Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3059 resultaten


ID: 133372 | Landschappelijk element

Opgaande zomereik als hoekboom

Fayte 96 (Brakel)
De grote opgaande zomereik staat in een perceelshoek van een erf.


ID: 131193 | Landschappelijk element

Vier geknotte linden bij een wegkruis

Gauwinkel, Riebeke (Brakel)
Vier geknotte linden werpen hun schaduw af bij het wegkruis aan het kruispunt van Riebeke met Gauwinkel.


ID: 130858 | Landschappelijk element

Gekandelaarde lindenrij als schermbeplanting

Geraardsbergsestraat 135 (Brakel)
Op traditionele wijze zijn drie gekandelaarde lindebomen aangeplant bij de zuid-west gevel van het hoevegebouw om er als schermbeplanting te functioneren. Vooral tegen de zon, maar ook tegen regen en wind werden de gebouwen, in het bijzonder de woning en de stallingen, beschermd. De bomenrij beschermd het woonhuis vooral tegen de namiddag- en avondzon. Dit gebruik dateert nog uit de periode dat men op zolder, onder de dakpannen, de nacht doorbracht. De bomen hebben een takvrije stam die ongeveer even hoog is als de voorgevel van het huis. De takken zijn min of meer in een verticaal vlak geleid en steken boven de onderste dakrand uit. Ook het ingespannen paard kon onder de linden bescherming vinden tegen de zomerse zonnestralen. Het zijn Hollandse linden waarvan de dikste een stamomtrek heeft van 241cm.


ID: 130857 | Landschappelijk element

Geschoren beuk als hoekboom

Geraardsbergsestraat 84 (Brakel)
Geschoren beuk als hoekboom bij een woonkavel en langs een losweg. Oorspronkelijk hoorde de boom bij een inmiddels verdwenen hoeve. Mogelijks was deze topiary een onderdeel van een erfafsluiting bij een boerentuintje dat zich situeerde op het erf. Deze geschoren vorm had een hoogte van ruim 3 meter en een kruindoormeter van 2,5 meter.


ID: 43717 | Bouwkundig element

Hoeve met bijbehorende wegkapel

Hauwstraat 79 (Brakel)
Hoeve met bijbehorende wegkapel. Ruggelings aan de straat palende lage, bakstenen boerenwoning, eind 19de eeuw tevens café. Breedhuis van zes traveeën, onder zadeldak, opklimmend tot de 18de eeuw. Rechts van de erftoegang, kleine rechthoekige bakstenen kapel onder zadeldakje, minstens opklimmend tot het derde kwart van de 19de eeuw.


ID: 73928 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Sint-Jozefskapel met linden

Hayestraat (Brakel)
Wegkapel aan de rand van Hayesbos, gelegen onder hoge linden. Rechthoekige bakstenen wegkapel op sokkel, uit de tweede helft van de 19de eeuw met pannen zadeldak met decoratief ijzeren kruis.


ID: 130926 | Landschappelijk element

Geknotte winterlinde als grensboom

Hayestraat (Brakel)
De geknotte winterlinde bevindt zich op de administratieve grens tussen Everbeek en Opbrakel. De markeringsboom is tevens een hoekboom, hij staat in een wat uitspringde hoek van een bosperceel.


ID: 130927 | Landschappelijk element

Twee opgaande linden bij kapel

Hayestraat (Brakel)
De twee opgaande linden staan achter de Sint-Jozefskapel. Deze kapel staat op de splitsing van de Hayestraat met een losweg.


ID: 301025 | Landschappelijk element

Twee lindebomen als schermbeplanting

Heinestraat (Brakel)
Twee lindebomen als schermbeplanting bij een inmiddels verdwenen hoevetje aan de overkant kant van de straat. Op hoog gelegen plaatsen werden de gebouwen beschermd tegen weer en wind met bomen en bomenrijen. Linden werden voor deze toepassing gebruikt omdat ze een zéér dicht bladerdek hebben en ze bovendien ook konden gebruikt worden als leverancier van brand-, constructie-, geriefhout en loofvoedering.


ID: 301026 | Landschappelijk element

Zes gekandelaarde lindes als schermbeplanting

Heinestraat (Brakel)
Zes lindebomen als schermbeplanting bij een hoeve aan de overkant van de straat. Op hoog gelegen plaatsen werden de gebouwen beschermd tegen weer en wind met bomen en bomenrijen. Linden werden voor deze toepassing gebruikt omdat ze een zéér dicht bladerdek hebben en ze bovendien ook konden gebruikt worden als leverancier van brand-, constructie-, geriefhout en loofvoedering.