Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2447 resultaten


ID: 44517 | Bouwkundig element

Kloosterhuis van de zusters van Sint-Vincentius met tuin

Dries 28 (Buggenhout)
De noordelijke hoek van de Dries met de Vekenstraat wordt sinds het begin van de 20ste eeuw bepaald door de inplanting van het kloosterhuis van de zusters van Sint-Vincentius met ommuurde tuin en het erachter gelegen schoolgebouw. Het aanvankelijk twee bouwlagen hoge schoolgebouw werd zijdelings aan de Vekenstraat ingeplant. In 1938 werd in de ommuring op de afgeschuinde hoek een Sint-Annakapelletje ingewerkt. Het kloosterhuis is een typisch dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen van 1909, gebouwd volgens de plannen van architect Pierre De Vrom van Hamme.


ID: 44579 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw

Koudehaard (Buggenhout)
Kapel ingeplant op een driehoekig parkje tussen de spoorweg en Hauwerstraat, met geplaveid voorplein een bidbankje, opgericht in 1951. Ruime, gewitte bakstenen kapel op bakstenen plint en afgedekt met een zadeldak.


ID: 44597 | Bouwkundig element

Weiveldkapel

Stationsstraat (Buggenhout)
Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw, opgericht op deze locatie naast de spoorweg in 1837 door de Belgische Spoorwegmaatschappij ter vervanging van de oude kapel die moest verdwijnen voor het spoorwegtracé van de lijn Mechelen-Dendermonde. Bakstenen kapel op gecementeerde plint, van twee traveeën met kleine halfronde apsis met bekronende oculus, samen met het voorportaal onder één zadeldak.


ID: 44543 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw-ter-Nood-Gods

Vitsstraat (Buggenhout)
Kapel ingeplant op de hoek met de Veldstraat en de Dries, reeds opgetekend op de atlas der Buurtwegen van 1844 en toen volledig vrijstaand. Bakstenen kapel met vernieuwd parement en plint van breuksteen, onder pannen zadeldak met ijzeren kruis op de top.


ID: 87760 | Bouwkundig element

Kapel Heilige Theresia

Vitsstraat 86 (Buggenhout)
Kapel, opgericht in 1929 door de familie Dierick als privékapel in hun tuin, palend aan een zandweg, om genezing te vragen. Bakstenen kapel met voorportaal en bankje, onder overstekend pannen zadeldak. Spitsboogportaal en beglaasde deur met roedeverdeling.


ID: 44604 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans

Zittingsweg (Buggenhout)
Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans, op een gevelsteentje in het fronton gedateerd 1892. Heden gecementeerde witgeschilderde bakstenen kapel van één travee met voorportaal op rechthoekige plattegrond en afgedekt met een half schilddak met kunstleien.


ID: 78933 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwkapel

Antwerpse Heirweg (Damme)
Opgetrokken in 1954 in opdracht van de familie De Deyne-Van Nevel voor de behouden terugkeer van hun zonen van de 18-daagse veldtocht van het Belgisch leger in 1940. Bakstenen kapel onder zadeldak (mechanische pannen), deels omhaagd en omringd door enkele bomen, toegankelijk via centraal gekasseid toegangspad.


ID: 79014 | Bouwkundig element

Neogotische calvariekapel

Bradericplein (Damme)
Neogotische calvariekapel gelegen op de begraafplaats van Vivenkapelle. Rood bakstenen kapel onder leien zadeldak.


ID: 302049 | Bouwkundig element

Dorpskern Vivenkapelle

Bradericplein, Sijseelsesteenweg, Vierscharestraat (Damme)
De dorpskern van Vivenkapelle wordt gekenmerkt door een homogeen kloostercomplex ontworpen door Baron J.B. Bethune, waarbij steeds de neogotische stijleenheid werd gerespecteerd.


ID: 78792 | Bouwkundig element

Kapel en schuur

Brieversweg 62 (Damme)
Kapel bij de erftoegang van een hoeve waarvan enkel de schuur bewaard bleef. De kapel werd opgetrokken in 1933 door de familie Devisschere uit Ruddervoorde. Bakstenen kapel onder pannen zadeldak, omringd door drie bomen. De schuur is een volledig houten constructie; ze is eenbeukig en heeft standvinken; geïncorporeerd wagenhuis en aangebouwd stalgedeelte.