Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

690 resultaten


ID: 135200 | Landschappelijk geheel

Barbierbeekvallei en Bolakkergebied

Bazel, Kruibeke (Kruibeke)
De vallei van de Barbierbeek te Kruibeke vormt een landschappelijke eenheid door het samenspel van de geomorfologische en fysisch-geografische waarde van de Barbierbeek en haar vallei met de cultuurhistorische en botanische waarde van de percelen en de perceelsranden. Het gaafste gebied met nog bolle akkers bevindt zich ten zuiden van de Barbierbeek.


ID: 132746 | Landschappelijk element

Opgaande lindenrij Kasteel van Wissekerke

Koningin Astridplein, Lange gaanweg (Kruibeke)
De aanplantingen in het kasteelpark van Wissekerke dateren uit een 19de-eeuwse aanlegfase. De tuin is in landschappelijke stijl aangelegd en herbergt een plantenassortiment dat nog representatief is. De opgaande lindenrij maakt er deel van uit.


ID: 303047 | Landschappelijk element

Lijnaanplantingen met platanen langs Kasteelstraat

Kruishoutem (Kruisem)
Ter hoogte van de inkom naar het kasteel van Kruishoutem in de Kasteelstraat (N437) is er een wegbeplanting met opgaande platanen uitgevoerd. De bomen zijn zwaar ontwikkeld, beeldbepalend en worden in het bijzonder geapprecieerd door hun scheve groeiwijze.


ID: 300669 | Landschappelijk element

Leilinden bij Herenhuis Ter Linden

Alfred Amelotstraat 6 (Kruisem)
De achtertuin aansluitend bij het Herenhuis Ter Linden is nagenoeg volledig afgeboord met een geleide lindenrij. De bomen worden nog regelmatig en op traditionele wijze gesnoeid.


ID: 200935 | Bouwkundig element

Begraafplaats

Kerkhofweg 6 (Kruisem)
Rechts van de dekenij ligt de begraafplaats, aangelegd vanaf 1844 op grond gekocht van de toenmalige kasteelheer, burggraaf Desmanet de Biesme. Ingezegend op 25 maart 1848 door pastoor Senesal. Het is een volledig omhaagd terrein met een toegangshek tussen vierkante, gewitte bakstenen pijlers. Aan de zuidoostzijde bleef een imposante geschoren taxushaag met aan de binnenzijde een rij populieren bewaard.


ID: 131209 | Landschappelijk element

Lindenprieel in pastorietuin Sint-Denijsparochie

Lededorp 9 (Kruisem)
Ovaalvormig lindenprieel, aangeplant op een heuveltje, dat gelegen is in de noordoostelijke hoek van de pastorietuin. De aanplanting werd gerealiseerd met zilverlinden (Tilia tomentosa) vermoedelijk de cultuurvariëteit ‘Brabant’. Op het moment van de inventarisatie waren de bomen pas ontdaan van hun takken. Het prieel bestaat uit zes geleide zilverlindes met een knothoogte van 300 cm. De doormeter van het prieel bedraagt 3,7 m à 4,8 m (gemeten as op as). De bomen hebben stamomtrekken van 218, 247, 174, 206, 154 en 185 cm, telkens gemeten op een hoogte van 1 meter boven het maaiveld. Er zijn draadstangen verwerkt bij gespleten zijtakken.


ID: 58229 | Bouwkundig element

Dorpscafé

Zomerstraat 85 (Laarne)
Herberg uit het derde kwart van de 19de eeuw met het voorkomen van het kleinere boerenhuis in sobere baksteenbouw. Rechthoekig huis van vier traveeën onder pannen zadeldak en 's zomers beschaduwd door een rij van vier linden. Laag langwerpig bakstenen bijgebouw schuin achter het huis gelegen op het spievormige kleine achtererf.


ID: 300188 | Landschappelijk element

Gekandelaarde lindenrij Onder de Linden

Onder de Linden (Lanaken)
Onder de Linden is een voormalig plein gelegen in het Limburgse dorp Oud-Rekem dat omgevormd werd tot een brede, door linden geflankeerde, laan.


ID: 200677 | Bouwkundig element

Poelcapelle British Cemetery

Brugseweg (Langemark-Poelkapelle)
Britse militaire begraafplaats, aangelegd door Ch. Holden en W.C. Von Berg. Het betreft een rechthoekige, ommuurde begraafplaats, met een bakstenen poortgebouw met smeedijzeren hekken, een 'Cross of Sacrifice', 'Stone of Remembrance', bakstenen schuilgebouwen en 61 perken met witte grafstenen. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en opgaande bomen.


ID: 83766 | Bouwkundig element

Duitse militaire begraafplaats Langemark

Klerkenstraat 86 (Langemark-Poelkapelle)
Duitse militaire begraafplaats, met doden uit de Eerste Wereldoorlog. De eerste doden werden er tijdens de oorlog begraven. Na de oorlog werd de begraafplaats uitgebreid. In 1955 volgde een nieuwe uitbreiding, met onder meer een 'Kameradengrab'. De begraafplaats, naar ontwerp van Robert Tischler en Georg Fischbacher, wordt gekenmerkt door het poortgebouw uit rode zandsteen, de beeldengroep van E. Krieger en drie Duitse bunkers van de Koekuitstellung. In een geometrisch patroon liggen, verspreid over het terrein, vierkante, platte grafstenen. Hier en daar staan groepjes van drie kruisen uit basalt. Hoge bomen overschaduwen het geheel.