonvariëteit van populier.


ID: 133185 | Landschappelijk element

Drie witte kastanjes als kapelbomen

Driekastanjelaarsstraat (Grimbergen)
Rond de kapel van Maria-Onbevlekte-Ontvangenis, Sint-Jozef en Sint-Anna, ingewijd in 1954, staan drie witte paardenkastanjes. Het geheel ligt een driehoekig pleintje.


ID: 214751 | Bouwkundig element

Villa in art-decostijl

Turnhoutsebaan 303 (Antwerpen)
Imposante, licht geknikte woning, gekenmerkt door een dynamisch silhouet en een expressief materiaalgebruik, gebouwd naar ontwerp door de architect Emiel Janssens uit 1926.