Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1058 resultaten


ID: 30698 | Bouwkundig element

Hoeve Hospitaalhof

Hospitaalstraat 33 (Ieper)
Historische, oorspronkelijk dubbel omwalde hoeve, aangeduid op Ferrariskaart en op Vandermaelenkaart. Reeds in de 12de eeuw gekend als melaatsentehuis; fungeerde tijdens de Eerste Wereldoorlog tijdelijk als veldhospitaal zie Brits Militair kerkhof Hospital Farm Cemetery, ten zuidwesten. Heropgebouwd met behoud van enkele oudere muurgedeelten, zie houten plankenbeschieting in de schuur, naar ontwerp van architect C. Schmidt.


ID: 30852 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve West-Bellegoed

Kemmelseweg 66 (Ieper)
De historische hoeve West-Bellegoed is in 1921-1923 op de vooroorlogse locatie herbouwd door de Ieperse architect Cyrille Schmidt. De regionalistische baksteenarchitectuur van de wederopbouwhoeve is erg beeldbepalend in het open akkerlandschap. De hoeve met semigesloten, vierkante opstelling is omgeven door een grotendeels bewaarde, ruime omwalling, die minstens teruggaat tot de 18de eeuw. Vanaf de straat trekken de imposante, in een tuin gelegen boerenwoning met dakvenster en wapenschild, en de chicorei-ast de aandacht.


ID: 30855 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Elzenwalle

Kemmelseweg 72 (Ieper)
Vooroorlogs kasteel, gelegen middenin een omwald park, in oorsprong uit de 18de eeuw, echter voornamelijk met 19de-eeuws uitzicht; rechthoekig gebouw onder mansardedak met twee vierkante hoektorens en een ingebouwde achthoekige middentoren, allen onder spitse bedaking. Park met bewaarde restanten van de walgracht, interbellumaanleg en ijskelder.


ID: 30702 | Bouwkundig element

Hoeve Populierenhof

Klijtestraat 54 (Ieper)
Wederopbouwhoeve naar ontwerp van architect Louis Verstraete uit het begin van de jaren 1920.


ID: 30807 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve

Krommenelststraat 32 (Ieper)
Aan de straat gelegen wederopbouwhoeve, teruggaand op de regionale hoevebouw.


ID: 44049 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve Noord-Bellegoed

Middelstraat 8 (Ieper)
Historische hoeve, aangeduid op de Ferrariskaart en Vandermaelenkaart als semigesloten met vierkante omwalling en boomgaarden; voormalig goed van de Ieperse patriciërsfamilie Belle, samen met drie andere, zogenaamd Oost-, Zuid- en West-Bellegoed. Voor een Bellegoed typerend maar voor de streek eerder uitzonderlijk ingebouwd poortelement onder hoger uitstekende bedaking.


ID: 30631 | Bouwkundig element

Hoeve 't Klein Kasteel

Molenstraat 69 (Ieper)
Hoeve, heropgebouwd in het begin van de jaren 1920. Lage bestanddelen, gesloten en U-vormig opgesteld rondom een deels verhard erf.


ID: 307057 | Bouwkundig element

Hoeve Foch farm

Pilkemseweg 130 (Ieper)
Gaaf bewaarde hoeve ‘Foch farm’ uit de wederopbouwperiode, gebouwd in de jaren 1920 in regionalistische architectuur, vermoedelijk door architect Marcel Hocepied.


ID: 30833 | Bouwkundig element

Hoeve 't Ravenhof

Poperingseweg 412 (Ieper)
Eertijds omwalde hoeve met losse bestanddelen: groepering van verankerde, rood bakstenen gebouwen van één bouwlaag onder overkragend zadeldak op houten modillons, rond een geasfalteerd erf met centraal siertuintje ter vervanging van vroegere vaalt.


ID: 30834 | Bouwkundig element

Hoeve 's Heren Jans Zetel

Poperingseweg 422 (Ieper)
Oude, eertijds omwalde hofstede - wal gedempt in 1959, met uitzondering van gedeelte ten zuidoosten - met classicistisch 18de-eeuws poortgebouw, enig op de gemeente. Losse, U-vormige opstelling met poortgebouw ten zuidoosten en ten noordoosten boerenwoning van het langgestrekte type