1199 resultaten
ID: 18534 | Bouwkundig element
Nieuwevaart 151 (Gent)
Voormalige coöperatieve bakkerij Vooruit en kruidenierswinkel, gebouwd in 1889 en vergroot in 1901, 1902 en 1906 naar ontwerp van Ferdinand Dierkens.
ID: 200953 | Bouwkundig element
Nieuwewandeling 2A-B (Gent)
Het onderstation maakt deel uit van de toenmalige stedelijke openbare elektriciteitsproductie en -distributie die vanaf 1924 op grootschalige wijze op gang kwam met de bouw van de elektriciteitscentrale aan de Ham. Het is een voorbeeld van bedrijfsarchitectuur uit het vroege interbellum, ontworpen door Jan-Albert De Bondt, bouwmeester van de overheid,
ID: 26678 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Onze Lieve Vrouwdreef 8 (Gent)
Classicistisch kasteel van circa 1800 gelegen midden een rechthoekig omwald park in een domein dat vanaf de vroege middeleeuwen bekend stond als Slotendries. Toegang via ijzeren hek tussen arduinen hekpijlers en via ijzeren brug over de wal, gedateerd 1833. Kasteel van drie bouwlagen op rechthoekige plattegrond, vijf traveeën breed en twee traveeën diep, onder afgeknot schilddak. Links aangebouwde lagere dienstvleugel en rechts aangebouwde vleugel met sacristie en kapel. Hovenierswoning met twee haakse dienstgebouwen uit de eerste helft 19de eeuw. Portierswoning naast de toegang van het kasteel en oranjerie gelegen op het eind van de ommuurde vroegere moestuin.
ID: 26495 | Bouwkundig element
Oude Brusselseweg 105 (Gent)
Voormalige hovenierswoning van kasteel de Pélichy, opgevat als een kleine bakstenen villa met neotraditionele inslag, bestaande uit een één en een twee verdiepingen tellend gedeelte onder snijdende zadeldaken, waartegen een hogere achtkantige toren aanleunt met leienspits, daterend van 1887.
ID: 27002 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Rijvisschestraat 3-9 (Gent)
Zogenaamd naar de Gentse familie Rijvissche, de oudst bekende eigenaars van het goed in de 12de-14de eeuw. Heden nog volledig omgracht kasteel met voormalige hovenierswoning, neerhof, hoeve en ingangspoort met lange toegangsweg met platanen vanaf de Rijvisschestraat. Het kasteel zelf is op zijn beurt nog eens omgeven door een binnenwal en slechts toegankelijk via een brug met drie bogen. De verschillende grachten worden gemarkeerd door bomenrijen.
ID: 200956 | Bouwkundig element
Schuurkenstraat 2 (Gent)
De bouw van dit elektrisch onderstation kaderde in de groei van de Gentse Elektriciteitsdienst in het begin van de jaren 1930, waarbij tientallen nieuwe elektriciteitscabines en onderstations werden opgetrokken. Onderstation ontworpen in 1932 door J.A. De Bondt, gebouwd in 1933 door aannemer Van Kerkhove-Gilson. In oorsprong combineerde het gebouw de functie van onderstation met een betaaldienst voor de klanten, woning voor de meestergast, kantoren en radiodistributie. Het bakstenen gebouw is opgevat als een afgerond hoekgebouw met vier bouwlagen en een kelderverdieping onder een plat dak. De gevel vertoont een rijk spel van baksteen, natuursteen, beton en glas.
ID: 26411 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Sint-Gerolfstraat 32 (Gent)
Het kasteel, waarvan het dienstgebouw midden 19de eeuw aangepast werd door architect Louis Minard in neoclassicistische stijl, ligt in een omgracht park, omgeven door bomenrijen die ook de uitbreiding van het park ten oosten met onder meer de moestuin omheinen. De gronden van het nabij gelegen neerhof zijn aan drie zijden voorzien van walgrachten. Bakstenen ijskelder in het park uit 1857-1858.
ID: 18716 | Bouwkundig element
Stropkaai 39-40, 40A (Gent)
Voormalige weverij Uyttendaele, heden magazijn van UCO, afdeling Uyttendaele. Bedrijf volgens archiefstukken gebouwd in 1895 op de hoek met de Sint-Juliaanstraat, met als architecturaal overblijfsel de vroegere woning van de directeur, later conciërgewoning, op de hoek met de Sint-Juliaanstraat, evenals de aansluitende afsluitmuur met toegangspoort.
ID: 26506 | Bouwkundig element
Voordries 16 (Gent)
Landhuis in empirestijl, achteraan gelegen in een gedeeltelijk dicht beboomde, ruime tuin met bijhorende voormalige dienstgebouwen. Domein toegankelijk via een ijzeren toegangshek met ijzeren hekpijlers. Het woonhuis dateert uit begin 19de eeuw en wordt geflankeerd door een aangebouwde dienstvleugel.
ID: 18777 | Bouwkundig element
Wielewaalstraat 7 (Gent)
Voormalige katoenspinnerij "L'avenir" (later ook weverij) van de firma L. & F. Motte uit Tourcoing (Noord-Frankrijk), gefusioneerd met de weverij van de Forelstraat tot "Filatures et Tissages L'Avenir".