Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

604 resultaten


ID: 36610 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Meierij 69 (Merelbeke)
Achterin gelegen hoeve van het gesloten type. Zuidelijk georiënteerd boerenhuis met de rugzijde naar de straat gekeerd en aangebouwde, overzolderde rechthoekige poort met doorrit naar het nagenoeg vierkant erf met centrale mestvaalt. Boerenwoning van één bouwlaag en vier traveeën, opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 36612 | Bouwkundig element

Hoeve in L-vorm

Molenstraat 33 (Merelbeke)
Hoeve in L-vorm met zijdelings aan de straat palende boerenwoning van één bouwlaag en zes traveeën, met zadeldak, opklimmend tot de 18de eeuw maar licht aangepast en vergroot in de 19de eeuw. Pomp tegenover het woonhuis. Aanleunend gewit bakstenen bedrijfsgebouw onder zadeldak met doorrit naar het achtererf. Mestvaalt voor de stallen.


ID: 32798 | Bouwkundig element

Hoeve Bethléem

Rijselstraat 45 (Mesen)
Na de Eerste Wereldoorlog dichter bij de straat heropgebouwde hoeve in de typische bouwtrant van de hoeve-eigendommen van het Koninklijk Gesticht van Mesen herkenbaar aan de geaccentueerde streekeigen bouwelementen. Hoeve met losse, lage bestanddelen gegroepeerd rondom een deels begrint, deels gekasseid rechthoekig erf met boerenhuis, stal, schuur met wagenhuis en vaalt; gekasseide erfoprit aan straatzijde gemarkeerd door twee zandstenen zuilen opgebouwd uit gerecupereerde trommels en twee veelzijdige kapitelen met bogenfries afkomstig van het vooroorlogse Gesticht en/of Sint-Niklaaskerk.


ID: 89992 | Bouwkundig element

Hoeve

Aststraat 4 (Meulebeke)
Hoeve op een site met oudere kern en met 20ste-eeuwse gebouwen onder meer een chicorei-ast daterend van 1913.


ID: 90043 | Bouwkundig element

Hoeve

Groenstraat 15 (Meulebeke)
Hoeve waarvan de site opklimt tot de 17de eeuw, zie weergave van losstaand volume op een kaart bij het landboek van 1654-1656, met huidige hoevegebouwen opklimmend tot minimaal de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 90103 | Bouwkundig element

Hoeve

Maeneghemstraat 6 (Meulebeke)
Hoeve met imposante 19de-eeuwse bijgebouwen en 20ste-eeuws woonhuis op een site die opklimt tot minimaal de tweede helft van de 17de eeuw.


ID: 90115 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoningen

Marialoopsteenweg 47 (Meulebeke)
Achteringelegen voormalige tweewoonst minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie weergave op het primitief kadasterplan (circa 1830) van enkele boerenarbeidershuisjes met haakse bijgebouwen aan zuidzijde, alle in eigendom van de Meulebeekse wever Ivo Raedt. Deze laat in 1849 een huisje in de noordoostelijke hoek afbreken. In 1894 registreert het kadaster een perceelsvereniging.


ID: 90165 | Bouwkundig element

Goed te Barteloos

Oude Paanderstraat 4 (Meulebeke)
Historische hoeve met imposante schuur, tabaksast en nieuw woonhuis. Op een kaart bij het landboek van 1654-1656 worden op een beboomd perceel aan de westzijde, in de knik van de weg, twee parallelle gebouwen weergegeven, aan noord- en oostzijde omgeven door een gracht. De Ferrariskaart (1770-1778) toont een bijkomend haaks volume aan de westzijde.


ID: 90282 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Vuilputstraat 80 (Meulebeke)
Achteringelegen historische, in oorsprong omwalde hoeve gelegen op een site die minimaal tot de tweede helft van de 17de eeuw opklimt, waarop het huidige woonhuis teruggaat met 20ste-eeuwse bijgebouwen.


ID: 54836 | Bouwkundig element

Hoeve Groot Kalkaertsleen

Kalkaartweg 12 (Middelkerke)
Gaaf bewaarde site uit de 18de eeuw op lichte verhevenheid midden een ruime rechthoekige omwalling met wilgenrijen ten noorden en ten westen, gelegen aan straatbocht. Lage, verankerde en witgekalkte bakstenen bestanddelen op gepikte plint grosso modo L-vormig opgesteld rondom een erf. Ten zuidoosten van het erf, melkhuis en varkenshok uit de jaren 1920, met ten zuiden daarvan bewaard bakstenen hondenhok en rosmolenkarkas uit de tweede helft van de 19de eeuw.