Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

556 resultaten


ID: 308045 | Archeologisch / Landschappelijk element

Gentombe en omgeving

Tolstraat, Tongersesteenweg, de la Brassinnestraat (Riemst)
De Gentombe is een cirkelvormige grafheuvel uit de Midden-Romeinse tijd en ligt in een kleinschalig open landschap met weiland en hoogstamboomgaarden. Het uitzicht rondom wordt gedomineerd door de aanwezigheid van een aantal monumentale hoeves die het straatbeeld bepalen. Van op de onverharde holle weg is er een open zicht op de boomgaarden en de tumulus. 


ID: 308064 | Landschappelijk element

Maastrichtersteenweg met wegbeplanting

Maastrichtersteenweg (Riemst)
De Maastrichtersteenweg maakt deel uit van de N79 die Sint-Truiden verbindt met Maastricht. Op het traject tussen Riemst en Maastricht is de historische wegbeplanting met opgaande lindes nog deels bewaard. De steenweg is loodrecht georiënteerd op de kerktoren van de Onze-Lieve-Vrouwbasiliek van Tongeren. De aanleg van deze rechte steenweg gebeurde in de periode 1804-1813 onder het bewind van Napoleon.


ID: 308450 | Archeologisch / Landschappelijk element

Romeinse weg Tongeren-Maastricht deel Billerweg

Oude Steenstraat (Riemst)
De Oude Steenstraat maakt deel uit van het Romeins wegtracé dat ook op de Ferrariskaart wordt vermeld. Ondanks de ruilverkaveling tekent het vervolg van het oorspronkelijke tracé zich nog duidelijk af in het landschap.


ID: 308392 | Landschappelijk geheel

Pyreneeën

Ronse (Ronse)
Ten zuiden van de stad Ronse ligt het gebied de 'Pyreneeën', een zuidelijke uitloper van de west-oostelijke heuvelkam Kluisbos-Brakelbos. Het landschap kenmerkt zich als een compartimentenlandschap, bestaande uit een mozaïek van bossen, graslanden al dan niet met perceelsrandbeplanting van knotbomen of oude, opgaande populieren (enkele oude variëteiten) en akkers. Aan de rand van het gebied bevinden zich verspreid kleine gehuchten en hoeves. Enkele trage wegen doorkruisen het gebied.


ID: 308111 | Landschappelijk element

Voetweg met knothaagbeuken

Breucq (Ronse)
Tussen de vallei van de Trosbeek en het gehucht Breucq is een voetweg gelegen, met daarlangs enkele oude, geknotte haagbeuken.


ID: 28688 | Bouwkundig element

IJzeren passerelle

Ijzerstraat (Ronse)
IJzeren spoorwegbrug of passerelle in gebruik genomen in 1888, opgeblazen door de Duitsers in 1918 en heropgebouwd in 1920, deels met recuperatiemateriaal. Brug met boogconstructie van gesmeed ijzer, aan één zijde losliggend op rolletjes om spanningen en uitzetting bij temperatuurschommelingen op te vangen.


ID: 307966 | Landschappelijk element

Holle weg

Muziekbosstraat, Prolstraat (Ronse)
In het Muziekbos bevindt zich een holle weg die van het noordoosten naar het zuidwesten dwars door het bos loopt. Deze weg is reeds terug te vinden op de 18de-eeuwse Ferrariskaart en heeft zijn onverharde en holle karakter behouden.


ID: 200858 | Landschappelijk element

Kasseiweg Oude Kruisberg

Oudestraat (Ronse)
Deze kasseiweg getuigt van een bepaalde, uiterst belangrijek en langdurige fase in de evolutie van infrastructuurwerken in casu de wegenbouw. Om industrieel-archeologische redenen zijn de technische kenmerken van langs- en dwarsprofielen, de fundering en afboording van belang.


ID: 308112 | Landschappelijk element

Kasseiweg Ten Houte

Ten Houte (Ronse)
Het steilste en bochtige deel van de Tenhoutestraat in Maarkedal bestaat uit een kasseiweg, die in 2018 terug van onder het asfalt is gehaald. Via de kasseiweg klim je vanuit de vallei van de Pauwelsbeek de helling op richting ‘Wolfgat’ en Koekamerstraat. De kasseiweg behoort tot o.a. het parcours van de wielerklassiekers Ronde Van Vlaanderen en Dwars door Vlaanderen.


ID: 305223 | Landschappelijk element

Holle weg Waterloospad

Wezemaal (Rotselaar)
Deze onverharde holle weg leidt de noordflank op van de heuvel en loopt tussen verscheidene boomgaarden. Historisch gezien vormde deze weg een belangrijke doorgang van de noordelijke flank naar de zuidelijke flank van de Wijngaardberg. Deze holle weg is afgebeeld op de kaart van Villaret (1745-1748) en op latere historische kaarten. Op de 19de-eeuwse Poppkaart wordt de weg aangeduid als ‘everveld weg’ naar de omliggende akkers van het Everveld die de weg doorkruiste.