Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

534 resultaten


ID: 27503 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Herenhuis Beaucarne met tuin en druivenserre

Beaucarnestraat 9 (Oudenaarde)
Deels in kern opklimmend tot een woning uit de eerste helft van de 18de eeuw, in 1751 door J. Beaucarne verbouwd en circa 1800 uitgebreid. Woning van twee bouwlagen en elf traveeën onder zadeldak met rond de binnenplaats bijgebouwen uit de eerste helft van de 19de eeuw, waaronder een koetshuis. Diepe tuin met tuinpaviljoen en bomen die teruggaan tot de 18de eeuw. Met de achtergevel aan de Abdijsteeg palende druivenserre met 18de-eeuwse druivelaars, in de jaren 1770 opgericht als oranjerie of wintertuin.


ID: 27353 | Bouwkundig element

Villa De Varens

Beverestraat 46, Leenvoetweg 17 (Oudenaarde)
Ver achterin gelegen villa in cottagestijl van circa 1900, links met een circa 1910 aangebouwde conciërgewoning palend aan de Leenvoetweg; grote achterliggende tuin met paviljoen en paardenstallen en bakstenen tuinmuur met ijzeren hek tussen vierkante pijlers.


ID: 27134 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Refuge van de abdij van Ename met tuin

Grachtschelde 11 (Oudenaarde)
Heden langgerekt blok van twee bouwlagen onder drie zadeldaken. Bak- en zandsteenbouw met beraapte gevels. Oudere middenpartij vermoedelijk uit de tweede helft van de 17de eeuw. In zuidelijke hoek van tuin, rechthoekig prieel met ingebouwd rond belvedère-torentje afgedekt met koepeldakje, vermoedelijk uit begin 19de eeuw.


ID: 27161 | Bouwkundig element

Herenhuis in empirestijl

Hoogstraat 36 (Oudenaarde)
Empire herenhuis van vier traveeën en drie hoge bouwlagen onder twee evenwijdige schilddaken en centrale koepel, uit begin 19de eeuw. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel op grijsgeschilderde plint met lunetten als keldergaten. Links, rechthoekige koetspoort met schamppalen gevat in zware classicistische omlijsting.


ID: 27168 | Bouwkundig element

Hoekhuis in laatclassicistische stijl

Jezuietenplein 5 (Oudenaarde)
Ruim hoekhuis in laatclassicistische stijl met voorgevel van zeven traveeën en drie bouwlagen, afgedekt met zadeldak, uit de tweede helft van de 18de eeuw. Op rechter hoekpenant houten kapelletje met Mariabeeld, naar verluidt naar ontwerp van E. Vandevijvere van 1955. Ommuurde tuin met bakstenen tuinhuis onder geknikt leiendak, naar verluidt voorheen met gevelsteen gedateerd 1907. Tuingevel met beeldnis met heiligenbeeldje.


ID: 27421 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kezelfort

Kezelfort (Oudenaarde)
Het Kezelfort is een 9 hectare groot fort van de vesting Oudenaarde, gebouwd tussen 1822-1824 als onderdeel van de Wellingtonbarrière. Het is het enige fort in de geschiedenis van Vlaanderen dat met een tegenmijnstelsel werd uitgerust. Nadat het fort vanaf 1850 buiten gebruik werd gesteld, bouwde een welgestelde familie een uitkijktoren op de voormalige fortgronden.


ID: 27470 | Bouwkundig element

Herberg Sint-Elooi

Nestor De Tièrestraat 197 (Oudenaarde)
Groot hoekhuis uit het derde kwart van de 19de eeuw, vroegere herberg van vijf traveeën, twee bouwlagen en mezzanino onder zadeldak. Paviljoen ten zuiden, achterin de tuin.


ID: 27756 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Vedastusparochie met tuin

Oudstrijdersstraat 107 (Oudenaarde)
Pastorie met voortuintje en achterliggende ommuurde diepe tuin, opgericht in 1846-1847 door bouwkundige J.B. Vergeylen met kleine, nu gemoderniseerde, aanhorigheden aan weerszij van de voortuin. Deels onderkelderd dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder steil schilddak, midden voorzien van klokkenstoeltje. 19de-eeuws tuinpaviljoen in de rechter achterhoek van de tuin gedeeltelijk gevormd door de omheiningsmuur.


ID: 27294 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Liedts

Parkstraat 2-4 (Oudenaarde)
Het eclectische kasteel Liedts, dat dateert van 1883, is een verbouwing van het vroegere classicistische landhuis van 1865, opgericht als zomerverblijf door de familie Liedts op gronden van de vroegere stadsvesten. Architect Edmond Van de Vyvere tekende vermoedelijk de plannen in 1883. Het omringende park werd grotendeels aangelegd in 1865-1869 in landschappelijke stijl. Het ravelijn BC, oorspronkelijk een buitenwerk in de vestinggracht, is behouden in de noordwestelijke hoek van het Liedtspark.


ID: 27534 | Bouwkundig element

Watermolen Abdijmolen

Sint-Salvatorsstraat 5 (Oudenaarde)
Achterin staand vrij hoog rechthoekig bakstenen gebouwtje van twee traveeën diep, onder zadeldak, voorheen horend bij de Sint-Salvatorsabdij. jKorenwatermolen, opgericht vermoedelijk in de jaren 1870, partieel verscholen achter elektriciteitscabine van circa 1925. Resten van achter aangebouwd L-vormig bakstenen landelijk bedrijfsgebouw uit de tweede helft van de 19de eeuw, vroeger onderdeel van de grote hoeve met brouwerij, stokerij en maalderij.